IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл напуска Украйна

Енергийният концерн продава операциите си в страната на австрийската компания AMIC

16:32 | 31.07.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Лукойл напуска Украйна

Вторият най-голям производител на петрол в Русия "Лукойл" ще продаде операциите си в Украйна на австрийската компания AMIC Energy Management GmbH (AMIC), съобщава AP.

„Продажбата на мрежата бензиностанции и съоръженията за петрол в Украйна ще помогне на "Лукойл" да оптимизира структурата на активите и системата за управление на разпределителната мрежа в Източна Европа“, коментират от руското дружество, като допълват, че стремежът е да се подобри ефективността на продажбите на петролни продукти.

"Лукойл", най-голямата независима петролна компания в Русия, не дава подробности за сделката, която е инициирана от австрийската страна, посочва информационната агенция.

Компанията е сред топ пет на украинския пазар на гориво с 240 бензиностанции и шест промишлени съоръжения

„Бих искал да изразя искрената си благодарност към нашите партньори за готовността им да разгледат положително нашата оферта за закупуване на мрежата за търговия на дребно“, коментира и Гюнтер Майер, изпълнителен директор на AMIC.

Информационната агенция припомня, че във вторник ултранационалисти блокираха няколко бензиностанции на "Лукойл" в Западна Украйна с настояване компанията да предоставя безплатно по 100 литра гориво на ден от всяка бензиностанция за нуждите на украинската армия.

Министерството на вътрешните работи на Украйна и Съветът за сигурност на страната отказаха да се намесят с мотива, че активистите имат „конституционно право да изразят своите становища“.

Междувременно се появиха информации, че активистите са заплашвали служителите на бензиностанциите и са заявили, че крайната им цел е прогонването на руската компания от страната.

"Лукойл" притежава още 13 бензиностанции, както и едно съоръжение за съхранение на петрол, в Крим.

Другият руски петролен гигант – "Роснефт", има 41 бензиностанции в Украйна, допълва информационната агенция. Главният изпълнителен директор на компанията Игор Сечин заяви, че концернът планира да защитава активите си в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
meto76
преди 9 години
Украйна ще стане крайно негостоприемно място за руския капитал.Имаше статия, че активите на руските банки в Украйна намаляват.Все повече украинци си теглят спестяванията от руските банки и ги прехвърлят в др. банки. Тепърва руския бизнес ще губи почва под краката си в полза на Запада.Споразумението за свободна търговия с ЕС ще помогне за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Министерството на вътрешните работи на Украйна и Съветът за сигурност на страната отказаха да се намесят с мотива, че активистите имат конституционно право да изразят своите становища. Дали изразяването на становище е = на обир??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още