IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балотаж между Стойнев и Миков определя кой ще оглави БСП

В своята реч след 13 години начело на БСП Сергей Станишев поиска прошка от делегатите в НДК

19:31 | 27.07.14 г. 2
<p>
	Сергей Станишев в последната си реч като лидер на БСП. Снимка: <em>БСП</em></p>

Сергей Станишев в последната си реч като лидер на БСП. Снимка: БСП

Драгомир Стойнев и Михаил Миков отиват на балотаж, след като на първия тур няма избран председател на Националния съвет. Това обяви Росен Малинов, председател на комисията по избора. Сочената като един от фаворитите за поста - Мая Манолова, не може да влезе в челната тройка след първия вот. 

Кой ще застане начело на БСП ще стане ясно по-късно днес след воторото гласуване в НДК. 

След преброяването стана ясно, че Михаил Миков е получил 167 гласа, 22,48%. Драгомир Стойнев е със 126 гласа – 16,96%.

Третото място заема Корнелия Нинова, която е получила 119 гласа – 16,02%, а четвърти е Янаки Стоилов е със 103 гласа или 13,86%. Мая Манолова е получила 83 гласа – 11,17%. 

Георги Кадиев е получил 29 гласа или 3,9%. Георги Гергов е с 63 гласа – 8,48%.Красимир Премянов е със 7 гласа или 0,94%. Красимир Янков е с 46 гласа – 6,19%. 

Изборът започна в 16,39 часа и завърши в 17.30 часа като вотът е таен - в тъмна стаичка. Брой делегати по списък е 846, а броят гласували – 744. Намерени са 744 бюлетини, от които е имало една недействителна бюлетина.

По-рано днес Георги Кадиев изрази съмнение за контролиран вот при избора на нов председател на партията на днешния конгрес. "Апаратът на "Позитано" се опитва да налага мнение", заяви пред журналисти Кадиев по време на гласуването. "Аз не разчитам на контролиран вот, за да ви кажа - ще имам 100 или 300 гласа. Тук списъците ги въртят и ги превъртат и всеки смята колко делегати ще има", коментира той.

"Сергей Станишев дори спомена, че бил чул, че някакъв оръжеен  търговец бил купувал делегати в името на някой. Ние, ако тук започнем да се купуваме и продаваме, какво остава навън като отидем", каза Кадиев. Той отбеляза, че повечето кандидати за лидерския пост дори са имали свои щабове.

Георги Кадиев заяви, че в изказването си пред делегатите не е спестил истини като това, че правителството било провалено и затова се отива на избори. "Два пъти сме били с ДПС, трети път няма да бъдем, а защо допуснахте два пъти да сме?", попитал съпартийците си той.

Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че гласува за промяната в БСП. Много се надявам кандидатът, който бъде избран, да бъде кандидат на промяната, каза тя. Пред журналисти Манолова коментира, че отношенията с коалиционните партньори занапред трябва да са различни от начина, по който досега са общували с ДПС.

Истината е, че други консумираха власт, а ние плащаме сметката, коментира тя и подчерта, че трябва да има прозрачност и яснота за това кой какви ангажименти поема и как ги изпълнява.

„Аз определям себе си като кандидат, който е готов заедно със социалистите, които го искат, да направи сериозна промяна в БСП, защото това е пътят, чрез който ние можем да стигнем до победа. Ще играем на следващите избори не за някакъв резултат, а за победа и това е, което трябваше да прозвучи на конгреса”, посочи тя.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че на конгреса днес е гласувал за една по-справедлива и по-социална България. "По-важно е бъдещето на България и на българските граждани и борбата с бедността", смята той.

Корнелия Нинова, която е също кандидат за лидерския пост в БСП, заяви, че ако бъде избрана за лидер на БСП, ще бъде държавник, който ще инициира разговор с всички политически и граждански субекти, с всички институции за дългосрочно и устойчиво национално съгласие по четири теми – демографски въпрос, здраве, образование и земеделие.

„Един водач освен да работи за авторитета и уважението на своята партия, трябва да има характера и самочувствието да се изправи в битка срещу лидерите на другите партии, но и да спечели респекта им. Думата му трябва да тежи, когато седне да преговаря с тях. Имам самочувствието, че мога да направя и двете и ми се е случвало”, допълни Нинова.

Станишев поиска прошка от делегатите

В своята последна реч като лидер на БСП Сергей Станишев поиска прошка от делегатите на 48-ия Конгрес на партията.

„Ако съм грешил - простете ми”, призова той и призна, че е поискал партията да има нов лидер, защото не може да допусне заради негови грешки БСП да понесе негативи.

„Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се, но не защото бягам”, увери той.

Станишев обаче не скри разочарованието си от ДПС.

Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Наздраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Балотаж между Стойнев и Миков определя кой ще оглави БСП------БСП беше до тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още