IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската борса и рублата отново поеха надолу, MICEX изтри над 2%

Отдръпването на инвеститорското доверие дойде на фона на очакванията за засилване на санкциите от страна на ЕС и новината за ЮКОС

16:47 | 28.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската борса и рублата отново поеха надолу, MICEX изтри над 2%

Водещият измерител на фондовата борса в Москва MICEX изтри над 2% по време на търговията в понеделник. Спадът бе стимулиран от новината, че акционерите в национализираната петролна компания ЮКОС са спечелили съдебната битка срещу Кремъл в едно от най-големите по рода си търговски съдебни дела.

Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че Москва трябва да плати 50 млрд. долара заради национализирането на активите на дружеството. Искът на акционерите обаче бе за значително по-висока сума – 114 млрд. долара.

Делото в Хага беше заведено от дъщерни дружества на базираната в Гибралтар Group Menatep – компанията, чрез която Михаил Ходорковски контролираше ЮКОС. В момента групата съществува под името GML, като Ходорковски не е акционер в нея.

Новината от Хага оттегли инвеститорското доверие от капиловия пазар в Русия. Към края на сесията в понеделник индексът MICEX се смъкна с 2,06 на сто до 1 359,83 пункта, достигайки най-ниското си ниво от 7 май насам.

Същевременно очакванията за засилване на санкциите срещу Москва от страна на Европейския съюз натиснаха надолу и покупателната сила на руската рубла. Паричното средство губи 0,86 на сто до 35,433 за един щатски долар и 0,91 на сто до 47,609 за едно евро. И двете равнища са най-ниските от 6 май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
Скандално е министерството на земеделието и храните да отдели 4 милиона евро за да рекламираме консерви на руския пазар, при все че идват секторни санкции !!!А иначе Русия не я чака нищо хубаво.Изявленията на Лавров, че санкциите ще направят Русия по-независима са толкова плитки, че отиват само на пропагандата на Северна Корея.След като Холандия и Германия, в поеха към курс за тотална изолация на Русия, нищо повече не може да я спаси.Западът осъзна, че е по-добре да понесе икономически щети и да обезсили Русия, отколкото да бъде замесен пряко във война след не повече от 3 до 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Де го оня *** Интернет-а, да ни каже какви сме надничари, и колко е силна руската рубла и колко мощен е RTS-a :))) и как това тук, за долни лъжи и инсинуации на ***-аджии, надничари и т.н :)) Руския спад на борсата - най качествения спад..Обезценката на рублата - най добрата обезценка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още