IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Инвеститори заплашват България със съд заради КТБ

Група облигационери в банката имат готовност да съдят българското правителство, ако книжата, падежиращи на 8 август, бъдат просрочени

13:39 | 01.08.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ройтерс: Инвеститори заплашват България със съд заради КТБ

Чуждестранни инвеститори в облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) са готови да съдят България, ако банката фалира.

Инвеститорите притежават деноминирани в долари облигации и ще заведат съдебно дело срещу българското правителство, ако задълженията по облигациите им бъдат просрочени, съобщава Ройтерс, като цитира анонимни източници. Падежът на облигациите настъпва на 8 август.

Група облигационери, в която влизат хедж фондове и институции от САЩ и Европа, е сформирала комитет и е наела свое представителство в България, в случай че КТБ изпадне в неплатежоспособност, съобщават източниците на информационната агенция.

Правителството и Българската народна банка (БНБ) са уверили облигационерите през юни, че парите им са защитени и ще им бъдат изплатени. Ако това не се случи обаче, това ще бъде лош сигнал за инвестиционния климат у нас и ще да доведе до увеличаване на разходите по емитирането на държавен дълг, посочва единият източник – мениджър в базиран в Лондон хедж фонд, пожелал анонимност.

„Управляващите в България не осъзнават, че рискуват с държавата да се случи същото като с Аржентина“, казва той, имайки предвид втория технически фалит на южноамериканската страна през последните 12 години. „Ако задълженията по облигациите не бъдат изплатени на падежа им, няколко облигационери са готови да съдят българското правителство за измама и изопачаване на информация“, добави той.

„Сформиран е комитет на кредиторите, който представлява повече от необходимите 25% от облигационерите. Групата включва хедж фондове и институции от САЩ и Европа и е готова да обяви падежиращите на 8 август облигации за просрочени“, казва втори източник, също представител на финансовия сектор.

Българското финансово министерство не е било открито за коментар.

Хедж фонд мениджърът посочва, че сумата, която трябва да бъде изплатена на облигационерите, е сравнително малка – между 50 и 75 млн. долара. Мениджърът е на мнение, че КТБ вече е била започнала да изкупува свои облигации преди изтичането на депозитите от нея.

Облигационерите са изпратили писма до финансовия министър на България, БНБ и други официални български институции, посочва източникът. „Всички те знаят за проблема и искат да го разрешат, но имат нужда от политическа подкрепа. Ние имаме готовност да заведем съдебен иск срещу правителството, но предпочитаме миролюбиво разрешаване на проблема“, отбелязва той.

Според хедж фонд мениджъра най-добрият вариант би бил КТБ да възобнови дейността си, гаранции за което да бъдат дадени от българското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Същевременно агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service понижи с една степен дългосрочните рейтинги на депозитите на КТБ АД в местна и чуждестранна валута до Саа1 от В3, като остави рейтингите под наблюдение за допълнително понижение, съобщава официалният сайт на Българската фондова борса (БФБ).

Рейтинговата агенция посочва, че понижението е мотивирано от повишения риск от загуби за вложителите, предвид несигурността относно това кога вложителите ще имат отново достъп до депозитите си, и плана на българските власти за пълна защита на негарантираните депозити. Като причина за решението се посочват и резултатите от независимия одит, възложен от БНБ, според които КТБ АД може да претърпи значителни загуби, които да доведат до капиталов недостиг, по-голям от очаквания.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 9 години
Към момента фактите говорят за загуба от 65 млн. лева . Демек капитала на банката стига че и артисва да я покрие . За в бъдеще - ще видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 5
Ricco
преди 9 години
Не знам за какви факти говориш - всички "факти", за които аз съм чувал са в посока, че КТБ е източвана (по начин, по който може да бъде източено всяко АД например).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 3
space-man
преди 9 години
Прочети в. Банкер за да разбереш колко нагъл грабеж се опитват да направят използвайки прокуратура и БНБ и колко са нагазили в л-та същите. Нали разбираш че в нормалните държави съдебните системи работят с факти за разлика от България където първо се обвинява, а после се скалъпват фактите.А фактите са, че КТБ не е източвана и дори днес е в добро състояние, но целта е фалит и придобиване на активите и от определени кръгове на които не им пука за хората и щетите за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
По тази логика най-голяма отговорност тогава трябва да носят рейтинговите агенции защото те дават точно такива оценки - за кредитоспособност. В случая, обслужващата рейтингова агенция (или агенции) заплашени ли са и те с аналогични искове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Е какво като е казал, че е най-капитализираната банка? Принципно, дори и най-най-капитализираната банка и в света не може да издържи на банкова паника. Просто така работи сегашната банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 16 rate down comment 2
space-man
преди 9 години
Почти сигурно ще осъдят държавата, защото в България държавните служители могат да приказват каквото си искат и да се въртят като фурнаджийски лопати и това е в кръга на нормалното за тази географска ширина, но да излезе гувернанта и да говори как КТБ е най-капитализираната банка и след няколко дена да ти каже че банката е окрадена, в нормалните държави се квалифицира като измама и подвеждане на вложители и инвеститори и този човек ще дава обяснение пред други институции,за неизпълнение на служебни задължения и бездействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 1
lordrad
преди 9 години
Колкото Веждито ще осъди България толкова и те.Ако можеха нямаше да говорят а щяха направо да действат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 21 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Подкрепям мизантропа - тия просто правят опит за сплашване. Не би трябвало да им се обръща особено внимание. КТБ си е търговско дружество и отговорността на държавата към него не е по-голяма отколкото към всяко друго такова. Освен разбира се по закона за гарантиране на влоговете ама и там (по закон) държавата не е ответник, а фонда, който пък е отговорност на самите банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Именно, тия адвокати много добре знаят, че нема а мине :) за това никого няма да съди само се дуе а Ройтерс ако се имат за сериозна медия, следва да не публикуват такива глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 9 години
не съм оптимист че с доказването на "престъпление" ще се отърва . Ти знаеш че зад тоя х.....чо какви адвокатски кантори стоят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още