IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с най-рязък спад от началото на годината през юли

Месечното понижение от 3,1% бе стимулирано от все по-добрите данни за икономиката на САЩ и намаляващите стимули на Фед

10:35 | 01.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото с най-рязък спад от началото на годината през юли

Цената на фючърсите върху златото отстъпи с 3,1 на сто през юли, отчитайки най-голямата си месечна загуба през тази година. Понижението бе стимулирано от все по-добрите данни от най-голямата икономика в света – САЩ, и намаляващите стимули на Федералния резерв, които понижиха инвеститорския интерес към привлекателността на метала като хедж.

Жълтият метал поевтиня с 1,1 на сто до шест-седмично дъно в четвъртък, пренебрегвайки резките загуби на американските акции. Цената на актива се смъкна с 13,60 долара до 1 281,30 долара за тройунция.

"Въпреки че S&P 500 се понижи, нищо не сигнализира, че ръстовете на фондовите пазари ще се забавят, така че няма непосредствена необходимост от злато в момента", каза пред Ройтерс Томас Капалбо, трейдър на ценни метали в брокерска компания Newedge.

По време на първата за новия месец търговия в петък контрактите върху благородния метал с доставка през септември поскъпват леко с 0,14 до 1 284,60 долара за тройунция.

В четвъртък цената на златото бе подложена на натиск, след като данните от САЩ показаха, че разходите за труд са отчели най-големия си ръст от повече от 5,5 години през второто тримесечие.

Сред другите ключови новини през седмицата попадна заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда. Институцията очаквано сви с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на активи до общо 25 млрд. долара. Решението до голяма степен бе очаквано от повечето пазарни участници, като понижението на покупките на държавни и ипотечни облигации бе шестото поредно от декември 2013 г. насам.

Също в сряда правителствен доклад показа, че американският брутен вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на годината се е повишил рязко – с годишен темп от 4% спрямо предходното. Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и сигнализира за обрат от свиването през първите три месеца.

Инвеститорите в злато също така продължиха да наблюдават и ситуацията около Аржентина. Южноамериканската страна изпадна в селективен дефолт, неуспявайки да погаси в срок задълженията си към своите кредитори за втори път в последните 13 години.

Днешният първи за август ден също обещава да бъде интересен за пазара. Инвеститорите очакват в 15:30 часа българско време публикуването на данните за създадените нови работни места извън селскостопанския сектор на САЩ. Очакванията на експертите са за ръст на новите работни позиции от 233 000 през юли.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
MrSi
преди 9 години
--Следващия път като купя, ще постна тук и скъсявайте смело-- :)Обади се ама преди да купиш че после ще е късно :)Майтапа на страна , но мисля че най добре е да инвестираме в договорни фондове . Като смятам доходността е около 5.5 % средно и то без данък , а пък златото да поскъпне колко? Не повече от 1-2% даже тенденцията е по-скоро за спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Причината за падане е проста и тя е че си купих малко. :DСледващия път като купя, ще постна тук и скъсявайте смело, до сега работи безотказно. Вляза ли, РЯЗКО надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
Защо ГЕРМАНИЯ се е отказала да си върне 300-те ТОНА ЗЛАТО от ЩАТИТЕ......?????!!!!!!......явно причината е много сериозна за да не си ПРИБЕРЕШ ЗЛАТОТО......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още