IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари пренебрегват лошите новини

Инвеститорите знаят от опит, че ще загубят, ако продадат при подобни новини, коментира анализатор

12:21 | 22.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондовите пазари пренебрегват лошите новини

От началото на годината инвеститорите трябваше да преминават през редица препятствия – от изтеглянето на посткризисните парични стимули на Федералния резерв на САЩ (Фед) през крехкия икономически растеж до военните конфликти в Израел и Украйна, пише Wall Street Journal.

А какъв бе отговорът на инвеститорите – купувайте при спад на пазарите.

Най-новото доказателство, че фонд мениджърите се вслушват в тази поговорка на фондовите пазари, дойде на 18 юли. Тогава Dow Jones Industrial Average се покачи със 123,37 пункта, като почти възстанови изгубеното само ден след катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна и нахлуването на Израел в Газа.

Покачването остави Dow Jones само с 0,2% под последния му рекорд, достигнат на 16 юли. От началото на годината индексът на сините чипове е регистрирал 15 рекорда, след като отчете 50 през 2013 г.

Инвеститорите и анализаторите не считат последните събития в Източна Европа и в Близкия изток за типа събития, които прерастват в по-остри конфликти. Освен това механизмите на напрежението в тези два региона все още не представляват сериозна заплаха за глобалния растеж.

Редица геополитически заплахи в миналото са били пренебрегвани от пазарите, сочат данни на Ned Davis Research Inc. В последните близо 100 години медианният отговор на Dow Jones на предишни кризи е бил ръст от 4,6% през първия месец след първия ден на спад от 2,9%.

„Инвеститорите знаят, че ще загубят, ако продадат при подобни новини“, коментира Джим Поулсън, който е главен инвестиционен стратег на Wells Capital Management, управляваща активи за 350 млрд. долара. „Последните събития не ви дават повод да смятате, че ще прераснат в по-големи конфликти.“

Въпреки това петъчното възстановяване беше поредният пазарен подем, който изненада анализаторите и трейдърите, които са на мнение, че пазарите подценяват потенциалните последици. Всеки знак, че конфликтите в Украйна и Газа – които до момента биват удържани - ескалират, може да предизвика резки разпродажби на фондовите пазари, твърдят скептиците.

Цените на акциите, съотнесени към прогнозните печалби (forward P/E), са над историческите средни стойности. Мнозина анализатори очакваха, че намерението на Фед да прекрати паричните стимули през октомври тази година, ще причини още тревоги за пазарите.

Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Тва преписано ли е или е написано ей така просто "А какъв бе отговорът на инвеститорите купувайте при спад на пазарите." къде само видехте спад на пазарите - не знам ... и ми се струва поредната тъпотия, да се пише за спад на пазарите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още