IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един iPod може да пребори деменцията

Слушането на любима музика може да е по-мощно лекарство от психотропните хапчета, смятат специалисти

13:00 | 27.07.14 г. 1
<p>
	Млада жена говори по мобилния си телефон, докато слуша музика, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Млада жена говори по мобилния си телефон, докато слуша музика, Снимка: Ройтерс

Като геронтолог, съм посветил ежедневието си на това да изследвам човешкия живот след етапа на зрелостта, пише доктор Бил Томас в thedailybeast.com. Според него е изключително тревожно как в много различни случаи третираме природния феномен, който засяга всички ни – стареенето, като болест. Може би няма по-добър пример за това от начините, по които третираме по-възрастните сред нас, които живеят с деменция.

Днес в Щатите живеят 1.5 милиона възрастни души, които са институционализирани с медицински проблеми. Около 80% от тях са изолирани от обществото, защото са болни от Алцхаймер или някоя от другите форми на деменция.

Често те са лекувани в отдалечени клиники, където заболяванията им се третират със силни психотропни вещества. Според д-р Томас лечението в този случай не цели да излекува болните, а да ги направи по-податливи на влияние и контрол. Всичко това струва стотици милиони долара годишно за лекарства, които осигуряват леко успокоение на болните, но ги натоварват със значителни странични ефекти.

Междувременно, доказателствата, че съществуват нефармацевтични начини за борба с деменцията, стават все повече. Хранителните добавки и диетите, домашните любимци, терапията чрез изкуство, както и упражненията за паметта, дават доста добри резултати в някои случаи. Още по-хубавото е, че алтернативните методи не са скъпи и не носят риска на силните медикаменти.

Сред новите вълнуващи и обещаващи техники за терапия на деменцията в последно време се нарежда персонализираната музика. Идеята е съвършено проста. На болния се дава MP3 плейър с любимата му музика, която той слуша, а впоследствие обсъжда преживяването с близките си.

Ползите от подобна мощна интервенция, която няма никакви странични ефекти и е доста евтина, включват подобряване на паметта, повдигане на настроението, намаляване на болката, откъсване от ежедневието, и най-вече, подобряване на качеството на живот.

Д-р Томас препоръчва и документалния филм Alive Inside (Жив отвътре), който е особено подходящ за всички, които не вярват в успеха на метода. Лентата предлага на зрителите поглед от първия ред към иновативната техника за подобряване на живота на една ранима и често маргинализирана част от обществото. Филмът улавя всички малки чудеса, които се случват, когато животът се разгаря повторно в очите на болния от деменция, и то само след като е чул любимата си музика, казва Томас.

Alive Inside, който спечели наградата на публиката в тазгодишния филмов фестивал “Сънданс”, показва как човек, който не е говорил от години, започва да си тананика песен, напомняща му за младините. Това е демонстрация за това как една изключително проста иновация може да постигне толкова много, пише още Томас в публикацията си.

“През годините научихме, че музиката използва задна врата в част от съзнанието ни, която не се засяга от деменцията. Пациентите могат да слушат и дори да изпълняват музика, както когато са били здрави, дори след като вече са забравили имената на най-близките си,” пише Томас. Експертът уточнява, че почти всяка част от човешкия мозък обработва музиката, а песните със специално значение за даден човек, могат да провокират много силни реакции от негова страна. Клиничните тестове на Томас дори показали, че е възможно персонализираната музика да има по-голям ефект върху пациента, отколкото медикаментите. Познатата мелодия дори може да отключи отдавна забравени спомени в болния, казва още Томас.

В момента на пазара не се предлага препарат, който да помогне на човек да се свърже отново с паметта си, както музиката може. Тя е определяна от експерти като ефективна и евтина алтернатива, която обаче още не е широко разпространен метод за лечение в психиатричните клиники, тъй като не се покрива от здравните осигуровки.

“Докато интервенции като тези, които виждаме във филма, не станат широкоразпространена практика, музикалната терапия все пак може да е мощен инсрумент в ръцете на членове на семейството на болния,” уверен е Томас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hex
преди 9 години
В статията се говори за МП3 плейър, не за iPod...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още