IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Петър Диков: Работим върху нов план на Борисовата градина

Частите, които са отнети от парка за други цели, трябва да бъдат върнати, смята главният архитект на София

11:27 | 28.07.14 г. 2
Арх. Петър Диков: Работим върху нов план на Борисовата градина

"Работим върху нов план на Борисовата градина", заяви тази сутрин главният архитект на София Петър Диков пред БНТ. Той уточни, че вече е внесъл в Столичния общински съвет (СОС) техническо задание и програма за конкурс за благоустройство на парка.

„Борисовата градина трябва да бъде опазена като градски парк и частите, които са отнети от нея за други цели, да бъдат върнати и на самата градина, и на софиянци", отбеляза Диков.

В четвъртък СОС одобри доклад за ново трамвайно трасе до Студентски град, което ще минава през Борисовата градина. То предизвика недоволство и критики, че за да бъде реализирано трасето, ще трябва да бъдат изсечени много дървета.

В тази връзка Диков подчерта плюсовете на проекта - по думите му той ще свързва големи квартали на София с метрото и ще бъде удобна връзка с центъра и с улица „Граф Игнатиев“.

Диков посочи, че по трасето има 4 висши училища с повече от 20 000 студенти. Освен това се очаква релсовият път да бъде продължен към центъра на Студентски град и така да свърже още две висши училища с метрото.

Според Диков по въпроса с изсичането на дърветата се спекулира. Както стана ясно и на заседанието на СОС в четвъртък, броят на засегнатите дървета е намалял десетократно след оценка  на първоначално внесения проект и те вече са 47.
Днес той обясни още, че трасето е просека на път, която не се поддържа повече от 40 години и следователно е обрасла и има самозалесили се дървета.

Диков коментира и темата за изграждането на Технопарка в столицата, на който беше направена първа копка в четвъртък. По думите му това е един от малкото проекти, които подкрепят производството, иновациите и високите технологии.

„Аз съм убеден, че този проект ще има добро бъдеще и ще има добро отражение върху развитието на София, а и на България, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Alee
преди 9 години
Алооооо, оставете го човека на мира, все още има какво да ос.ре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
индианеца
преди 9 години
Трямвай, който свързва 2 спирки на метрото, изсича се парка, минава по една тясна улица под прозориците на училище, ДКЦ, ОДЗ, магазини и жилища, тръгва по един задръстен от трафик булевард.... мъкаааа, мъка.Диков, РАЗКАРАЙ се и не пречи повече !Вън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още