IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е заплашена от наказателна процедура заради шистовите амбиции

ЕК смята, че Варшава е изменила законодателството в полза на шистовата индустрия без да направи оценка на въздействието върху околната среда

15:33 | 30.07.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Полша е заплашена от наказателна процедура заради шистовите амбиции

Европейската комисия (ЕК) е заплашила Полша с наказателна процедура заради законодателните изменения, свързани с проучването и добива на шистов газ, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Полша промени серия от нормативни актове, за да позволи сондажи на дълбочина до 5 хил. м. Варшава обаче не е оценила въздействието върху околната среда, посочва изданието.

През юни Брюксел е изпратил писмо до Варшава, в което европейските власти уведомяват полското правителство, че тече проверка за евентуални нарушения на директивата за оценката на въздействието върху околната среда.

Ако Полша не отговори на опасенията на Еврокомисията до края на август, ще стартира наказателна процедура, която може да приключи в Съда на Европейския съюз (ЕС).

Полша посочва, че със законодателните промени от миналата година са ограничени възможностите за сондиране за шистов газ в чувствителни райони, например територии, които попадат в европейската екомрежа НАТУРА 2000, както и на дълбочина до 1 000 метра.

Според правителствен говорител на практика повечето от полетата, където има залежи от шистов газ, са изключени от действието на екологичното законодателство.

Европейското законодателство задължава правителствата да анализират всички фактори, които биха могли да окажат негативно въздействие върху околната среда при добив на шистов газ, включително количествата използвани води, броя на сондажите, трафика от тежкотоварни машини, риска от инциденти и т. н.

Европейските компании имат не особено голям опит в хидравличното разбиване – технологията, която се използва за добив на шистов газ. Опасенията, свързани с тази технология, са най-вече от гледна точка замърсяване на околната среда и на подпочвените води.

Варшава все още анализира писмото, получено от Брюксел. Властите в Полша искат да ускорят проучването на залежите и добива на шистов газ, за да се засили енергийната независимост на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
И някои ми скимтят, че тук било корумпирано, а в Европата-не. Точно обратното, братя и сестри. И в Европата е корупция. Просто, мизата е по-висока, за такива дребни далаверки, както у нас, бюроклатите там просто не искат да жертват тлъстата пачка. И някои остават с впечатлението, че подкупът е измислен тук.Де да беше.Примерно, преди около две /да не беше и повече/ десетилетия, в ЯПОНИЯ гръмна скандалът, че имало специално перо в бюджетите на големите корпорации. Естествено, необявено официално но... Сега дърпат ушите на поляците, правят *** на янките. Да ги видим следващата на кого ще извъртят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Гола вода и кал по ушите. Клякат на Вашингтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още