IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания затяга още контрола върху имиграцията

Премиерът Камерън представи допълнителни ограничения, свързани с достъпа до помощи, фиктивния прием на студенти и обявяването на свободни места

13:17 | 29.07.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Великобритания затяга още контрола върху имиграцията

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви допълнителни мерки за противодействие на имиграцията с цел източване на социалната система на страната, съобщава в. Telegraph.

Очаква се като ефект от мерките броят на имигрантите от Европейския съюз (ЕС) на Острова, които получават помощи, да се свие наполовина, посочва Камерън в статия специално за изданието.

Още в началото на годината властите на Острова решиха, че имигранти от държавите от ЕС няма да могат в продължение на три месеца след пристигането си във Великобритания да получават помощи за търсене на работа и за деца. Сега се съкращава наполовина и срокът, в който чужденците могат да получават такива помощи, след като се квалифицират за тях. От шест месеца този срок се намалява на три месеца.

Предвиждат се и мерки за борба с различни образователни институции, които фиктивно приемат студенти с цел финансово облагодетелстване. Отделно британският премиер обещава, че ще спре рекламата на над 500 хил. работни места в страната в ЕС.

Камерън подчертава, че правителството му иска да промени така системата за имиграция, че „британците да са поставени на първо място“.

Премиерът на Великобритания се опитва да си върне изгубените гласоподаватели, които подкрепиха популистката партия на Найджъл Фараж на евроизборите.

Същевременно Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Лондон, че рестрикциите пред имиграцията ще имат негативен ефект върху икономиката.

„Облекчаването на изискванията пред имигрантите в сфери, в които се отчита недостиг на работна ръка, може да доведе до ръст на производителността и да спомогне за ребалансирането на британската икономика“, посочва фондът. Очакванията на институцията са през тази година Великобритания да постигне растеж от 3,2%, който обаче да се забави до 2,7% през следващата година.

Изданието посочва, че от над 2,4 млн. свободни работни места в ЕС, обявени на портала EURES, над 1,1 млн. са във Великобритания. Даунинг стрийт обещава, че обявите ще се публикуват на портала, след като работодателите поискат разрешение за това.

Камерън подчертава, че някои агенции за персонал дори не правят опит да потърсят работници и служители на Острова, а директно търсят персонал в държавите от ЕС. Затова правителството смята да забрани тази практика и да изиска обявите за работа да се публикуват на английски език в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
KПенчев
преди 9 години
Британците могат да си говорят каквото искат и да си променят законите както си решат, а горкият Вигенин не се сеща да отговори на неспирните атаки срещу българите, ограничаващи човешките им права в Англия и рушащи репутацията на българина създавайки негативно мнение за българите в чужбина. Имали сме правителства кое от кое по-лошо, ама тоя урунгел Вигенин е изключително неприятна и отблъскваща политическа фигура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
krasssen
преди 9 години
Имигрантите - работещи и плащащи данъци без социална защита , а локалните - живеещи от данъците на първите. Това се казва урок по национална икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още