IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо*

Служебният кабинет ще се стреми да внесе спокойствие в обществото, коментира държавният глава

11:17 | 05.08.14 г. 1
Плевнелиев: Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо*

Предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври, потвърди президентът Росен Плевнелиев по време на представянето на служебното правителство. Утре президентът ще разпусне с указ 42-то Народно събрание и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната.

Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност. То е и възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети, подчерта държавният глава.
Сред тях Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с Европейския съюз (ЕС), България в НАТО 2020, подготовката за влизане в банковия съюз на ЕС.

Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо, коментира Плевнелиев. По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и такъв подход не може да се очаква от служебното правителство.

Той обяви, че основните задачи на служебния кабинет са, освен провеждането на предсрочните избори, стремеж да се внесе спокойствие в обществото, да се даде възможност на механизмите на парламентарната демокрация да заработят, освободени от напрежение и натиск.

Партиите в рамките на 42 Народно събрание не успяха да формират устойчиво мнозинство, което да подкрепи работещо правителство, подчерта президентът.

Президентът разкритикува 42-то Народно събрание. По думите му то е останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му. По думите му съзнателният отказ от поправяне на грешките означава по-малко сигурност в държавата в този преходен период.

Правителството ще изнесе истината за състоянието на финансите, раздутите разходи и неизплатените сметки. Икономисаните пари ще бъдат пренасочени към бедстващите граждани и за изпълнение на европрограми, обеща президентът.

Държавният глава подчерта, че служебният кабинет ще предложи актуализация на бюджета в първите дни на 43-то Народно събрание.

Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес, категоричен беше Плевнелиев.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като критична. По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация, изтъкна той, но допълни, че проектът "Южен поток" ще остане "замразен" до изглаждане на противоречията с европейските власти. "Ще върнем интегрирания подход в енергетиката – всички на масата, а не сделки с богоизбрани и под масата", коментира той.

Плевнелиев изреди и редица задачи на служебния кабинет, сдвързани с образованието, правосъдието, електронното правителство. Той обеща да бъде подготвен специален закон за електронното управление.

По думите му за организиране на свободни и честни избори в МС отново ще заработи Граждански борд.

Все пак президентът напомни, че служебният кабинет е ограничен по време и правомощия, но по думите му може да направи важни стъпки, които следващият кабинет да надгражда.

Служебният кабинет ще работи за това настоящата ситуация да е повратната точка за повече стабилност и диалог, заключи той.

Плевнелиев обяви също така, че България ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за български еврокомисар. Служебният кабинет ще стартира и процедурата за присъединяване на България към Европейския банков съюз, както и ще работи за "размразяването" на плащанията по двете спрени от Брюксел оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие".

* Актуализирана информация!

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Каквото и да предприема, една "крива" държавна глАва може да натвори само поразии. Каква работа имаше точно *** да НАСТОЯВА и ЗАПЛАШВА за поправка на държавния бюджет? Нито Конституцията нито моралът му дават право да се намесва в работата на правителство и парламент. Тукашните *** ще ревнат, че "комунистите...дъра, дъра, дъра". Ами самият Плевньо е потомствен комунист, от номенклатурен произхоз, сам номенклатурен кадър на БКП и сега "щото си бил сменил козината", да смятаме, че си е сменил и нрава? Хайде де! Та точно този навик да не се зачитат закони и Конституция, а да се действа по "целесъобразност" е характерен комунистически похват. Да не говорим, че за престъпници законите и Конституцията не значат нищо. А този какъв е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още