IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Григоров: Най-евтиният за обществото вариант е КТБ да заработи

Не бива да се допуска случилото се през 96-97 година, когато синдици разпродадоха активи за милиони срещу жълти стотинки, смята прокуристът на БАКР

12:15 | 22.07.14 г. 10
Кирил Григоров: Най-евтиният за обществото вариант е КТБ да заработи

Най-евтиният вариант за обществото ще бъде Корпоративна търговска банка (КТБ) да заработи и затова именно в тази посока трябва да бъдат насочени всички усилия. Такова мнение изрази прокуристът на Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) Кирил Григоров в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

За целта първо трябва да бъдат поканени акционерите, за да могат да капитализират банката. За да бъде направено това обаче, трябва да е ясно реалното финансово състояние на КТБ, обясни експертът. Към момента информация по въпроса няма.

„Чухме за едни три милиарда и половина, където нещо имало в досиетата, но това въобще не означава, че дупката в капитала е три милиарда и половина“, посочи Григоров.

„Трябва да бъде дадена възможност на всички акционери, които имат желание да участват в спасяването на банката. На първо място аз мисля, че докато не бъде ясно състоянието на банката, нито един акционер, включително оманския акционер, няма да каже нещо по същество“, смята той.

Според специалиста вече е време квесторите да представят информация за състоянието на КТБ, тъй като е минал цял месец от специалния надзор. „Би трябвало квесторите да ни представят доклада за състоянието на банката, покана към акционерите да капитализират и ако те не го направят, най-вероятно възможният сценарий е одържавяване на банката“, посочи Григоров.

„Ако акционерите на банката не желаят да участват в набавянето на капитал, то КТБ трябва да бъде одържавена. Не бива да се допуска това, което се случи през 96-97 година, когато бе обявено, че Първа частна банка и още 13-14 банки са в много тежко състояние, влязоха синдици и разпродадоха многомилионни активи за жълти стотинки. Сега банките ги няма, някои хора спечелиха милиони. Това не трябва да се допуска“, категоричен е Григоров.

„Не е въпросът в депозитите. Спорът в момента е дали да се обезпечат всички депозити или само гарантираните по закон. Не това обаче е главният въпрос. Главният въпрос е да бъде спасена банката и най-вече да започне активно управление на тези кредити, които са съмнителни“, обясни специалистът.

Процесите в тази банка не са се развили през последните месеци или година. Всички официални доклади от банков надзор и одиторите не индикират никакви проблеми до края на 2013 година. „Според мен е невъзможно в отрязък от пет месеца да се нанесат такива непоправими щети. Най-вероятно ако има нарушения, те са започнали много по-рано“, заяви Григоров.

Какво още каза Кирил Григоров за действията на прокуратурата, банковия надзор, системния риск и опасностите в банковата система, може да видите във видеото на Bulgaria On Air.

Всичко по
темата за КТБ четете тук

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Още пуШШШилка по темата .... нищо съществено !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Но при 6 млн акции и в миноритарните акционери хич не ми се иска да съм на тяхно място сега . Дори и при 100 акции по 80 лв , ще се простиш с 8К ей така за нищо . Ама бая пари е прибрал и Цв В. и от тях , я сметнете 6 млн по 90 лв колко прави? Ако не ги бяха спряли от търговия , дали щяха да вървят сега и по 8 лв . Пенсионните фондчета май и тази година ще са на загуба , е това да си вкарваш парите в "доброволен" пенсионен фонд и задължително със закон . Вкарваш 20 000 , след 30 години изкарваш 5000 и с тях си купуваш 5 хляба . И това ако не е далавера ,здраве му кажи . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Е сега няма да е толкова лесно да се разпродадат активи на безценица , все пак не сме 97 година . Знаете ли що хиени си чакат парите , няма как да стане тази разпродажба на безценица , законите и процедурите са съвсем различни . А иначе спокойно може да се чака и 6 месеца , никой не бърза нали ? Че на кой биха му "притрябвали пари" от тази банка , и то гарантирани от закона. Единствените на които им трябват пари , са милионерите държали ги там с години на по височки лихви между 11-12% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Страхилчо, след 10ти ноември именно такива хора имахме и именно те поеха управлението - и богати и учени та е ти го резултата. Богатството никога не стига, а знанието помага да работиш по-добре останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Случката е ИСТИНСКА и е с българи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"- Е, като се освободихте - запитал Гладстон пратениците - имате ли хора, готови да поемат браздите на управлението?- Имаме - отговорили самоуверени пратениците.- Какви хора имате?- Имаме и богати хора, имаме и учени.- Ами цялостни хора имате ли? - запитал тогава Гладстон.Пратениците го погледнали с недоумение:- Какви са тези цялостни хора?- И богати, и учени - отвърнал Гладстон.- Не, такива хора нямаме - отвърнали смутено пратениците.- Тогава - продължил лидерът на английските либерали - щом нямате цялостни хора, нищо няма да направите, понеже учените, като вземат властта, ще се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богатите ще се представят за учени и ще вършат поразии" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
И не само. Има си процедура по правилата само че се сипе глупост след глупост и се създава паника. Докато не излезе официален одит какво е състоянието на банката, всички писаници са само ала бала.Като излезе там си пише, че първата опция е банката да се оздрави от акционерите и евентуално държавата. Ако това не може да стане - да се оздрави само от държавата и вече ако и това не става, защото състоянието е много зле, да се премине към отнемане на лиценз и ФГВ.Така че всички тия дето си ги подмятат умниците то ясно си ги пише, но първото е да се каже официално какво е състоянието на банката. Срока за това е максимум 6 месеца и сега си чакаме да изтече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
aslan
преди 9 години
Прав си, ама според правилата до 196 К не трябва да ги губиш (ако нямаш специална лихва). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Абе кир ЧО, :) то едва ли остана някой, на който това да не му е ясно, ама кой го пита обществото и какво е най-евтино за него? Не бива, то и аз не бива да преяждам или да се напивам ама..... ТЕ.Е те това те е проблема, че в БГ никой не вярва че се сучват нещата така както бива за обществото. Не е проблема КТБ. КТБ и да фалира и никой нищо да не вземе, ако е по правилата ще сме ОК.Например що народ загуби маса пари по борси, спекулации пенсионни и взаимни фондове, ама нещо рев да имаше? Ми не, такива са правилата, мислил си, сложил си , загубил си , тва е. Таааа не е проблема че някой ще загуби, проблема е че пак лъжат всички и на мен вече ми писва, шъ фана некого да прИбия, или па шъ фана... та нема са върна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още