IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Вучева: Нито трябва, нито има нужда служебното правителство да емитира дълг

Кредитните досиета в КТБ могат да се отворят само при наличието на специален закон, смята бившият финансов министър

15:08 | 25.07.14 г. 2
Хр. Вучева: Нито трябва, нито има нужда служебното правителство да емитира дълг

Правомощията на служебното правителство не би трябвало да бъдат увеличавани по посока възможност за поемане на нов държавен дълг. Такова мнение изрази професор Христина Вучева, финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, пред радио Хоризонт. Причината е, че подобни решения не са в компетенциите на изпълнителната, а на законодателната власт.

Освен това според проф. Вучева не е и необходимо да се залагат възможности за теглене на нови заеми, тъй като става дума за период от около три месеца. „Спокойно всичко, свързано с подобни въпроси, може да се реши от новия парламент и новото правителство“, смята тя.

На този етап изобщо не може, а и не бива, да се говори за спасяване на България, тъй като няма опасности, които да ни застрашават. Ако обаче продължаваме така активно да говорим, сами може да си създадем проблеми, предупреди Вучева.

„На фона на повечето от останалите европейски държави сме с едни от най-ниските дългове, най-ниските дефицити и няма страна, която да има такъв фискален резерв като нашия“, изтъкна тя.

Към момента фискалният резерв на България е около 8 млрд. лв. и ако от него се премахнат неприкосновените пера, каквито са Сребърният фонд, парите за преструктуриране на енергетиката и парите от ЕС, които по същество са чужди пари, остават около 1-2 млрд. лв., които биха били напълно достатъчни, за покриване на дефицита в бюджета, изчисли финансистът.

Положението изобщо не е страшно и ако някой се опита да управлява бюджета както трябва, няма да има нужда нито от увеличение на дефицита, нито да се емитира дълг, обясни тя.

По повод предложенията за отваряне на кредитните досиета в Корпоративна търговска банка (КТБ) проф. Вучева посочи, че никъде в нормативната база не се предвижда подобна възможност. Именно заради това според нея е нужен специален закон за КТБ, който да изведе кредитите в отделна банка, за да може по тях да се работи и да се види дали ги има криминалните действия, за които се говори.

„Такава беше и първоначалната идея – да има специален закон за КТБ, но тя беше отхвърлена. Тя трябваше да бъде доразвита, а не да бъде потулена“, завърши професорът.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
kony
преди 9 години
Хм, ясно чух позицията лично от проф.Вучева /в Референдум по БНТ/, където тя категорично беше за спазване на сега съществуващия закон, бил той добър или лош и не подкрепи създаването на законови изключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
aldy
преди 9 години
Колко души от ***, населяваща тукашните територии, са разбрали нещичко от аргументираната и много премерена позиция на проф. Христина Вучева? Нека не забравяме, че проф. Вучева не е само преподавател и теоретик, но беше финансов министър в служебното правителство на Ренета Инджова. Но по разните форуми и форумчета някои туземни индивиди я наричат "червена кукувица" и други подобни, обиждащи личността, епитети. Както обикновено кратунчовците не обсъждат тези и идеи, а личности и техният "съмнителен" произход и морал. Така е със сбърканите племена. По бедността и изостаналостта от цивилизацията ще ги познаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още