IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският бизнес мести парите си в китайски банки

Ходът се дължи на притесненията на олигарсите от ескалиращите санкции срещу Москва

15:25 | 01.08.14 г. 1
Руският бизнес мести парите си в китайски банки

Големите руски компании прехвърлят своите парични средства в азиатски банки, след като най-новите санкции от страна на САЩ и Европейския съюз (ЕС) засилиха опасенията, че Русия може в крайна сметка да бъде напълно изключена от финансовите пазари на Запад.

Megafon – вторият най-голям мобилен оператор в страната, съобщи в четвъртък, че е преместил 40 на сто от паричните си резерви в хонконгски долари в китайски банки. Останалите 60 на сто пък вече са под формата на руски рубли.

Източници, близки до Norilsk Nickel и Novatek – производителят на никел и вторият най-голям производител на природен газ в Русия, също посочиха, че двете компании са се отказали да запазят активите си в щатски долари.

"Получаваме много искания от клиенти, който желаят да се насочат към хонконгския долар", посочи пред CNBC водещ служител на голяма западна банка в Москва. "Първо беше предимно от щатски долари в евро, а сега вече в хонконгски долари", добави той.

Анализатори и банкери заявиха, че решенията на големите играчи в руския частен сектор се дължат на притесненията на олигарсите от ескалиращите санкции срещу Москва. "Доста изненадващо е, че Megafon – фокусирана на вътрешния пазар компания, е избрала да държи такъв голям дял в хонконгски долари. Това означава, че те очакват най-лошия сценарий", каза Чарли Робъртсън, главен икономист в глобален Renaissance Capital.

"Такъв сценарий в ирански стил е доста малко вероятен, но съществува чувство на загриженост във връзка с него", допълни експертът.

Реакцията на руския бизнес дойде, след като списъка със санкционираните от Запада лица и компании бе разширен. Megafon се контролира от Алишер Усманов – най-богатият човек в Русия, за когото се знае, че има близки връзки с Кремъл. Владимир Потанин и Олег Дерипаска пък притежават дялове в Norilsk Nickel. Тримата олигарси, както и техните компании, досега оставаха извън „черния списък“ на ЕС.

Завоят на руските капитали към Китай не е случаен. Според редица руски мениджъри и банкери китайските банки са най-склонни да се възползват във времената на геополитическа криза, тъй като са считани за най-малко податливи на натиск от Запада.

По думите на запитани от CNBC банкери някои руски компании се стремят да предпазят своите парични средства от потенциално по-драстични санкции чрез създаване на структури, при които те биха могли да се прехвърлят долари между различни сметки в една и съща банка.

Кредиторите на Запад заявиха, че техните институции отказват всички такива искания от клиенти. Въпреки това предположенията са, че някои от китайските банки ги приемат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
А след това китайските банки купуват с тях американски ДЦК и фючърси за суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още