IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията в банките спаднаха с над 1 млрд. лв. през юни

През миналия месец домакинствата са изтеглили нетно 478 млн. лв., а фирмите и финансовите предприятия - 565 млн. лв.

13:21 | 23.07.14 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спестяванията в банките спаднаха с над 1 млрд. лв. през юни

Паниката в банковия сектор, която беляза месец юни и достигна връхната си точка във втората му половина, доведе до сериозен отлив на спестявания от системата. През юни домакинствата са изтеглили общо 478 млн. лв. от сметките си, а предприятията (нефинансови и финансови) – общо 565 млн. лв.

През първата половина на годината населението спести 878 млн. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ). През май депозитите на домакинствата се увеличиха със 138 млн лв.

На 18 юни от централната банка съобщиха, че срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който ръководи управление „Банков надзор", се води досъдебно производство по обвинения за извършени престъпления по служба. Новините събудиха безпокойството на икономическо активното население.

Два дни по-късно – на 20 юни, централната банка постави Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор, а на 22 юни - и дъщерната й банка Креди Агрикол България. До поставянето на двете търговски банки под специален надзор се стигна, след като в предходните няколко дни редица клиенти на КТБ изтеглиха спестяванията си, а финансовата институция изпита недостиг на ликвидност. Официална информация за сумата на изтеглените средства обаче няма.

Впоследствие се оказа, че проблемите на четвъртата по големина банка в страната може да са по-сериозни. БНБ предупреди, че ще отнеме лиценза на институцията и не вдигна 3-месечния специален надзор на 21 юли, каквито бяха първоначалните индикации. Така по разплащателни, оборотни и спестовни сметки остават блокирани парични средства на домакинства, предприятия, общини и други клиенти на банката.

Съдбата на кредитора още не е решена, както и не е ясно дали ще бъдат гарантирани всички депозити (освен гарантираните до 100 хил. евро). Финансова подкрепа могат да окажат акционерите на КТБ. Готовност изразиха от Държавния резервен фонд на Султаната Оман. Финансовият министър Петър Чобанов пък увери, че, ако настоящите собственици не осигурят средства, държавата ще се намеси.

На 27 юни заради редица публични изказвания и слухове подобна съдба сполетя и третата по големина банка в България – Първа инвестиционна банка (ПИБ). Тогава само за ден банката изплати на клиенти общо над 800 млн. лв. На 28 и 29 юни банката затвори врати. Трезорът обаче осигури необходимата ликвидност и на 30 юни започна да обслужва нормално своите клиенти. С редица отстъпки и оферти ПИБ се опита да привлече отново клиентите, които изтеглиха своите средства, или които възнамеряваха да направят това.

В крайна сметка в резултат на банковата паника през юни спестяванията на фирмите и домакинствата намаляха с общо 1,043 млрд. лв. до 56,983 млрд. лв.

Депозитите само на домакинствата олекнаха с 478 млн. лв. до 38,584 млрд. лв. при 39,062 млрд. лв. през май. Все пак в сравнение с юни миналата година сумата им е с 8,5% по-голяма.

Нефинансовите предприятия са изтеглили 334 млн. лв. за месец. През юни средствата им в банки са вече 15,04 млрд. лв. - с 2,17% по-малко спрямо май. На годишна база БНБ отчита ръст от 7,5%.

Финансовите предприятия свиха спестяванията си през юни с 231 млн. лв. до 3,359 млрд. лв. Спрямо година по-рано техните средства са се свили с 5,9%.

Възможно е през юли спестяванията в банковата система да спаднат още. Въпреки че обстановката в сектора до известна степен се нормализира, предстоят няколко месеца на политическа несигурност, която може да се отрази на склонността към спестяване и на икономическата активност на предприятията и домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 7 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Някои казват,че ислямското банкиране било в пъти по-справедливо от "традиционното". Вярно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 9 години
И да си печаташ левчетата, няма кой да ти ги вземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Е няма лошо , бягай тогава навънка . Ама аз лично не виждам как това ще стане тук , поне докато не започнем да си печатаме сами левчетата . В САЩ Фед , може и да напечата няколко трилиона , ама ние тук не можем . Защото скоро след ,като лихвата ти стане 3% , няма да има кой да държи на депозит и 20 лв в банката . При нашите условия , за да ти е лихвата по кредит 3% , хората внасящи в банката депозитите си , трябва да им удържат по 10% годишна такса съхранение . Но пък как ревете срещу банките , а пък тези дето ви дават бързи кредити срещу лихви от 400-1000% годишно ги забравяте .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
така е за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 17 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
Аз пък имам роднина в САЩ ,който 2-3 години беше спрял да плаща за къщата си и миналата есен предоговори на 2,25 % -2,75% ипотека. При условие ,че има бизнес и е "лош" платец 2,5% процента лихва как ви се струва ...Как няма да емигрираш и да гласуват за ОБАМА======Тази лихва е добра и може да се понесе физически от българина. С лихвите по вече раздадените ипотеки, които по никакъв начин не коресподират с дохода на българина - въпроса е не дали, а кога даден кредит ще стане лош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
това е Америка инжектираха до скоро 90 милиарда в тези заеми всеки месец за там съм чувал че дават и 120 процента ипотека за да си оправиш жилищетотова е държавата която владее света а не България грозната *** която се предлага без пари а те даже не искат и дая клатят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Аз пък имам роднина в САЩ ,който 2-3 години беше спрял да плаща за къщата си и миналата есен предоговори на 2,25 % -2,75% ипотека. При условие ,че има бизнес и е "лош" платец 2,5% процента лихва как ви се струва ...Как няма да емигрираш и да гласуват за ОБАМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
докато всеки месец количеството на неосигурените лица пада не знам колко са под 3 000 0000 човека докато доходите остават най ниските дори за половината Африка докато имаме застаряващо население и никаква раждаемост докато *** се множат като зайци- то лихвите ще падат по заемите влоговете и ипредлагането на кредити ще надхвърля търсенето кредити се дават на тези които не им трябват а на тези които им трябват не отговарят на условията -лудница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
защото иначе някой друг трябва да им ги инвестира пак в коптори независимо къде по земното кълбо.-----------------------------------Ееее, просто не си прав! Пред банките ( и др. финансово-инвестиционни посредници) възможностите за Енвестиции са несравнимо повече, от колкото пред средно статистическия индивидуум - освен в коптори може и на борЗата, може и кредит да ги дадат на дРъжавата или във всевъзможни пОрдукти на финансовия инжУнеринг ... къде-къде по-сигурно е, там поне доказано балони е нЕмало и немооат се появАт ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
Бас държа, че е взела заема 2007-2008-*** когато банките изобщо нямаха изисквания и раздаваха кредити на куцо кьораво сакато!====ФАКТ ! при това до 90% финансиране !!! Това си е тотален необезпечен кредит от всякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още