IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ могат да загубят депозити за 1 трлн. долара

Причината ще бъде корекцията на монетарната политика на Федералния резерв и покачването на основните лихвени ставки

17:36 | 01.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките в САЩ могат да загубят депозити за 1 трлн. долара

Американските банки ca изправени пред опасността от отлив на депозити в размер на 1 трлн. долара заради очакванията, че Федералният резерв ще коригира паричната си политика и ще повиши лихвените проценти.

JPMorgan Chase – най-голямата американска банка по обем на депозитите, изчисли, че депозираните в нея средства може да се свият със 100 млрд. долара през втората половина на следващата година, след като Фед използва нов инструмент, който да спомогне за ограничението на програмата за изкупуване на активи и нормализирането на лихвите.

Други банки, включително Citigroup, Bank of New York Mellon и PNC Financial Services, също заявиха, че се опитват да оценят потенциалния ефект от корекцията на монетарната политика на централната банка на САЩ.

"Има инвеститори, трейдъри и анализатори, които са много загрижени за това", посочи пред CNBC един oт най-големите инвеститори в няколко големи американски банки.

Отливът на депозити ще обърне тенденцията от последните 5 години, вследствие на която значителни количества допълнителни пари бяха изсипвани в банките благодарение на наводнената с ликвидност финансова система. Тези депозити, които действат като по-евтин източник на финансиране, помогнаха на банките да преодолеят последиците от финансовата криза.

Сега тревогата е, че основите, на които се крепеше системата, могат да рухнат. Банките вероятно ще трябва да плащат по-високи проценти по депозитите, за да запазят клиентите си. Това вероятно ще засегне печалбите и ще предизвика война за средствата на клиентите.

Според SNL Financial американските банки колективно са увеличили депозитите си с 23 на сто през последните четири години. В същото време разходите им за финансиране на депозитите са намалели до 10-годишно дъно.

Банките също така са изправени пред отстъплението на големи институционални депозити, тъй като Федералният резерв използва нов инструмент, известен като обратен репо инструмент (Reverse Repo Facility – RRP). Мярката позволява на небанковите институции да имат резервни сметки във Фед.

"Toва ще източи резервите от банките", заяви Гай Московски, анализатор в Autonomous Research.

"Има доста излишни депозити в системата", каза от своя страна Кристофър Улф, анализатор във Fitch Ratings. Кредитната агенция наскоро предупреди за потенциала за изтичане на банкови депозити.

"Някои от тях ще намерят нов дом в различна размер при друга лихвена среда. В зависимост от това каква е ситуацията, ако ставките постепенно се предвижат нагоре в благоприятен сценарий, ние не мислим, че това ще е проблем", отбеляза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
T.e. - искаме си с нищо незаслужените трилиони..Искаме си ги пък !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още