IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таен банков план трябва да спаси Аржентина от фалит

Местните банки планират да поемат задълженията на държавата, която после ще им възстанови средствата чрез облигации

13:11 | 30.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рекламен постер в Буенос Айрес, насочен към политико-икономическия спор за аржентинския дълг. Надписът гласи: &bdquo;Вчера - Брейдън или Перон, днес &ndash; Гриеса или Кристина&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рекламен постер в Буенос Айрес, насочен към политико-икономическия спор за аржентинския дълг. Надписът гласи: „Вчера - Брейдън или Перон, днес – Гриеса или Кристина“. Снимка: Ройтерс

Представители на аржентинския банков съюз Adeba работят над план, който може в последната минута да предотврати новото изпадане в неплатежоспособност на страната, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

Информацията за плана изтече, след като министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилоф декларира във вторник вечерта (местно време), че в преговорите с враждебно настроените стари кредитори страната не е намерила решение за това как да се избегне фалитът. Представители на Аржентина преговаряха преди това в продължение на 12 часа с официалния арбитър. Кисилоф е бил впрегнат в преговорите след седмия час на дискусиите. Очаква се преговорите да бъдат подновени в сряда, каза министърът. Ако не се стигне до споразумение, Аржентина е заплашена от второто изпадане в несъстоятелност за последните 13 години. 

Във вторник представители на Аржентина и хедж фондовете са се срещнали за първи път лично, съобщи назначения от американския съд посредник Даниел Полак след разговорите. „Въпросите, които разделят двете страни остават нерешени", заяви Полак. Дали и кога Аржентина и нейните кредитори ще се срещнат отново в сряда, все още не е официално решено.

Elliott Management - един от двата хедж фонда, който води дългогодишен съдебен процес срещу Аржентина, не е открит за коментар.

Планът на Асоциацията на банкерите, който все още не е окончателно приет от банките, предвижда финансовите институции да платят дължимото на старите кредитори на страната и да поемат техните правни искове. Тези собственици на облигации са отказали да се лишат от част от парите си при фалита на Аржентина през 2001 г. и съдят страната пред американски съд за пълното погасяване на дълговете.

В замяна на изплащането от страна на банките към хедж фондовете банките ще искат американския съдия Томас Гриеса да отмени решението си, с което забрани на Аржентина да обслужва своите облигации, докато не плати на старите кредитори.

Банките планират да придобият задълженията на правителството на три парични вноски. Връщането на парите от страна на правителството ще започне от януари под формата на облигации, за които вече няма да се прилага клаузата RUFO (Rights Upon Future Offers - права по бъдещи оферти).

Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
не бъркаш младеж, "спасяването" е от данъкоплатците няма страшно ..... :))) печалбите са за банките в частност, а загубите общи с ве думи да го духат бедните ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
vallman
преди 9 години
Спасяването от фалит и като да хвърлиш още една динена *** на прасето с надеждата да наддаде още малко до Коледа. Не може банков план да е дългосрочно полезен за когото и да било. Плановете на банките в такива моменти са по-скоро удобни за спасяването на собствените им кожи за да могат после пак да забъркат поредната каша. Ами нали ако не поемат дълговете на държавата, същата няма да се разплати с фирмите а те от своя страня няма да си върнат кредитите на банките? Или бъркам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още