IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Финансовият министър е разговарял с оманските акционери и е потвърдил, че ще им бъде даден шанс да набавят капитал в банката

12:59 | 18.07.14 г. 48
Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за Корпоративна търговска банка (КТБ), но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства. Това става ясно от съобщение на финансовото министерство, в което се казва, че министър Петър Чобанов е провел разговор с оманските акционери в КТБ.

Както е известно, Държавният резервен фонд на Султаната Оман притежава дял от около 30% в КТБ. Банката беше поставена под специален надзор преди около месец, като от тогава активно се обсъждат варианти за нейното бъдеще.

В телефонния си разговор с изпълнителния директор на фонда Абдулсалам Ал Муршиди Чобанов е заявил, че „се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят“.

Той е посочил, че намирането на частно решение на проблема, което да не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създалата се ситуация.

В разговора са били отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката, се казва в съобщението на министерството.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан отново настоя за консенсусно решение за съдбата на КТБ. Той беше категоричен, че ако се намери бизнес подход по въпроса, партията му би го приветствала.

„Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса“, каза Местан. Той обаче беше категоричен, че политиците не трябва да се правят, че „казусът не се търкаля“ в публичното пространство.

„Прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори“, каза Местан. Той допълни, че за некоректните кредитополучатели трябва да последва разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване "до дупка" от страна на държавата.

На този етап основният въпрос, който все още не е решен на политическо ниво, е дали в КТБ да бъдат гарантирани само депозитите до 100 хил. евро, както предвижда законодателството в момента, или със специален закон да бъдат защитени всички вложения.

Управляващите изтъкват като основен аргумент да се връщат всички средства това, че държавни и частни фирми, засегнати от проблема, внасят в държавната хазна 1,5 млрд. лв. такси и данъци. Ако проблемът не се реши, държавата ще губи стотици милиони левове на година.

Освен това в тези фирми са наети 75 000 души, които при евентуална загуба на работни места ще натежат на социалната система, посочи преди дни финансовият министър Петър Чобанов. Според министъра е необходимо да се преценят разходите и ползите, и затова в подобни случаи в други страни е било вземано решение за защита на всички вложители.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 34 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
Напоследък бил чул, че имало омански фонд - абе тия хора съвсем ни взеха за пълни *** вече!!!!!!. Иначе това е най-нормалното решение - ако ще се наливат пари в някоя банка, няма абсолютно никакъв смисъл да е Креди Агрикол вместо КТБ, КА е просто актив в портфейла на КТБ. Освен това, така и държавата ще даде по-малко пари, защото ще се използват и текущите акционери, и не на последно място - ще се защитят и миноритарните акционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 36 rate down comment 11
tonitov
преди 9 години
Готови откраднати парички щеги възстановят както преди. И все при червените сме обрани, тоя път само една банка, на втората и се размина, не както преди цели четири, а при жанчо цялата дъргава до сущ беше обрана.И тогава се размина само с таван на пенсиите , а сега тоя месец име следващия нема, а можеше да е един има два нема, ако Десе беше гътнало и втората банка с помоща на протежетата си бесепе и дуганя, а се оказа, че и БНБ е овладяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 49 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Беше ми жал за Веждичката Рашидов, че ще изгуби всичко заради кризата в КТБ, защото май е получил привигилировани условия от КТБ. Но много по-тежко се оказва положението на бившия президент Георги Първанов. Говори се, че той държи 80 млн. лева е КТБ на името на поставено лице. Ако в крайна сметка КТБ престане да функционира, ще фалират политическите проекти не само на Бареков, но и на Първанов, както и НДСВ, които си държат партийната субсидия в банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 40 rate down comment 8
popo323
преди 9 години
Ти въобще в час ли си ? Защо въобще ще искам да уязва човека , и аз приемам македонците за българи . Интересно ми е единствено евентуално дали има много , депозити на граждани от съседни страни , заради по атрактивните лихви , и евентуално какъв е техният дял . Не се вкарвай в някакви филми , на етнически теми . Глупостите точно ти ги плямпаш , дори и без да се замислиш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 34 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Аз пък не виждам с нещо да го е уязвил. Съвсем нормални въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 36 rate down comment 8
popo323
преди 9 години
Ще видим следващата седмица какво ще измислят и ще се позабавляваме с поредните глупости . Аз лично не вярвам отнякъде да се изсипят пари , пък и нали съзнавате ,че всеки вече би си изтеглил парите от тази банка . Тези с милионите биха били първи по опашките , ако случайно някой им ги върне ще побързат да ги преструктурират . Никой няма да е луд да ги държи там , знае ли утре какво ще стане . :))) Дочувам , че тези с повечко пари са започнали и по други банки да ги нагласят така , че да са малко под гарантирания минимум . Току виж решили всички с повечко пари да минат на данъчни ревизии и то не само в тази банка . Има дори идея другите банки да се съберат и да изплащат депозитите от тази , абе нещо стана трудно да си милионер тези дни . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 48 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Цитат: "Банката-майка е взела решение да забрани използването на логото на "Креди Агрикол",заради драмите с ненадейното затваряне на КТБ и дъщерното й дружество. След тези враждебни и хаотични действия на БНБ са започнали необичайно големи тегления от клоновете на "Креди Агрикол" в Сърбия и Румъния. В Централата на френския банков гигант са притеснени от пораженията върху имиджа на марката "Креди Агрикол"."После работниците и служителите на БГ бизнеса им криви. Нямали производителност и затова им плащали малко. Пак ще им го пиша за кой ли път тук! На кривата ракета космоса и е тесен. Кой би правил бизнес с Българи, при тоя имидж който грижливо насажда тая ***, която си присвои /не изработи а ПРИСВОИ/ ресурса на България и се окичи с табелка "бизнес"? Тия хора не си знаят интереса наистина! :))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 39 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Македонците са си чисти българи, които 100 години са под сръбско иго. Опитваха се да ги асимилират, а после и да създадат изкуствена нация. Не са малко тези, които са запазили българското си самосъзнание. Спри да плямпаш глупости и да се опитваш да уязвиш по някакъв начин човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 50 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Какво означава ще се даде шанс? Какво са правили до сега? Спали ли са? Това трябваше да е първото нещо, което да се направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 37 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
"А тези думи ... БУГАРСКА са си на шопски, демек столичен диалект"Ти да не си вдигнал дозата нещо?Иначе, както ти каза popo323, няма нищо лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още