IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ напускат парламента*

Актуализацията на бюджета няма да бъде гласувана

11:01 | 30.07.14 г. 26
ГЕРБ напускат парламента*

ГЕРБ напускат парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов след заседание на групата на депутатите си и "совалка" с председателя на Народното събрание Михаил Миков и БСП.

Борисов пожела приятна игра на БСП и обяви, че отговорността за проблеми в държавата през следващите три месеца ще е тяхна, защото няма да има актуализация на бюджета.

„Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, като БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викаме "Oставка", в последните три дни да им дадем възможност да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС“, „коалиция КТБ“, каза Борисов.

Той обясни, че партията му много е искала да помогне на президента и на служебното правителство, но няма как да направи това.

Борисов посочи, че е попитал „най-държавнически“ лидера на БСП Михаил Миков ще подкрепи ли БСП бюджета или не. По думите му Миков му отвърнал, че няма да го подкрепят, защото „моите са се втвърдили, редим листи, няма да го направим. Ами като няма да си го подкрепите, ние ли, които сме му искали оставката на четири вота“, запита се Борисов.

Напускането на ГЕРБ идва ден след като заедно с ДПС прокараха на първо четене актуализацията на бюджета на държавата и на Здравната каса. БСП бяха против и посрещнаха вота на ДПС и ГЕРБ с викове „Горчиво“.

БСП: ГЕРБ са с гузна съвест

БСП не се изненада от отказа на ГЕРБ да участва в работата на парламента до разпускането му, въпреки че опозицията настояваше да се приеме окончателно актуализацията на бюджета, както и парламентът да вземе решение, с което да даде право на служебното правителство да подписва споразумения с международни институции и да взима дълг, ако се наложи.

„Обърнаха се на 180 градуса. Това не е изненада за нас, това е показателно за „предвидимата“ политическа сила ГЕРБ и ако българските граждани искат такава сила да води управлението на държавата, нека да си дадат доверието на нея“, заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Според него се правят задкулисни опити да се дадат повече правомощия на служебното правителство. „ГЕРБ са усетили, че стават участници в един грабеж с подписването на един празен чек на служебното правителство. Очевидно при бабуването на президента с тайното съгласие на ГЕРБ и на ДПС искаха да се разпореждат с държавните финанси, с финансите на данъкоплатците и може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса“, посочи Мерджанов.

Той смята, че ГЕРБ е влязла в собствения си капан, защото вчера по тяхно предложение беше гласувано извънредно заседание на 4 август заради актуализацията, въпреки че по правилник Народното събрание трябваше да е във ваканция от 1 август и сега трябва да излезе от тази ситуация.

По-рано днес Янаки Стоилов призова обществото да реагира, ако се приеме окончателно актуализацията. „Това решение крие много рискове и и висока цена“, предупреди той.

Според депутата Мая Манолова Борисов се е уплашил, защото бъдещата коалиция ГЕРБ-ДПС е била изобличена. Поне сценарият с обременяването на държавата с дълг не се случи, коментира тя, като все пак изрази надежда, че ще бъдат прокарани промените в бюджета на Здравната каса.

Парламентът приключва работата си и всички политически сили са го приели. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той увери, че ще идва в Парламента, докато той не бъде разпуснат с указ на президента.

Миков обаче отказа да коментира разговора си с Борисов и припомни, че що се отнася до актуализацията на бюджета социалистите са имали принципна и ясна позиция.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също посочи, че народните представители от партията ще са в пленарната зала в понеделник, когато трябва да се приемат на второ четене актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса, с готовност да я подкрепят.

„Така разбираме своята политическа отговорност. Оттук нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да е и отговорността пред лекарите и пред цялото общество. Тази отговорност, както я разбира ДПС, е да подкрепим двата акта“, заяви лидерът на движението.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
krasi_mir_g
преди 9 години
Навсякъде има ***, но Алеко много точно ни е описал, а щом си ходил из нормалния свят, значи си видял и реда и равенството пред закона и грижата за безработните, и няма смисъл да ти изброявам. Нямам комплекси за малоценност, а напротив. Сестра ми работи на висока позиция в голяма компания в Канада, преди това- в Лондон и никой не си е позволявал да я пренебрегва. Така че , всеки каквото си е надробил. И ти ако наемаш за работа някой, ще си имаш изисквания и критерии. Жалкото е, че нашите 'мозъци' изтичат и макар и да им е трудно, докато се наложат и ги признаят, се борят яко, но са по-добре от нас, защото там имат държава, а тук-*** катун всеобща злоба и беззаконие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Да...возил съм се. Но и съм виждал как в Баркинг, Лондон 10 младежа обират бабички с отвертки в ръце и никой даже не им обръща внимание. Влизал съм в магазин в Лондон, където не продават нищо друго освен трева(пак същият квартал). Виждал съм пикаещи хора на улицата в ситито на Лондон, виждал съм как изглежда улица в лондон след битак и изглежда отчайващо зле, виждал съм им хулиганите какво правят(и то не нещо специално) и да знаеш-нашите селяни са мили душички в сравнение с тях. Виждал съм и как си хвърлят *** по земята на всякъде и това ме е отвращавало, щото нали съм с едно провинциално социалистическо възпитание. Ако мислиш, че са нещо повече от тях-значи не просто не си реалист ми си възпитаван да си роб, при това сляп. Като кажеш А що не кажеш и Б:) В Лондон и графити си имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
krasi_mir_g
преди 9 години
При толкова родни мушенници и тарикати е нормално да не ни се радват особено, но студентите ни там,особено даровитите ги лапват, като топъл хляб. Образованието и културата в ЕС са различни от нашите, но предполагам си се возил във вече изрисувани от БГ маниаци нови превозни стредства, за *** около всеки и обноските ни , за селянията по пътищата ни.Ако мислиш , че заслужаваме повече, значи не си реалист.Не знам кой нормален би се радвал на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
а ти приятел кога си се чувствал желан в ЕС:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
аз не съм ти казвал нищо такова:) и между другото за Софиянски(дето е хем най-големият крадец хем първият достатъчно честен политик), НО освен това благодарение само на него се започна с метрото-ако не е бил Софиянски вместо него Илиян Обретенов(мира на праха му) щеше да прокара тунела под Шипка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
krasi_mir_g
преди 9 години
Софиянски и за мен не е от последователните и особено положителни политици, но за Иван Костов не съм убеден в айдуклука му. Сигурно има причини мутрите, мултаците, комунистите и ДПС-ската върхушка да го ненавиждат, защото им натриваше носовете. Проблемът при него дойде от предателството на повечето му министри, страхът му да каже за какво ги маха и да ги накаже, както и липсата на правосъдие за кредитните милионери. НО ПРИ НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ ИМАШЕ ДЪРЖАВНОСТ И НАДЕЖДА ЗА ХОРАТА. Направи паричната реформа и наложи Борда, който в момента е единствената ни упора. Според мен Царя ни излъга повече, а за другите премиери - нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 12
абитуриент
преди 9 години
БЕЗ да се ЗАЯЖДАМ - трудно ми е да разбера хора които харесват ИВАН КОСТОВ и СТЕФАН СОФИЯНСКИ.....!!!!?????......Основоположниците на ГОЛЕМИЯ АЙДУТЛУК в БЪЛГАРИЯ.......на тази ИЗСТРАДАЛА ДЪРЖАВИЦА и трябва ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД от НЕМСКИ и ШВЕЙЦАРСКИ ПОЛИТИЦИ и ЗАКОНИ за да се СПРЕ ЕДИН ПЪТ за ВИНАГИ с КРАДЕНЕТО.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 9
krasi_mir_g
преди 9 години
Като стана на въпрос за най-великия ни политик на прехода, мога да се съглася само с номинацията на Иван Костов. Той направи най-престижните за 4 години толкова, че станахме желани и в НАТО, и в ЕС. Не позволи да се направят бежански лагери на наша територия,както настояваха от САЩ, не даде въздушен коридор на руските войски за Сърбия, и открито заяви, че ако САЩ бяха дали парите похарчени за войната в Югославия на България, Балканите щяха да разберат по-убедително по кой път да тръгнат и сега страната ни нямаше да е най-корумпираната и мизерна в Европа. Убеден съм че историята ни ще му отреди заслуженото място, а за такива, като Орешарски, едва ли някой ще иска да си спомни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 4
Натрий
преди 9 години
Докога ще се играе тази игра "напускане на парламента и липса на кворум"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Надписаните сметки никой не иска да ги плаща. Особено когато са надписани в пъти. Бихме могли да влезем в Гинес, ако тази актуализация, с тези числа и ангажименти за дългове, очевидно противоконституционни, бяха минали. Но нямаше да е в списъка с големите постижения, а в този с големите шашми. Все още има българи които не правят разлика между едното и другото, за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още