IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако не се приеме актуализацията на бюджета, ситуацията ще стане драматична

Виждам опити да се завържат ръцете на служебното правителство, коментира президентът след края на политическите консултации

15:36 | 01.08.14 г. 29
<p>
	Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Със заплашителен тон приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически сили и партиите с евродепутати.

Държавният глава смята, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета, след три месеца състоянието в държавата ще е драматично и предупреди, че лично ще посочи отговорността на депутатите от различните партии.

„За мен е важно да се решават проблеми, а не да се създават изкуствено такива, може би за да се заметат следите на някого, но ви уверявам, че служебното правителство ще извади всички цифри наяве“, отсече той.

Държавният глава отрече обвиненията на лидерът на БСП Михаил Миков, че участва в предизборна кампания. „Президентската институция не участва и не взима страната на ГЕРБ или БСП, но президентската институция взима страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да сме достоен член на ЕС, президентската интуиция взима страната на финансовата стабилност“, заяви той.

Миков обвини президента, че се меси в активния политически живот и заема страната на опозицията.„Президентът не може да бъде политическа страна, той се връща в онази си роля, в която атакуваше изпълнителната власт преди година“, каза след разговорите лидерът на БСП. „Ако някой иска да тласка страната към нестабилност и президентска република, ние в това няма да участваме“, каза още Миков.

Плевнелиев упрекна БСП, че настоява служебното правителство да се занимава само с организирането на изборите, но в същото врече очаква от него да вземе решение за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“.

„Служебното правителство щяло да получи празен чек, а то иска това, което вече е получавало правителството на Стефан Софиянски - малко повече гъвкавост. С едно изречение - да може да сключва споразумения и то при последваща ратификация на парламента, това ли е празен чек“, риторично попита държавният глава.

„Аз виждам опити да се завържат ръцете на служебното правителство и да му се прехвърлят чужди грехове“, упрекна още той.

Според него обаче отговорността за служебния кабинет не е само негова, но и на парламентарно представените политически сили, които трябва да актуализират бюджета.

„Когато видях поредния театър в Парламента, взех смелото решение да свикам тези консултации. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да е тактически интереси, защото те не могат да стоят над болниците, общините, над българските строители, които чакат да им се изплатят 1 милиард лева. Ако не се актуализира бюджетът, няма да има пари, за да се "отпушат" двете спрени оперативни програми, а парите по тях, които са за тази година, не могат да се прехвърлят за следващата година, ще загубим милиони“, предупреди Плевнелиев.

Той увери, че няма да допусне служебното правителството да е извинение за липсата на отговорни решения сега.
„Апелирам да се промени подходът, моля, надявам се в понеделник да се събират всички народни представители и да покажат отношението си в последния ден на отиващото си Народно събрание да помислят не само за понеделник и за вчера, а и до края на годината, и да дадат решение за актуализация, защото ако не го направят, по-вероятно е да имаме по-високо ниво на нестабилност, а не на стабилност, на каквото се надявахме“, заключи Плевнелиев.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Толкова е очевАдно за гледащия отстрани. Ако правителството на Орешарски иска актуализация - сакън, ако служебното правителство на президента ни (без коментал за него) иска - върла необходимост, която "комунистите" не разрешават. Боко толкова бръмчеше миналата седмица за актуализация, а в понеделник не отиде на заседанието на НС. Ако така се държи редови човек, ще го санкционират, въдворат, низвигнат, но на някои наши съмнителни фигури в политиката нищо не им се случва. Дори има хора, които ги аплодират. Това е ненормално, значи си заслужаваме дереджето. Я да употребявам турски думи да свикна, че предстои БОСТАН да ни управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 12
kalendar
преди 9 години
Не, не, не! Там имаше и още един, който е плащал заплати-Борисов:) Имаше и 4-5 университетски преподавателя, ама на кой му пука за тия мишки. Важното е да са те подкрепили да направиш Резиденшъл парк:)А сега се чудя-кой *** ще го е страх да свиква открита консултация и ще му дреме, че е на живо, след като ще е специализирана и таксиметровите шофьори и фризьорките и без това няма да я разберат. Ми...никой. И аз ще избегна да коментирам тоя президент до колко е президент и кво пише в Конституцията за функцията му.(добре де-един малък коментар-нема ли кой да му удари един чомбал, да се усети?). Сляп ли си или твоят мотиватор е не по-различен от на троловете, за които коментираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 11
aldy
преди 9 години
Когато човек е глупав, то е за дълго. И едва ли един ден ще е умен, а на другия - глупав. Само да напомня, че точно *** върна актуализацията на Дянковия бюджет в началото на управлението на Орешков. Ставаше въпрос за 800 милиона, за покриването на Боковия заем за земеделците. *** наложи вето, щото много загрижен за поколенията. Сега пак "загрижен" за поколенията, как щяли да изкарат без 3.5 милиарда. За кои поколения става дума? Или за "покриването" на КТБ? Щото излезе наяве, че атаката срещу КТБ е стартирана по инициатива на ***, в съгласие с Искрата и цацаратора. На това какво му викат, тъкмо ТРИМА - готова ОПГ.http://glasove.com/obshtestvo/40209-skandal-na-tajna-sreshta-pri-plevneliev-bila-reshena-sydbata-na-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 9 години
http://***.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/ivan-kostov-za-riskovete-bez-aktualizaciia-na-biudzheta-6018783
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 12
miro_73
преди 9 години
То е ясно, че само платени *** тука. Ама по въпроса. Кой *** ще извика открита консултация и то на живо, ако има задни идеи с този заем и на чист български език каза за какво е? Каква работа има президента да се меси при положение, че има правителство и то легално избрано и парламент? За одобрението на народа към него няма да коментирам Да не говорим, че отхвърлиха и няколко вета на президента. Аааааа и президента е единствения в залата която се събраха с трудов стаж на свободния пазар на труда или за тези, които се правят, че не разбират единствения, които си е вадил хляба сам и е смятал собствените си приходи и разходи, плащал е заплати..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Тъй че да се стягат и да вършат работа, а не само да хленчат за нашите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
И кое му е толкова драматичното? В бюджета има заложени 860 млн.лв. резерв за непредвидени и неотложни разходи. Неизпълнението на приходите ще е около 1-1,2 млрд.лв. Т.е., реално допълнителната дупка ще е около 140-340 млн.лв. Като се орежат и малко от капиталовите разходи (което се прави обичайно), то тая дупка може да бъде сведена до около 100-200 млн.лв. Нищо драматично не виждам аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 1
tisia
преди 9 години
#нямадаплатим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 23 rate down comment 11
Kaoru
преди 9 години
Само на мен ли ми се струва или Президентът стана много активен последно време? Все едно се готви за избори. А къде беше преди настоящото правителство в оставка да я подаде? Изобщо няма да коментирам качеството на "включванията" на Държавния глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
http://***.reddit.com/r/thatjacknicholsonmeme/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още