IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Институциите трябва да разкрият всички връзки в КТБ*

Президентът иска пълен международен преглед на активите, кредитите и обезпеченията в банката, отново настоя да се гласува актуализацията на бюджета

10:46 | 25.07.14 г. 28
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Институциите трябва да разкрият всички връзки в КТБ*

Президентът Росен Плевнелиев призова институциите да работят заедно за разкриването на нерегламентирани връзки на политици, прокурори, съдии и общественици с Корпоративна търговска банка (КТБ), ако такива съществуват.

В обръщение към депутатите Плевнелиев коментира, че “децата ни няма да ни простят, ако не отворим "досиетата КТБ”. “Изминаха 25 години от демократичния преход и все още не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка. Днес не бива да допускаме още веднъж същата грешка”, посочи той. 

“Ако се разкрие цялата истина, подмененият преход ще приключи и истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален и институционален аспект в очите на гражданите. Ако се замете истината, подмененият преход ще продължи за години напред”, каза още президентът в Народното събрание.

Той определи кaзусa с банката като най-големия тест за държавата и поиска Българската народна банка (БНБ), Комисията за финансов надзор (КФН), Националната агенция за приходите (НАП), Прокуратурата, комисиите за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество да координират действията си и да си свършат работата до край.

“Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията кредит по кредит, чрез български и международни одитори”, посочи Росен Плевнелиев. Той настоя да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в банката, а ако има дупка – да се провери къде са парите. По думите му чрез маханизмите за международна правна помощ “може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност”.

Държавният глава изрази убедеността си, че всички съзнават своята отговорност и вярва, че ще се вземат правилните решения, тъй като те засягат функционирането на държавата. От името на гражданите той призова политиците да намерят съгласие и да дадат своя принос за преодоляването на политическата криза и внасянето на по-високо ниво на стабилност в държавата.

Росен Плевнелиев отново поиска от депутатите да гласуват актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на болниците, на общините, на гражданите да не понесат допълнителни негативи от политическата нестабилност”, посочи той.

“Нека предложената ревизия от бюджета бъде ревизирана от експертите на политическите партии и да се вземе обективна, а не политическа оценка на приходите, разходите и рисковете”, коментира държавният глава, като призова Народното събрание да ревизира бюджета “заради гражданите, болниците, общините и за размразяването на две оперативни програми, заради пациентите, бедстващите, очакващи компенсации, за внасяне на допълнителна сигурност в случай на бъдещи несигурност на финансовия сектор в период на отсъствие на Народно събрание”. 

По думите му общините не могат да си позволят наложените финансови корекции, а строителите, тъй като не са получавали плащания, са принудени да спрат работа по проектите.

Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 32 rate down comment 8
kakapena
преди 9 години
***.Heavy-R.com kakata19 hearagain
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 32 rate down comment 8
kakapena
преди 9 години
Здравей, Кака моля те виж ги пита нещо се случва въпрос пак ще ктб нзок служебни подхожданията от последницата прости ми в живота им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 32 rate down comment 9
lena.dimova
преди 9 години
АКО СИ НАБЛИЗО С ПЛЮНКИ ЩЕ ТЕ УДАВЯ,НЕ БИЛА СЪГЛАСНА ,КОЯ СИ ТИ ,МЪРЛО СУПОЛИВА,ЗНАЕШ ЛИ НА КОЛКО ХОРА ЖИВОТА ИМ ЗАВИСИ ОТ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ТЕЗИ ДЕПОЗИТИ,ИЛИ ДА УМИРАТ ВАЖЕН Е БЮДЖЕТА,СЕГА АКО МИ КАЖАТ ЧЕ ИМА БЪБРЕК ,ПЪРВО ТРЯБВА ДА ПРИВЕДА ПАРИТЕ НА КЛИНИКАТА,,,НЯМАМ ДУМИ ЗА ТВОЙТА ЗЛОБА АМА ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИШ ,ЩЕ СЕ МОЛЯ НА БОГ ДА ТИ ДАДЕ ПОЛАГАЕМОТО ТИ ,ЗА ЛОШОТИЯТА ТИ,ПИША СЪС СЪЛЗИ НА ОЧИТЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 9
lena.dimova
преди 9 години
STUDIOAA ТИ *** ЛИ СИ ИЛИ НЕ СИ ВЗЕМАШ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА''ДО 2030 ГОДИНА ДА ГИ ИЗПЛАШТАТ''НЕ ДО 3030 НЕ ИСКАШ ЛИ,ТИ ДЕЦА НЯМАШ ЛИ ,МАЙКА НЯМАШ ЛИ ,АКО ИМАШ ДА ГИ ХВАНЕ РАК ,ЗНАЕШ КАК СЪМ ГИ СЪБИРАЛА ТЕЗИ ПАРИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА КОЯТО ЧАКАМ 3 ГОДИНИ И СЪМ НА ДИАЛИЗА,ТЕЗИ ПАРИ СА ЗА ОПЕРАЦИЯ,ОЧАКВАИ ДА ТИ СЕ СЛУЧАТ НАИ-ЛОШИ НЕЩА ,ТОВА ТИ ПОЖЕЛАВАМ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 32 rate down comment 9
lena.dimova
преди 9 години
ДО STU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 33 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
тоА човек е най-голямото ни недоразумение, като президент(а аз по принцип не съм доволен от ни един от тях). И това, че говори за себе си в трето лице толко' мно'о *** дразни, че ми иде да изкарам балканското на показ. Ама как да е-КАТЕГОРИЧНО не трябва да се гласува нов бюджет. Щото противно на убедените гербери, аз имам съмнение, че Боцко е чист като сълза от девица и ако му гласуват, ако ще 4329874392 милиарда ПАК няма да му стигнат. Щото, нали...ако четем историята тя така показва. А както знаем-и той не остави пари в бюджета и без да съм фен на реваншизмът, като национален спорт, то ВСЕ пак-да се научи да се простира според чергата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 34 rate down comment 10
serafima
преди 9 години
Чета коментари тук на видимо мислещи и отговорни хора. Защо обаче се опитвате да ръзсъждавате експертно по въпросите? От всякъде се вижда, че политици създадоха изкуствено срива на банката. Тогава какво да обсъждаме? Законът за фалитите на банките ни е добър, остава да се спазва, а не да се измислят десетки други варианти, хей-така. Обръщам внимание на 3 факта: (а) толкова години КТБ е водеща и силна. Как стана изведнъж низвергната? Защото нямам друга дума за нея. Съгласна съм с Кирил Григоров, че най-евтиният вариант на тази банка е да я съживят, или да й дадат възможност да се съвземе. Другото са политически борби между няколко личности. (б) Нещо подорително това става веднага след инструктажа от 2 седмици на ББ в САЩ. (в) Искров заяви, че иска да подава оставка преди скандала с КТБ и да става депутат от ГЕРБ. Какво е знаел? Защо е този примитивен ход за спасение при сегашните му 60 000 лева месечна заплата? Никога не съм го ценяла като финансист, но и като човек не е почтен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 43 rate down comment 11
popo323
преди 9 години
Ама и тук чета направо дивотии , знае ли някой какво означава призива да не се изплащат дори гарантираните влогове , или пък да се изплащат следващите 20 год . Това си е направо прикрит призив да се наредят хората пред банките и да фалираме напълно всяка банка и държавата . Наистина ли си мислите ,че ще има толкова луди хора да си държат парите в банка , ако там нищо не е гарантирано , или пък сега държавата да не изпълни собствените си гаранции. Подобен призив си е направо за кафенце в ДАНС , защото фалираме ли още банки , наистина няма да има нито пенсии , нито дори това измислено здравеопазване , нито държавни заплати , нито пък държава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 46 rate down comment 12
popo323
преди 9 години
Ама не знам как успявате да си измисляте нови закони . Закона е от ясен по ясен ,максимум 30 дни след отнемането на лиценда на дадена банка , започва изплащането на гарантираните влогове . Няма краен срок , но парите които ще се изплащат в друга банка трябва да са налични . Пожелавам ти да получиш пари за лечение от НЗОК , когато ти се наложи . В Кипър изплатиха гарантирания минимум от 100 хил евро веднага , защото това са дребни пари и без защита на това , всяка банка би била пирамида . Друг е въпроса ,че над тази сума , взеха 60% от големите влогове .Закона е написан за да се спазва , не някой да си измисля нов в движение. Пък и погледно логично не са лакомници някакви дребни спестители на 4-5% лихва , а те са точно тези които кредитират икономиката . Лакомници са тези с бързите кредити , дето дерят лихви от 400% нагоре годишно , ама тях никой не ги закача . И ако тази банка е успяла да направи подобни измами , то е благодарение на бездействието на държавата и БНБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 37 rate down comment 18
studioaa
преди 9 години
Отново подчертвам никъде не съществува практика загубите да се покриват от бюджета, а после държавата да си търси парите. Това е изключително опасно. Точно така се поскъпваше и през 1997 и хората получиха обезценени левове за 20$ от държавата за влога от 10 хил. $. Разбира се ако парите от фонда не стигнат за изплащането, а той не може да изпразни по никой начин наведнъж, остатъка трябва да се плаща на малки порции в продължение на много години. Финасирането трябва да дойде от излишъци на бюджета и от новопостъпили в пари във ФГВ, а не от заем, защото само лихвите по този заем ще са 1.5 млрд. лева, което значи, че обезщетяването ще струва не 3.5, а близо 5 млрд. лева. Във ФГВ годишно се внасят към 100 млн. лева + 250 млн. помощ от бюджета и гарантираните влогове ще бъдат изплатени до 2030г, без да се нарушава закона и без да се излага бюджета на риск. Така всички ще се удовлетворени и вложители и данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още