IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android на Googlе върви към монопола

BlackBerry е направо пред изчезване с пазарен дял от едва 0,6%

17:11 | 01.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Android на Googlе върви към монопола

Появилата се за първи път на пазара в края на 2008 г. мобилна операционна система Android на Google продължава да разширява своята световна доминация.

През второто тримесечие на годината (април-юни) 85% от доставените в целия свят смартфони са били с платформата на Google, показват нови данни на анализаторската компания Strategy Analitycs.

За сметка на това конкуренцията в лицето на Apple, Microsoft и Blackberry продължава да губи позиции. Оказва се, че ръстът на годишна база от 27% на продажбите на смартфони до 295 млн. устройства за второто тримесечие се дължи преди всичко на операционната система на Google. 

За същия период Strategy Analitycs отчита спад при доставките на апарати с всички други платформи – делът на iOS пада от 13,4% до 11,9%, на Windows Phone - от 3,8% до 2,7%, а BlackBerry е направо пред изчезване с едва 0,6% спрямо дял от 2,4% година по-рано.

Като пазари с голям ръст от анализаторската компания посочват преди всичко Африка и Азия.

Междувременно Android вече е в състояние да трансформира пазара за мобилни операционни системи в един квази-монопол, твърди директорът на Strategy Analytics Нейл Маулстън. Конкуренцията трябва да представи "нещо наистина революционно", за да се намали поне малко огромното предимство на Android.

Единствената пречка пред пълния монопол на Android на пазара на смартфони са задаващите се модели iPhone с големи дисплеи, както и евтините устройства с Firefox OS на Mozilla, коментира Маулстън, цитиран от The Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Да си говорим за монопол? Да видим графиката при PC?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още