IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Касидова: Кредитната експанзия на КТБ трябваше да е предупреждение за надзора

Членството на България в Европейския банков съюз е най-добрият подарък, който можем да си направим, коментира финансовият експерт

12:19 | 29.07.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Касидова: Кредитната експанзия на КТБ трябваше да е предупреждение за надзора

Силната кредитна експанзия на КТБ на фона на скромния и като цяло почти нулев ръст в цялата банкова система трябваше да бъде „червената лампичка” за регулаторните органи. Това е основното заключение на София Касидова, финансов експерт и бивш вицепрезидент „Финанси” на Черноморската банка за търговия и развитие, изказано в ефира на телевизия Bulgaria on Air 

През последните две години банката е имала рязко повишение на кредитите и активите си – почти двукратно по-голямо от предходния период. Тази експанзия е трябвало да предупреди регулаторите, а неглижирането на ситуацията подсказва слаб надзор върху банката, обясни още Касидова.

КТБ е имала много висока капиталова адекватност – почти 30% от общите активи, което е било най-високото ниво в банковата ни сфера, пояснява експертът, като се позовава на информация от докладите на агенцията за кредитен рейтинг Moody`s.

Тя подкрепи и искането на синдикати и работодатели за съставянето на надзорен комитет от експерти, които да направят кредитен анализ, финансов дю дилиджънс на КТБ, в допълнение към доклада на одиторите на трите независими консултантски компании.

"Какво е състоянието на банката сега само можем гадаем", коментира още Касидова. Тя допълни, че едва след анализите и докладите „ще стане ясно дали става дума за някаква неплатежоспособност, която може да се компенсира с допълнително внасяне на капитал от сегашните акционери, или става въпрос за една много голяма недостатъчност на капитал, заради която е нужно банката да се одържави, или да се пристъпи към нейната несъстоятелност и фалит”.

Според Касидова, ако се развие вторият сценарий и банката бъде одържавена, то тя трябва да се преструктурира, бързо да се оздрави и парите да се върнат в бюджета.

Същевременно Касидова посочи добри примери от практиката с оздравяването на банки в САЩ, при които отпускането на държавна подкрепа е проработило и няколко години по-късно те отново работят на печалба. От друга страна обаче, опитът на Кипър и Гърция е лош – след повече от година Bank of Cyprus все още е затворена и там се намесват корупционни скандали и фактори, „които очевидно не са добър пример”, обясни още Касидова.

За финансовия експерт е нужно най-вече бързо решаване на проблема с КТБ, защото тя не е изолирана част от банковата система. През последните години кредитният риск в банковата ни система се е повишил, като цяло ръстът в сектора е нисък, а има и висок процент на необслужвани кредити – 17%, докато през 2008 година лошите кредити са били едва 2,5%, обясни тя.

Решение на проблема е и влизането на България в Европейския банков съюз, смята още Касидова. „Членството на България в Европейския банков съюз е най-добрият подарък, който можем да си направим”, обясни тя и допълни, че той ще помогне на банковите надзорни органи да работят по-добре.

Всичко по казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
bstoyano
преди 9 години
"туриха" го БСП, по времето на тройната коалиция, даже малко предсрочно за втори път. А Б.Б. потвърди това, вероятно Ванката е обещал туй-онуй. Така че п.орешарски и и.искров са от една партия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Ти в кой свят живееш , на Марс ли ? Как си представяш да не може премиера да изиска от шефа на БНБ да овладее ситуацията . Няма никакво значение проформа кой на кой е подчинен . Събират се и съгласуват действията , много ясно ,че Орешарски трябваше да направи нещо , ако не искаше да го пребият на изпроводяк . Поне замаза временно ситуацията , това и децата го видяха и се изсмяха на мухльото Орешарски . Провал след провал е този човек , сега други ще се чудят как да оправят напълно разсипаната СЛЕД НЕГО държава с фалиралата банка на ДПС и КОМУНИСТИТЕ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Орешарски НЕ МОЖЕ нищо да нареди на БНБ, просто защото БНБ НЕ МУ Е ПОДЧИНЕНА по никакъв начин. На Иван Искров могат да му нареждат само тези, които са го турили на това място, а те са известни и на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Ами нали "поръчал" убийството на прасчо? Нали имаше убийци? Забрави ли? Целият този цирк започна, след като гуцо се разпищя. После се оказа, че нямало никакви убийци, но петдесетина прокурорина и джандари, без някой да ги вика в тази частна банка, нахлуха и започнаха да тършуват. ТЕ, моля ви се, решиха, че трябва да изземат правомощията на БНБ, дори повдигнаха обвинение на Гунев, още преди да е ясно какво казват одитолите. Затова и аз смятам като Костов, че това си е ОТКРАДВАНЕ на банка посред бял ден, с участие на държавни институции.Ето диагнозата на д-р Николай Михайлов:http://***.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/psihologija-na-zadkulisieto.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Тук просто aldy си пише какво му се иска да бъде , а не какво е в действителност . Банката въобще не е изплатила 1,2 милиарда последните три дни , а някъде около 800 млн през последните 20-на дни . Неофициално се дочу ,че Орешарски е наредил от БНБ да и бъдат дадени на нея и на *** около 1 милиард за да се потуши напрежението . Банките държат между 5-7% от депозитната си маса в трезорите . При криза просто искат пари от БНБ , но тъй като положението на КТБ е катастрофално са им отказали по нататъшно наливане на пари . А пък положителните резултати там са се градели на принципа на пирамида , взимаш по малък заем от 2 милиона , плащаш му 1 година вноските и това дава основание след това да вземеш по голям от 20 милиона . Пари е имало благодарение на резкият ръст на депозитите заради по атрактивните лихви . Типична пирамида си е било .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
като е толкова здрава била КТБ - интересно обаче защо мустакатият банкер се покри във Виена, вече месец и нещо и не се връща да се защити...така ли прави един почтен човек , и бизнесмен взел (легално) да управлява парите на другите, ктитор в манастир, а и банкер на годината..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Състоянието на една банка лесно може да се проследи, като се направи съпоставка между получените лихви от кредити и изплащаните лихви по депозити. До последния момент КТБ е показвала печалба, повечето кредити регулярно са били обслужвани и рисковите са били не повече от 200-300 милиона. Ликвидността на банката също е била отлична, след като тя е плащала непрекъснато в продължение на няколко дни и е изплатила над 1.2 милиарда, два пъти повече от уставния капитал на акционерите. Костов го каза най-ясно - имаме НАПАДЕНИЕ над банка от страна на държавни институции. Откровена кражба на една частна банка в интерес на други частни лица. Но участието на държавните институции просто показва нивото, до което е стигнала мафията в превземането на държавата. Толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Гнили ябълки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
И да поясна малко , лошите кредити в голямата си част не са ,че Гошо и Пешо са взели апартаменти на изплащане и няма как да внасят вноските . От тях банките не търпят чак такива загуби . Загубите идват от големите кредити към разни компании в размери на десетки и стотици милиони евра . Ето наскоро четох една статия анализ за кредита който отпусна *** за закупуването на Кремиковци и който трябва да се погасява от тази година . Там се казваше , че сега се водели преговори от друга фирма да закупи тези активи , пак с кредит от *** , но пък тази фирма която ще купува нещо струващо 320 милиона , имала оборот за 2012 година от 5000 лв . На никого ли това не му изглежда доста странно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
В много от тези лоши кредити не можеш нищо да събереш , а ако събереш то ще е много малка част от това което си дал и събирането на дори тази малка част ще продължи с години . Едва ли можеш да си представиш ,че лошите кредити в по голямата си част още с отпускането си са заложени , като такива . Представят се фиктивни гаранции на завишени с пъти цени . Тоест ,като отпуснеш 5 милиона , а реалната гаранция ти е 50 000 , колко мислиш ,че губиш , когато след 5-10 год успееш да вземеш тези 50 000 след безброй дела . А нашите банки чрез различни трикове обявяват един кредит за лош ,чак след , като мине година без реално погасяване , защото са длъжни да провизират допълнително пари за всеки лош кредит . Аз съм описал само бегло нещата , взел съм предвид , че има някакви гаранции по лошите кредити , но пък съм и отчел , че те не са 17%. Разрови се в нета да видиш примерно какви стотици милиони е отпускала *** и как в момента тези пари нямат никакви гаранции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още