IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният касиер и зам.-главният счетоводител на КТБ остават в ареста

Заедно с главния счетоводител, който е под домашен арест, трите жени са обвинени в присвояването на около 206 млн. лв. от банката от края на 2011 г. насам

21:24 | 22.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният касиер и зам.-главният счетоводител на КТБ остават в ареста

Главният касиер на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова и зам.-главният счетоводител на банката Борислава Кючукова остават в ареста. Решението е на Софийския апелативен съд, който потвърди решението на Софийския градски съд.

Главният счетоводител на КТБ Мария Димова остава с мярка за неотклонение "домашен арест", съобщава Dnes.bg.

Според апелативните съдии на този етап прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се направи предположението, че трите жени са участвали в присвояването на около 206 млн. лв. от банката.

Пред съда днес държавното обвинение представи шест тома нови доказателства в подкрепа на тезата си.
Съдебният състав на САС отбеляза, че има какво да се желае по отношение на прецизността на обвинението, като например, че прокуратурата не е посочила конкретно в чия полза е извършено присвояването на средствата, предаде БТА.

Магистратите обаче отчетоха факта, че делото е в началния си етап и този въпрос може да се разреши по-късно. В определението си Софийският градски съд сочи, че парите са били присвоени в полза на Цветан Василев, въпреки че той не фигурира в самото обвинение.

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев остава с мярка "парична гаранция" в размер на 10 хил. лева. Прокуратурата прецени, че няма да протестира решението на СГС, който прие, че Русев е извършил единствено документно престъпление.

Според прокуратурата присвояването на милионите от КТБ е станало от края на 2011 г. до 19 юни тази година, като отпадна първоначалната версия, че парите са били изнесени в чували от Маргарита Петрова в нощта преди банката да бъде поставена под особен надзор.

От прокуратурата съобщиха преди дни, че е установено, че на 19 юни теглене на пари в брой не е извършено, съставяни са документи с невярно съдържание и неистински документи и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в трезора на КТБ на сумата от близо 206 млн. лв.

Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване.

Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът разписка е бил съставен, за да прикрие пред квесторите липсата на парите в трезора на банката. Тази теза е възприета и от Софийския градски съд.

Всичко по темата за КТБ

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
тия циркаджии не мога да ги търпя вече ,май това искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
тия циркаджии не мога да ги търпя вече ,май това искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още