IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев е възмутен от информациите за подготвян заем от БЕХ за "Южен поток"

Президентът призова да бъдат преустановени всякакви действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство

20:28 | 22.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев е възмутен от информациите за подготвян заем от БЕХ за "Южен поток"

По повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с „Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта „Южен поток“, държавният глава изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него, се казва в съобщение на Прессекретариата на държавния глава.

Президентът напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин.

Държавният глава призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта, до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Президентът Плевнелиев припомня позицията си в подкрепа на реализацията на проекта „Южен поток“, но само и единствено при стриктно спазване на общностното законодателство.

По-рано електронното издание на в-к Капитал писа, че на днешно заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг е трябвало да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България. Заседанието на БЕХ е завършило без вземане на решение, но няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим, посочва изданието. 

С въпросния заем БЕХ е трябвало да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3,8 млрд. евро (според Ведомости цената му може да набъбне до 4,3 млрд. евро - бел. ред.) Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3,5 млрд. евро БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства, пише медията.

Вчера бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайко заяви, че правителството се кани да направи участието ни в Южен поток необратимо. Според информацията на Реформаторския блок правителството се готви да отпусне гаранции по проекта на стойност 100 млн. евро чрез Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), независимо от това каква ще бъде съдбата на „Южен поток”.

Също вчера Европейската комисия препоръча на Сърбия да спре работите по реализацията на „Южен поток“, докато проектът не бъде хармонизиран с европейското законодателство. "Европейската комисия не се интересува от тръбопровода като такъв, а от начина, по който се реализира проектът.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Заседанието на Българския енергиен холдинг, който ще вземе решението за взимането на заема от "Газпром" ще се състои в 17:00.Заемът, който "Газпром" отпуска, е за 620 млн евро. С него БЕХ ще трябва да финансира своето дялово участие от проекта (15%). Сумата обаче няма да е достатъчна, тъй като договорът с консорциума "Стройтрансгаз" ДЗЗД е подписан за 3.8 млрд. евро, вместо първоначално предвижданите 3.5 млрд. евро.Към договора се очаква да се подпише и особен залог върху бъдещите дивиденти на БЕХ от проекта, с който ще се гарантира изплащането на заема от държавната компания към "Газпром".Със средствата ще бъде увеличен капиталът на компанията "Южен поток България", така че тя да може да изплати авансът от 10% (т.е. 380 млн. евро) на строителите.Изборът на консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД беше обявен на 27 май, в същия ден и час, в който премиерът Пламен Орешарски обещаваше на председателя на Европейската комисия, че изграждането на газопровода ще бъде замразено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
dakl
преди 9 години
Боже, само като си помисли човек как ли ще оценят в посолството на Големия брат позицията на държавния ни глава , който не може да прокара решение в интерес на тези които са му дали път в политиката и бизнеса?? Не случайно г- н Плевнелиев направо не е на себе си!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още