IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана Трейдинг: Очакваме 30% ръст на SOFIX в края на годината

По-ниските лихви по депозитите и кредитите ще стимулират потреблението, а оттам донякъде заетостта и икономиката, прогнозира инвестиционният посредник

16:20 | 28.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Елана Трейдинг: Очакваме 30% ръст на SOFIX в края на годината

От ЕЛАНА Трейдинг отбелязват, че българската икономика няма да има съществено подобрение до края на годината, но е възможно ниските лихви по депозитите и кредитите да раздвижат потреблението, което да се отрази положително.  Техните очаквания са, че Българската фондова борса ще завърши 2014 г. отново със значителен ръст от поне 30%.

Отново предимство за акциите като инвестиция прогнозират за втората половина на 2014 г. българският инвестиционен посредник ЕЛАНА Трейдинг и европейската инвестиционна банка Saxo Bank в поредния си съвместен полугодишен анализ на финансовите пазари.

Като най-евтините фондови пазари тази година се определят Русия, Китай, Южна Корея, Сингапур и Австрия. Баланс между еврото и долара, както и ценови движения в определен диапазон за златото и петрола посочват експертите на двете институции в прегледа си на второ полугодие на 2014 г. 

България – макроикономическа картина

Икономиката на България в момента предоставя достатъчно аргументи за всеки, независимо дали е оптимист или песимист за развитието на страната ни. Положителната страна на нещата се формира от растежа на потреблението и по-доброто състояние на индустрията спрямо второто тримесечие на миналата година.

Негативните фактори са осезаемо повече и освен липсата на реформи в много сектори се наблюдава и влошаване на износа, ниско ниво на инвестициите, включително чуждестранните, проблемите със събираемостта на приходите в бюджета и т. н.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предупредиха още в началото на годината, че единствената добра новина за българската икономика може да дойде от събираемостта на данъците, акцизите, митата и осигуровките. Това трябваше да позволи политика на стимулиране на икономиката. „Вместо нея „получаваме“ предсрочни избори, криза в една от големите банки, натрупани неравновесия в много отрасли и сектори с държавно участие“, посочва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“, ЕЛАНА Трейдинг.

2014 г. е трудна и за компаниите, които работят на външните пазари, особено за износителите в Украйна. „Втората половина на годината няма да донесе съществено подобрение, но очакваме по-ниските лихви по депозитите и кредитите да стимулират потреблението и поне в известна степен да допринесат за подобрение на заетостта и на икономиката като цяло“, прогнозират анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг.

Българска фондова борса

Политическата несигурност в средата на годината спря повишаването на БФБ, а кризата с две от публичните банки допълнително разтревожи инвеститорите. Това са причините за корекция в средата на 2014 г., която обаче направи цените на акциите интересни за купувачите. Намаленията при някои от тях, заедно с последните финансови резултати показва, че все още има какво да привлече вниманието на инвеститорите, дори и след натрупаните печалби за последните две години.

Политическата ситуация е сериозна пречка пред развитието на икономиката и на фондовия пазар като цяло. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг обаче предвиждат за втората половина на 2014 г. умерен и плавен ръст на БФБ въпреки политическите рискове

Корекцията в края на юни показа недвусмислено, че купувачите на Българска фондова борса са дългосрочни инвеститори. Оборотите по време на шоковите разпродажби бяха десетки пъти повече спрямо търговията впоследствие. Възстановяването на цените от дъната беше значително, но това не доведе до продажби и до извличане на тези печалби.

Предпазливостта на инвеститорите обаче ще се запази, отразявайки се в по-ниски равнища на поръчките за покупка. Очакваме, че БФБ ще направи около 30% повишение на индексите, което е малко по-високо от регистрирания връх на SOFIX от 625 пункта през първата половина на годината. Най-голям риск за осъществяването на тази цел носи евентуалната неспособност на новия парламент да излъчи мнозинство за съставяне на правителство.

Глобалната икономика

Преглеждайки развитието на глобалната икономика през първото полугодие на 2014 г., анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че техните очаквания за устойчиво развитие на американската икономика бяха потвърдени от възстановяването на пазара на труда и от растежа на индустрията и услугите в САЩ. Безработицата слезе до нивата от преди кризата от 2008 г., а бизнес климатът показва наличните условия за растеж. Важна роля за това има запазването на стимулите и липсата на инфлационен натиск върху производители и потребители.

Федералният резерв на САЩ постепенно намалява покупките на правителствени облигации, но засега очакванията са, че ще има повишение на лихвите не по-рано от второто тримесечие на следващата година. В тази посока са изводите и на специалистите от Saxo Bank, които също очакват американската икономика да продължи да расте. Според тях САЩ ще регистрира ръст от 2.2% тази година, който ще бъде подобрен до 3% през 2015 г.

Относно еврозоната, анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг коментират, че формулата за наливане на пари в икономиката чрез изкупуване на правителствени облигации се оказва единственият вариант и за Европейската централна банка. Преди да се дават адмирации на банката за нейния ход в средата на годината, трябва да се има предвид, че тази политика вече се провежда няколко години от Федералния резерв. Затова и предимството на щатската икономика се вижда осезаемо, а Европа изостава.

Друг основен проблем е, че облекчаването на условията за кредитиране ще има ползотворен ефект върху икономиките с по-ниско ниво на лошите кредити в банковата система. Те биха рискували повече при отпускането на заеми и това допълнително ще разшири разликата между страните с по-силен и по-слаб растеж. Освен това трябва да се има предвид и дългият период преди ефектите от стимулите да се усетят в реалната икономика. В САЩ за това бяха необходими поне три години и вероятно през следващите 12-18 месеца почти няма да има отражение върху кредитирането в Европа.

Анализаторите на Saxo Bank също отбелязват бавното възстановяване на еврозоната, като все пак за 2014 г. очакват да се стигне до икономически растеж от 1%. Те прогнозират растеж на глобалната икономика от 2.6% за 2014 г.

Американски фондов пазар

Устойчивото подобрение на щатската икономика доведе до положителна тенденция в цените на акциите. Повишаването на индексите е изключително плавно, няма корекции, а волатилността е много ниска. Очакванията ни бяха за по-силни корекции спрямо миналата година, но такива липсваха през първата половина на 2014 г. Не изключваме през есента да има такава реакция на пазара, но засега основният сценарий е да продължи умереното повишение на цените на акциите.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предвиждат за втората половина на 2014 г. плавно повишение на акциите и възможност за покупки при корекция през есента. Изключвайки възможността от корекция на американските фондовите индекси в рамките на 10-15%, икономическите фактори подкрепят запазване на растежа на цените на акциите. Оценката на книжата показва, че те не са евтини, но и не са притеснително скъпи. Възстановяването в САЩ и намеренията на Федералния резерв да запази политиката на стимули възможно най-дълго време ще подкрепи търсенето на акции.

Корекция през есента би представлявала нормален период на извличане на печалби и преструктуриране на портфейлите. Тя ще е по-скоро следствие на липсата на такава през последните три години, отколкото на фактори, сочещи прекалено скъпи акции. И ако според Уорън Бъфет още не може да се говори за балон на акциите, това не е причина да няма по-силен спад. Корекцията би била добра възможност за нови инвестиции в акции, предимно в циклични сектори.

Анализаторите на Saxo Bank предвиждат за втората половина на 2014 г., че акциите ще се представят по-добре от облигациите. Смятаме, че акциите са коректно оценени от пазара и са далеч от балон. Лихвените нива ще се връщат към нормалното бавно в следващите години и затова акциите все още продължават да са най-привлекателният клас актив.  Очакваме, че те ще надминат по представяне облигациите до края на годината.  Според нашия аналитичен модел, в който се изследват 44 фондови пазара в света, ние продължаваме да виждаме като най-евтини тази година Русия, Китай, Южна Корея, Сингапур и Австрия. Най-скъпите борсови пазари са Индия, Мексико, Филипините, Индонезия и Гърция. 

Гледаме оптимистично на акциите, свързани със слънчева енергия, но все още е рано да подберем конкретни компании.  Инвеститорите, които се интересуват от дългосрочна инвестиция в книжата на този сектор, могат да се възползват от  борсово-търгувания фонд Guggenheim Solar Energy Index ETF (TAN:arcx), който следи движението на индекса MAC Global Solar Energy Index.

Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Боже помилуй, ЕЛАНА Трейдинг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още