IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентите от ЦИЕ искат укрепване на източния фланг на НАТО

Сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата

21:50 | 22.07.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентите от ЦИЕ искат укрепване на източния фланг на НАТО

Държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО.

Това заяви полският президент Бронислав Коморовски след среща във Варшава с президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и на страните от Вишеградската четворка, в която освен Полша влизат Унгария, Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на алианса през септември в Уелс "главната задача ще бъде да се приспособи НАТО към изменящата се ситуация в областта на сигурността, вземайки предвид новия модел на поведение на Русия, както и новия тип агресия, който наблюдаваме в отношенията между Русия и Украйна. Това бе главната тема в разговорите на деветимата държавни глави", заяви Коморовски.

"Способността за адаптиране към изменящите се условия на сигурността е важна. Във връзка с това на срещата на върха на НАТО трябва да се вземат под внимание промените, предизвикани от действията на Русия в наше непосредствено съседство. Поради това искаме последователни действия на НАТО в областта на мисията по колективна отбрана, както и стратегическото укрепване на източния фланг на алианса", посочи полският президент.

По думите му някои елементи от този процес трябва да са военно присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, реформа на силите на алианса за бързо реагиране и разширяване на инфраструктурата.

Участниците в срещата на върха също така са заявили, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата.

"Освен това всички гости изтъкнаха важността на запазването на политиката на открити врати за страните, които отговарят на критериите за членство в алианса, стига те да проявяват интерес към това. Разгледахме и възможността за различен тип партньорство с други страни, в частност скандинавските", съобщи Коморовски.

Споменавайки свой вчерашен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, полският лидер заяви, че Вашингтон потвърждава интереса си от стратегическото укрепване на източния фланг на НАТО във връзка със събитията в Украйна.

В заключителната декларация президентите на деветте страни от Централна и Източна Европа настояват за "пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата".

Президентите също така са осъдили военните действия против цивилни, изразили са протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и са призовали към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
120-тонен капак, който при внезапен боен старт се отстранява (изстрелва) мигновенно от мощен барутен заряд :))))Мноооого си ***, най-меко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Пропусна да кажеш какво ще правят "ракетчиците" след като изпълнят задачата си !Къде ще отидат ?След края на бойното дежурство, ще се върнат при семействата си, едва ли ??Болни ХОРА !!Истинският господар на нещо не е този който може да го унищожи а този .... :-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 9 години
За какви ракетни щитове говорят като срещу руското оръжие няма отговор?сатаната носи 10 разделящи се бойни глави като само 1 от тези 10 е с мощност 200 двеста пъти по голяма мощност от тези над япония?Под земята, на дълбочина около 50 м, в шахти, са монтирани капсулите с ракетите и командният пункт. Ракетчиците могат да престоят в автономен режим поне 45 денонощия. Подземното съоръжение издържа пряко попадение на атомна бомба. Всяка шахта е закрита със 120-тонен капак. По време на проверки капакът се отваря бавно от хидравлика, а при внезапен боен старт се отстранява (изстрелва) мигновенно от мощен барутен заряд.Сатана е уникална машина. Ако по позиционния район бъде извършено ядрено нападение, ракетата може да излети веднага след взрива. Покрита е с тъмна топлозащитна обвивка от специален материал, която облекчава преодоляването на прашния облак след ядрения взрив и изглежда като черна мълния. Лети през ядрената гъба, датчиците постоянно фиксират нивото на радиацията и системата за управление се изключва, за да не бъде поразена от лъчението. Двигателите продължават да работят, ракетата бързо набира височина, радиацията намалява или изчезва, автоматиката на системата за управление се включва и при необходимост коригира траекторията чрез специални двигатели. В определен момент бойната глава се отделя и от нея се пръсват 10 бойни части с ядрени заряди, всеки от които има мощност на двеста Хирошими и поема към предварително указаната в програмата цел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
цитат :"Бивш репортер на агенция Асошиейтед прес Робърт Пери е научил от източници в американското разузнаване, че САЩ разполагат със сателитни снимки, които показват, че украинските военни са отговорни за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии. При липсата на подобаващо разследване на трагедията, до момента всички сочеха като главни виновници подкрепяните от Русия опълченци в Източна Украйна, но източникът на Пери разказва съвсем различна история...." " От руското министерство на отбраната заявиха, че САЩ няма да разпространят снимките, но категорично заявяват за неопровержими доказателства за вината на опълченците за катастрофата. " Уж имат а не показват. Руснаците показаха, нека и САЩ покажат техните снимки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
"Путин коментира и засилването на военното присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа. По този повод той заяви: Ние ще дадем адекватен и реципрочен отговор на действията на Алианса. Русия няма да стои със скръстени ръце, докато НАТО в същото време изгражда система за противоракетна отбрана" Благодаря на президента ни, че ни осигури спокоен сън! Срещу потупане по рамото и хвалебствени слова от няколко сенаторчета по тел / За да поучат Орешарски поне летяха до тук/ за държавническо поведение, сега ще си лягаме с чувството че сме мишени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
ЦРУ успява да разкрие една съществена тайна на руските компютърни системи за съдбовния ден. Армадата от ракети Сатана самостоятелно нанася автоматичен ядрен удар, ако политическото и военно ръководство загине. Само една Сатана може да унищожи Вашингтон и дори окръг Колумбия. Самите американци казват, че докато руснаците не се откажат от Сатана, тях ще ги пази само Бог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
http://***.novazora.net/2009/issue10/story_07.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Ricco
преди 9 години
САЩ и НАТО в момента правят най-голямата възможна услуга на Русия като се опитват да я изолират и санкционират. Така ще я принудят да се мобилизира и да се вземе в ръце щото досега с тоя петролец и тия суровини Русия се научи на лесното и основно затлъстяваше. Сега обаче, като (ако) види враг срещу себе си, ще се събуди, ще изтрезнее и ще намери резерви и възможности, които в момента спят. И така Русия не само наистина ще се възроди, но и ще дръпне сериозно напред. ...Разбира се, има и вариант руснаците да се окажат безнадеждни некадърници, но историята като че ли показва, че не са такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Ех този Николчо !! Добре де виж, тука пред всички признавам, че имам по ниско IQ от теб. Вероятно съм и по ниско образован и определено по слабо информиран! Имаш признанието ми. Сега, ще спреш ли да ме тъпчеш с хапове че ми изтъня стомашната лигавица от количеството им! Дори едно + ще ти дам! :)))))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
Nikola666
преди 9 години
Страхиле, Страхиле.Смей се, но тихо. Да не те чуят санитарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още