IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Гройсман става временен премиер на Украйна

28-те държави от ЕС са се споразумели по принцип за новите икономически санкции срещу Русия

18:17 | 25.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Володимир Гройсман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Володимир Гройсман. Снимка: Ройтерс

Володимир Гройсман беше назначен за временен премиер на Украйна, предаде Ройтерс. Той ще заеме мястото на подалия вчера оставка досегашен премиер Арсений Яценюк, който се оттегли, след като управляващата коалиция "Европейски избор" се разпадна заради излизането от нея на две от трите съставляващи я партии - УДАР и "Освобода".

Показателно е, че новият премиер е евреин. Русия и привърженици на предишната власт в Украйна често обвиняват сегашните управляващи във фашизъм, а особено яростни са нападките срещу парламентарната партия "Свобода". Тя е атакувана и заради шествия в памет на националиста Степан Бандера, когото Москва смята за сътрудник на нацистите по време на Втората световна война.

Гройсман бе вицепремиер от 27 февруари, когато падна проруското правителство, назначено от прогонения в Русия бивш президент Виктор Юшченко. Гройсман оглави правителствената комисия, разследваща свалянето на малайзийския боинг в Украйна на 17 юли, когато загинаха всички 298 души на борда.

Същевременно в Украйна трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. След падането на предишното правителство в страната гласуваха само за президент и за кметовете на 27 града. След свалянето на кабинета балансът на силите в парламента в Киев се промени. Причината е, че редица депутати напуснаха проруската „Партия на регионите“, а в резултат партиите "Отечество", УДАР и "Свобода" формираха ново мнозинство, като създадоха коалицията "Европейски избор". Сега обаче и тя се разпадна.

Междувременно става ясно, че представителите на 28-те правителства на Европейския съюз (ЕС) са се споразумели по принцип за новите икономически санкции срещу Русия.

Според дипломати става дума за усложняване на достъпа на руснаци до финансовите пазари на ЕС, забрана за износ на оръжие, забрана на износа на високотехнологични продукти и ограничения за износа на специални съоръжения за производството на петрол и газ. Европейската комисия беше натоварена да представи конкретни регулаторни текстове до понеделник. Те трябваше да бъдат одобрени във вторник от посланиците на ЕС. Също в петък подкрепата си за широкообхватни санкции изказа и голям съюз на германската експортна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Не съм бре Николчо! Ама, ако пак повторя конспиративната си теория, ще вземеш ..... да сложиш пак бялата престилка и с шепа пълна с хапчета, да ме пратиш при хазарите пак! :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
....Гройсман !!! Г-Р-О-Й-С-М-А-Н ! Типично Украинско /Славянско/име! И така Вальцман и Гойсман повеждат Украйна към светли бъднини! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още