IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията със зърно от новата реколта тръгна на цени, близки до миналогодишните

Зърнопроизводителите се въздържат от сделки с пшеница и ечемик

10:57 | 29.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията със зърно от новата реколта тръгна на цени, близки до миналогодишните

Търговията със зърно от новата реколта върви със слаби темпове, тъй като производителите изчакват по-добри цени от предлаганите сега от търговците. Това коментира пред Investor.bg Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Вече има сделки за зърно от новата реколта, заяви производителят. По негова информация в момента цената на фуражната пшеница се движи в рамките на 260 – 270 лв./тон, а на хлебната – около 280 – 300 лв./тон.

За сравнение Христов посочи, че миналата година кампанията по изкупуването на зърното е стартирала при цена от 290 – 300 лева за тон за фуражната пшеница и 330 – 340 лв./тон при хлебната. Той припомни, че през август миналата година обаче беше отбелязан срив на цените под посочените нива.

В момента колегите изчакват подобрение на пазара, независимо че хоризонтът не е много добър. Пшеницата е борсова стока и цената зависи от движението на международните пазари, припомни производителят.

Той допълни, че заради валежите тази година и третирането на посевите допълнително с препарати себестойността на продукцията е по-висока и ще надхвърли 30 ст./кг. „Явно ще работим на загуба при пшеницата и ечемика“, твърди Христов.

„Търговията със зърното от новата реколта започна с миналогодишните цени“, каза пред БТА и  управителят на брокерската къща "Монтана" - регионален център на Софийската стокова борса.

По негови данни, фуражната пшеница се купува при цена 240 - 260 лв. за тон, а хлебната - при 280 - 300 лв. Цената се определя от качеството, а мелници и хлебарски фирми са готови да платят повече, но да получат качествена пшеница., допълни още търговецът

Няма търсене на ечемик, обясни още Борис Ангелов. Хиляди тонове от това зърно чакат купувачи в складовете. Фуражният се предлага по 240 - 250 лв. за тон, а пивоварният - по 300 лв. Най-скъп е ечемикът от френския сорт "Казанова" - по 320 лв. за тон.

При тези цени на пшеницата трябва да се очаква намаление на цената на хляба, твърди още брокерът.

По данни на Софийската стокова борса през юли са сключени сделки за пшеница с незабавна доставка II-ра Б група на цена от 260 лв./тон, както и за фуражен ечемик на цена 240 лв./тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Бирата се приготвя от ечемичен малц !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още