IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от срещата на АЦБ успокои европейските борси

Пазарите затвориха при леки повишения

20:21 | 23.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Протоколът от срещата на АЦБ успокои европейските борси

Европейските пазари затвориха на зелено сесията в сряда, подкрепени от протокола от срещата на Английската централна банка (АЦБ) и финансовите отчети на някой от големите компании в региона, пише Wbp Online.
Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 се придвижи нагоре с 0,7%, затваряйки при 3 193,20 пункта. Германският DAX напредна с 0,26% и затвори при 9 753,56 пункта.

В Париж, CAC 40 нарасна с 0,16 на сто до 4 376,30 пункта, докато британският индекс FTSE 100 добави 0,07% към стойността си, приключвайки сесията с 6 799,80 пункта.

Заслуга за доброто представяне на борсите имаха отчетите за второто тримесечие на някои от големите европейски компании. Фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline отчете спад на тримесечната печалба от 25% на годишна база, докато приходите ѝ се свиха с 13%, спрямо същия период миналата година.

Нетната печалба на германския автопроизводител Daimler скочи с 12% между април и юни на годишна база, благодарение на силни продажби на подразделението Mercedes-Benz. Акциите на компанията се оскъпиха с 2,37% до 67,65 евро за акция.

Френската енергийна компания Alstom отчете рекорден брой поръчки за ЖП оборудване през второто тримесечие, но каза, че не може да предостави прогноза за годишните си продажби или печалба. Цената на акциите на Alstom нарасна с 1,24% до 27,73 евро за акция.

Комитетът по паричната политика към АЦБ беше единодушен около курса на политиката, като някои от членовете му посочиха, че преждевременното ѝ затягане може да постави икономиката в уязвима позиция. Слабият растеж на работните заплати беше изтъкнат като друга причина за поддържането на гъвкав курс на паричната политика.

Във вторник външните министри на страните от Европейския съюз разшириха списъка със санкционираните руски граждани. Очаква се в четвъртък да бъдат обявени нови санкции, насочени към по-широк кръг официални лица, както и сектора на отбраната на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
Иво Орозов
преди 9 години
Поне казваийте точните цифри на DAX!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още