IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът продължава да поевтинява, показват данните на КНСБ

През последните месеци от синдиката отчитат намаляване на разходите за издръжка на домакинствата, свързано основно с по-ниската цена на тока

12:48 | 28.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Животът продължава да поевтинява, показват данните на КНСБ

Към края на юни стойността на необходимата издръжка за живот на човек от четиричленно домакинство възлиза на 559,95 лева, което е с 0,6% по-малко спрямо първото тримесечие на годината. Това съобщи вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков на пресконференция в централата на синдиката, предава БТА.

За нормален живот на 4-членно домакинство (2 възрастни и 2 деца) са необходими месечно около 2 240 лв., за да посреща то разходите си за храна, образование и почивка спрямо средните български стандарти.

Продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, както на тримесечна, така и на годишна база. През второто тримесечие необходимите средства за покриване на „стандартните разходи намаляват с 0,7 процента, сочат още данните на КНСБ.

Към края на юни 2013 година, за да бъдат посрещани нормалните разходи на едно четиричленно семейство, бяха необходими 2 254 лева месечно или 563,63 лева на член от домакинството.

Издръжката на живота започна да намалява от средата на миналата година, обясниха от синдиката при представянето на доклада си за първото тримесечие на 2014 година. Тогава обяснението беше по-ниската цена на електричеството в последните месеци. По-ниските цени на зърното на световните пазари също са фактор за намаляване на издръжката на живота, посочиха още от КНСБ през пролетта.

На тази база прогнозата на КНСБ е през третото тримесечие издръжката на живота да се повиши заради по-високата цена на електричеството от 1 юли. Дъждовете, които унищожиха реколтата, пък ще оскъпят плодовете и зеленчуците и цените на храните ще се повишат, коментират още от синдиката, цитирани от БНР. 

По данни на НСИ за първото тримесечие под определената от МС линия на бедност (211 лв.) живеят 23% от домакинствата в страната, а с доход до 340 лева - 58%, което прави над 4 млн. лица. Така излиза, че над 80% от домакинствата в България живеят с доход под необходимия, изчислен от КНСБ.

От синдиката констатират, че в някои дейности заплатите изостават спрямо ръста на производителността на труда. При производството на компютри и комуникационни системи ръстът на производителността е 32 процента. В същото време заетите намаляват, а заплатите се покачват само със 7,4 на сто.

Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков подчерта, че са необходими нови политики по доходите. Така например се предлага минималната заплата през следващата година да бъде 400 лева, което ще е половината от средната заплата за страната, както и да се приеме необлагаем минимум от 500 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
maxsimos
преди 9 години
Тогава се борете за 600лв минимална заплата за несемейни и 1000лв минимална заплата за семейни с деца.Измислени синдикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Тия Десе протежета ни карат да се радваме, че сме отново обрани и живота ни поевтинява и ако бяхме, както при жан обрани, нямаше да имаме разходи освен за оня свят мерси ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ех, като стане безплатен животът, колко хубаво ще стане! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Тия нещо се ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
albobo76
преди 9 години
Заглавието трябваше да е: "Не вярвай на очите си, ами слушай какво ти говоря."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още