IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СОС отстрани шефа на "Топлофикация София"

Предложението за смяната беше направено с мотива, че около 90% от средствата на дружеството са в КТБ

15:40 | 24.07.14 г. 3
<p>
	Стоян Цветанов. <em>Снимка: &quot;Топлофикация София&quot;</em></p>

Стоян Цветанов. Снимка: "Топлофикация София"

Стоян Цветанов вече не е шеф на „Топлофикация София“. Решение за отстраняването му беше взето на заседанието на Столичния общински съвет днес.

Уволнението на Цветанов беше подкрепено с 37 гласа „за“, един "против" и петима „въздържали се“.

Предложението за смяната на ръководството беше внесено от общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Иван Илиев и Орлин Алексиев с мотивите, че около 90% от средствата на дружеството са в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).

Тази сутрин зам.-кметът на София с ресор "Финанси" Дончо Барбалов коментира, че средствата на „Топлофикация София“ в КТБ са почти 95 млн. лв

Блокираните в КТБ пари са били предвидени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството, стана ясно от думите на бившия вече шеф на "Топлофикация София".

Цветанов обясни ситуацията с това, че диверсифицирането на средствата, които всеки ден постъпват в сметката в КТБ, тоест прехвърлянето им в друга банка, би било голям разход за компанията и накрая е щял да бъде обвинен защо е изхарчил тези средства. Той отрече да има по-специални отношения с КТБ.

Общинският съветник от СДС Владимир Кисьов коментира, че докладът за уволнението на Цветанов е без мотиви, тъй като не може да е мотив за уволнение това, че е държал по-голямата част от средствата на дружеството в банката.

Междувременно служители на "Топлофикация София" протестираха пред Столичната община в защита на вече бившия изпълнителен директор на дружеството.

В писмо до СОС, цитирано от БТА, протестиращите посочват, че 1466 работници и служители на дружеството подкрепят Съвета на директорите и на изпълнителния си директор. Още вчера те са депозирали своите подписи в СОС в подкрепа на ръководството.

Според протестиращите всички проверки, направени през последните три години - от Сметната палата, от Столичната община, от ДКЕВР, от МИЕ не са установили нарушения на законовите разпоредби. 

Докато се проведе конкурс за избор на нов изпълнителен директор, поста ще заеме Георги Беловски, който е бил член на управителния съвет на Общинска банка. Това съобщи по-късно пред журналисти зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, цитиран от БТА.

Дружеството има сметки в 12 банки, в КТБ обаче депозитът е нараснал драстично в последните месеци, коментира Стойнев. Той съобщи, че към началото на годината средствата по сметката в банката са били малко над 10 млн. лв. Годишно дружеството прави разходи за около 600 млн. лв. Изпълнителният директор е считал, че като държи 90 на сто от средствата в КТБ, спестява такси и комисиони, които биха били начислени, ако парите са на влог в друга банка, посочи Стойнев.

Според него голямото притеснение на служителите е свързано с това, че се готви приватизация на дружеството. "Категорично заявявам и от името на нашата политическа група, че това не влиза в плановете на общината", каза Стойнев. Той припомни, че има решение на СОС за избор на консултант и в момента е в ход процедура, която да предложи адекватен модел на управление на дружеството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 9 години
A, нещо прокурор, обвинение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Този *** когато е сложен на този пост е бил длъжен да изпълни закона , не повече от 25% от средствата на дружеството в една банка . Той не е там да мисли колко ще струва прехвърлянето им , от една банка в друга . А това не би било особено скъпо , всяка банка когато и внасяш повече пари се радва и таксите биха били минимални .Имал е някакви задкулисни уговорки , но сега нали не очаквате да си признае и да стане следствен на минутата. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Егати смешния мотив. Сега ще ги осъди и ще го върнат на работа :DВ тази връзка.. абе къде е Вальо бе? А Р.Овч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още