IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ изпратиха долара до 8-месечен връх

Инфлацията в първата по сила икономика се покачва до 0,3% на месечна и до 2,1% на годишна база основно заради поскъпналите горива

16:16 | 22.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за инфлацията в САЩ изпратиха долара до 8-месечен връх

Разходите за живот в САЩ се увеличават през юни. Темпът на прираст на цените на горивата се оказва над инфлацията – факт, който подкрепя последните твърдения на председателя на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън, че повишенията, наблюдавани в последните месеци, са временни, предава Bloomberg. След публикуването на данните щатският долар отчете най-високото си ниво спрямо еврото от ноември 2013 г. насам.

През шестия месец на годината индексът на потребителските цени се покачи с 0,3%, разкриват най-новите данни на американското Министерство на труда. Цифрата съвпада с медианните очаквания на 85-те анкетирани от Bloomberg икономисти. Експертите предричаха, че показателят ще бъде в интервала от +0,4% до -0,2%. През май инфлацията в САЩ бе 0,4% на месечна база.

Базисната инфлация, към която не се причисляват силно волатилните цени на хранителните стоки и горивата, се покачва само с 0,1%, оказвайки се под очакванията. Ръстът на базисната инфлация е най-слабият от февруари насам и дойде след покачването от 0,3% през май. Икономистите очакваха ръст от 0,2 на сто.

Потребителските цени нарастват с 2,1% на годишна база – с толкова, колкото и през май. На годишна база базисната инфлация се покачва с 1,9%, след като нараства с 2% през предходния 12-месечен период.

Разходите за горива скачат с 3,3% - най-големият ръст от юни 2013 г. насам. Техният ръст допринася за две трети от общото покачване на цените. Разходите за храна се покачват с 0,1 на сто.

Повишението на базисната инфлация е сдържано заради спадналите разходи за нови автомобили и поевтинелите хотелски услуги, разкриват още данните на щатското ведомство.

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - потребителските разходи без храните и енергията – се покачва с 1,8% през май спрямо същия месец на предходната година – най-много от октомври 2012 г. насам. Дългосрочната цел на централната банка е да задържи инфлацията около 2%.

Инфлацията не успява да получи дори малка подкрепа, тъй като забавящото се глобално търсене не позволява на компаниите да окажат влияние върху цените. Ако цените останат под целевото ниво, Фед може да остави лихвените проценти ниски и през 2015 г.

Kъм 16 часа българско време едно евро се разменя за 1,3487 долара, след като по-рано курсът падна до 1,3459 долара за едно евро - най-високото ниво от 21 ноември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nide
преди 9 години
The Boomerang Effect: Sanctions on Russia Hit German Economy HardИзточник: Spiegelhttp://***.spiegel.de/international/business/german-economy-hit-by-us-eu-sanctions-on-russia-a-982075.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още