IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина е на крачка от фалита

Страната преустанови обслужването на външния си дълг след двудневни неуспешни преговори

10:21 | 31.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аксел Кисилоф: &bdquo;Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аксел Кисилоф: „Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално“. Снимка: Ройтерс

Аржентина преустанови обслужването на външния си дълг, след като двудневните усилени преговори с кредиторите не постигнаха компромис по плащането, срокът за което изтече в полунощ местно време.

Министърът на икономиката на страната Аксел Кисилоф не отстъпи от политиката на правителството и дори наричаше чуждите хедж фондове "лешояди". 

„Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално“, заяви Кисилоф. Страната му обаче била готова да погаси задълженията си към всички кредитори, но при „разумни условия, а не под натиск“, допълни министърът, цитиран от Wall Street Journal.

Междувременно в сряда аржентинските банки се опитаха да предложат в последния момент алтернатива, като изкупят необслужвания дълг, притежаван от хедж фондове, и да избегнат спирането на погасяването му. Но сделката пропадна и в резултат на това страната ще обяви втори дефолт в рамките на 13 години. 

Инвеститорите бяха окуражени от преговорния маратон между Аржентина и медиатора. Освен това те изпитваха надежди, че предложението за оздравяване на аржентинските банки ще бъде прието. След шест часа интензивен дебат обаче представителят на Аржентина напусна залата на преговорите в Ню Йорк в сряда вечерта без никакви резултати.

Провалът отбелязва неуспеха на правителството да се върне на глобалните кредитни пазари, от които страната е изолирана вече над 10 години - откакто през 2002 г. спря да обслужва рекордните 100 млрд. долара дълг.

Сега спорната сума е по-малка - 539 млн. долара, но съд в Ню Йорк нареди на Буенос Айрес да плати на притежателите на облигации и 1,3 млрд. долара плюс лихвите по спор, който засяга срокове и клаузи по отложеното погасяване на дълг. Аржентина отказа да признае присъдата, тъй като това може да даде основание на други облигационери да поискат задействане на клауза по преструктурирането на държавния дълг, при което страната ще трябва да плаща стотици милиарди долари.

Какво следва?

Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
1111@
преди 9 години
Най-дългия борд в света е нашия.Няма аналог,затова моето мнение е,че сме обект на експеримент в който хората се самозапалват от безизходица и умират от глад и болести.Защо ли? Ами защото сме в борд,спазваме фин.дисциплина и държавата "няма" пари за такива глезотии!Не знам как е в Хонг Конг...и те са в борд,ама не съм чул за хора-факли от глад.Колегата "трейдър" вероятно може да обясни разликите,но съм сигурен,че нашия борд е най-екстремния съществувал някога...П.П Не говоря за разни макро показатели,а за цената плащана от човешкия фактор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
В исторически план има 2 вида борд - единия, при който валутата на колонията се връзва към метрополската валута. Тези бордове не се разпадат до практическото и формално отделяне на двата международни субекта. Другият вид бордове са - когато се привързва валута на политически независима и отделна единица към чужда валута. Тези са доста по-кратък живот. Колкото до ЕС - ясно е ,че ние чисто формално сме в една политическа структура, към която принадлежи и еврото, към което пък е привързан нашият лев. Ясно е ,че трябва много да се "оцапа" положението от нашият елит, за да има дори преизчисление на курса, камо ли да падне борда. Колкото до прекотирането - никога не бих подценил възможността на "елита" ни да се оклепа юнашки :) Всичко зависи от мащаба на проблема, а той още не е уточнен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
Много хитреци станаха да взимат яко заеми и после да искат 70-80% орязване!Че кой не би отказал такъв подарък!? Но няма безплатен обяд... поне не и редовен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
В интерес на истината разпадането на един борд става много по-трудно, отколкото неразпадането му - Нека да направим аналогия с държави от Европа, на чиито континент ние принадлежим - при колко държави валутният борд НИКОГА не се разпадна ? Ами доста. Сетете се сами кои са те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 8
korker
преди 9 години
Браво на аржентинците, нашите братя по борд и съдба.Правилно са решили, като няма пари за погасяването на натрупаните дългове, да обявяват мораториум и кредиторите да си гледат работата.Ние това с мораториума сме го правили, 2-3 пъти, имаме опит. И те са го правили. И те имаха борд преди десетина години, ние все още си го крепим, но май ще си трупаме нови и нови заеми за да кърпим дупките в момента.Колко е рекорда за устискване на борд, т.е. колко време е бил най-дългия борд в света, преди да се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още