IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ще обсъждат на извънредно заседание актуализацията на бюджета

Предлага се да бъде поет нов държавен дълг до 3,4 млрд. лева

09:17 | 29.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутатите ще обсъждат на извънредно заседание актуализацията на бюджета

Народното събрание се събира на извънредно заседание, за да обсъди актуализацията на Бюджет 2014 и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Вносител на проектите за актуализацията е  Министерският съвет.

Предложената актуализация на Бюджет 2014 няма аналог и е предложена в последните дни от работата на кабинета „Орешарски“, за да се осигури гъвкавост на следващото правителство и възможност  да оперира нормално в периода, когато няма да има работещ парламент, посочват вносителите.

В актуализацията е предвидено бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) за 2014 г. да бъде увеличен със 725 млн. лв. (0,9 % от прогнозния БВП). Според разчетите дефицитът ще е в рамките на 2,7 % от прогнозния БВП.

Разчетите за постъпленията от ДДС се намаляват с около 500 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП) спрямо заложените в бюджета за 2014 г.

Предвиден е допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в общ размер на 225 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП), които са предвидени за заплащане на болнична помощ.

Предлага се да бъде поет нов държавен дълг до 3,4 млрд. лв. (4,2% от прогнозния БВП) през 2014 г., с което максималният размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21,2 млрд. лв. (26,3 % от прогнозния БВП).

Последното предложение е във връзка с  извънредните обстоятелства, породени от поставянето под особен надзор на КТБ.

Предвидено е също така увеличение на максимален размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината във връзка с възможността за издаване на държавни гаранции в полза на ФГВБ в размер до 2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Както се вика, честит нов дълг от ГЕРБ и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още