IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С гласовете на ГЕРБ и ДПС актуализацията на бюджета мина на първо четене

"Коалиция за България" ще обжалва Закона за актуализацията на бюджета пред Конституционния съд

20:51 | 29.07.14 г. 10
С гласовете на ГЕРБ и ДПС актуализацията на бюджета мина на първо четене

Със 117 гласа „за” и 61 „против" Народното събрание одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Ревизията беше одобрена с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Всички депутати от „Коалиция за България” в пленарната зала гласуваха против.

Мая Манолова заяви, че „Коалиция за България” ще обжалва актуализацията на бюджета пред Конституционния съд. Едно от основанията ще бъде нарушението на правилника на Народното събрание с ограничения срок за внасянето на поправки между първо и второ четене.

По предложение на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова този срок беше намален до два дни. По правилник между първо и второ четене на законите в Народното събрание обаче трябва да има поне три дни, обясни Манолова.

Депутатите ще разгледат на второ четене предложението за промяна на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса по време на извънредно заседание на парламента, насрочено за 4 август от 14 часа.

В законопроекта за актуализацията на бюджета е предвидено дефицитът да бъде увеличен със 725 млн. лв. (0,9% от прогнозния БВП) до 2,7% от прогнозния БВП. Разчетите за постъпленията от ДДС се намаляват с около 500 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП) спрямо заложените в бюджета за 2014 г. Предлага се и да бъде поет нов държавен дълг до 3,4 млрд. лв. (4,2% от прогнозния БВП) през 2014 г., с което максималният размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21,2 млрд. лв. (26,3 % от прогнозния БВП). Последното предложение е във връзка с  извънредните обстоятелства, породени от поставянето под особен надзор на КТБ.

По време на дебатите финансовият министър в оставка Петър Чобанов обяви, че заради договорените предсрочни парламентарни избори през октомври бизнесът е спрял да работи и бизнес климатът у нас се е влошил. Според него това е една от причините да се иска актуализация на бюджета.

„След като стана ясно, че ще има предсрочни избори, бизнесът спря да работи. Той сне доверието си и индикаторът за бизнесклимата падна“, каза той, цитиран от Dnes.bg.

Чобанов обясни още, че сегашният бюджет не е правен с презумпцията, че ще има предсрочни избори. Той посочи, че фискаленият резерв е увеличен и имаме доверието на международните пазари. „8 милиарда лева, както и да ги броим, са 8 милиарда и те са повече от 4 милиарда“, каза Чобанов.

Той отчете, че икономическото развитие се движи според прогнозите. „Наистина през първото тримесечие имахме 1,4% растеж, вътрешните инвестиции нараснаха с 4,6 процента. Бизнесклиматът се покачваше 7 последователни месеци, но това продължи до края на май“, каза министърът.

По време на дебатите ДПС и БСП си отправиха взаимни упреци за провала на правителството на Пламен Орешарски.

„Не Движението за права и свободи бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация?“, обърна се от парламентарната трибуна към социалистите Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС.

Той беше категоричен, че партията му продължава да стои зад правителството и ще го подкрепя до последния му ден. „Не смятаме, че дните на кабинета са били намалени и скъсени от някакви наши действия или бездействия“, каза още той.

"Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, отговори Янаки Стоилов от БСП. 

Социалистите са категорично против промените в бюджета, предложени от правителството, защото те не са мотивирани. Целта на актуализацията на бюджета е да узакони един грабеж, обясни от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на „Коалиция за България” Атанас Мерджанов.

Мерджанов се противопостави остро на предложението на ГЕРБ да се даде право на служебното правителство да покачи дълга.

„Как да се съгласим да подпишем празен чак на едно правителството, чиято единствена задача трябва да е организирането на честни избори. Цитират ни прецедента от 1997 г., но сега ситуацията не е като тогава, сега служебното правителството смята ли да въвежда валутен борд”, коментира социалистът.

Корнелия Нинова пък посочи, че емитирането на нов заем на международните пазари е почти невъзможно през лятото, защото "през август пазарите не работят". Тя обясни, че няма да има време да бъде подготвена емисия, каквито са исканията на ГЕРБ. 

Бивишите управляващи обаче посочиха, че искането за емитиране на нов дълг от 3,4 млрд. лева е за да бъде осигурена стабилността на държавата в случай, че след изборите консултациите за съставянето на ново правителство продължат по-дълго време. Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" обаче посочи, че след 5 октомври ще има съставен парламент, а служебното правителство "може да поиска каквото си иска от Народното събрание". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
krasi_mir_g
преди 9 години
Как ще подари комуниста феса си, като ще си го пази в семейния сейф ,за да се хвали на наследниците си, как са крали заедно с ченгетата от ДПС толкова години, след като преди това са тормезили по лагерите редовите депесари за да им сменят имената. Такива тарикати -комунисти ще са гордост за децата си и срам за опразния джоб на българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
jorkata_investor
преди 9 години
Айде, ГЕРБ и ДПС се наточиха на държавната баница. Сега ако прецакат работата и с КТБ, т.е. държавата даде пари на банката да удовлетвори всички кредитори на банката, а активите се изкупят на безценица от когото трябва, това ще е един от най-явните грабежи за около 3-4 млрд. лв, което за съжаление ще направи една група нечистоплътни политици още по силни. Ако искате това хора, гласувайте смело за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Брак по сметка в КТБ и нов лозунг на народното събрание - "Всичко за пари".Актуализация с толкова големи числа в нея, предполага продължително управление на служебния кабинет. Може би доста след изборите, ако не се сбъднат прогнозите за категорична победа на ГЕРБ. Действително сценариите които може да се предположат сега, предизвикват опасения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 13
popo323
преди 9 години
Доста смешни , откровено тролски писаници виждаме тук . БСП и ДПС винаги са управлявали заедно , те и не биха се добрали да власт една без друга . Фактите са повече от ясни , видяхме и общия им митинг в София с докараните с платени влакове *** и как Станишев и Местан се целуваха на трибуната . За три дни БСП забрави с кой е управлявала и чие е това правителство . Някой би ли гласувал за подобно откровено *** партия , като БСП , която от всичко е готова да се отрече и за всичко да излъже ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
hommedome
преди 9 години
Опасявам се, че БСП бяха по-малкото зло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
hommedome
преди 9 години
Това е преврат, чака ни украински сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
15%
преди 9 години
25 години все ГЕРБ са виновни!От БСП чувам за пореден път, че късат с ДПС, но фактите говорят друго.Има 2 партии, които със сигурност водят БГ към катастрофа през последния четвърт век - кои са те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 16
LuckyYou
преди 9 години
Новата антинационална коалиция - ГЕРБ и ДПС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
От дълго годишните орални ласки, които старата дама правеше на ДПС им е останал горчив привкус в устите, за това викат завалийте..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още