IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният премиер обеща стабилност и прозрачност в управлението

Продължаването на работата по ключови реформи - сред основните задачи на служебния кабинет (обзор)

22:14 | 05.08.14 г. 2
<p>
	Служебният премиер Георги Близнашки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служебният премиер Георги Близнашки. Снимка: Ройтерс

Целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, обеща служебният премиер проф. Георги Близнашки веднага след като беше представен от президента Росен Плевнелиев днес.

Утре официално изпълнителната власт ще бъде предадена и приета на церемония в Министерския съвет, а 42-то Народно събрание - разпуснато с указ на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава съобщи, че служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар и ще предложи актуализация на бюджета в първите дни на 43-то Народно събрание.

Близнашки декларира още, че кабинетът му ще работи да внесе стабилност, да подобри образа на България пред партньорите ни и да продължи работата по ключови реформи. По думите му това изисква повече от всякога придържане към Конституцията и законите на страната „за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверието на гражданите към държавните институции“.

Близнашки обеща, че всички министри ще се придържат към принципа на законността като основен конституционен принцип. Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко добра администрация, която остава отзивчива към нуждите на обществото като цяло и към отделните граждани, смята новият служебен премиер.

Той призова за национална солидарност към пострадалите от наводненията и да се помолим „природата да бъде по-милостива“. Няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, заяви новият служебен премиер във връзка с наводненията, сполетели страната и обеща те да бъдат подпомогнати.

Близнашки декларира, че кабинетът му ще се противопостави твърдо на всякакви опити за опорочаване на вота на 5 октомври. Нека да не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас, апелира той.

В заключение професорът каза, че в продължение на 405 дни българските граждани са демонстрирали твърда воля и решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения „в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната“.

Според него следващата стъпка е да участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври. Властта се връща при своя суверен, нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба, подчерта той.

Близнашки изрази увереност, че предстоящият предсрочен вот ще предизвика широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Той напомни, че само така ще имаме легитимен резултат, който няма да се оспорва, и „ясно и несъмнено изразено мнозинство в НС“.

Служебният премиер декларира пред президента, че министрите ще направят всичко по силите си да изпълнят своя дълг и оправдаят гласуваното им доверие.

Преподавателят по конституционно право ще има четирима заместници. Първа бе представена Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране. Захариева бе вицепремиер и в първия служебен кабинет на Плевнелиев.

Дългогодишният шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) проф. Йордан Христосков ще е служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика.

Христо Иванов ще бъде служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието. Той е програмен директор на Българския институт за правни инициативи.

Илияна Цанова ще е служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Тя заемаше същия пост и в предишното служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев.

Васил Щонов става служебен министър на икономиката и енергетиката. Той е възпитаник на американски университети, с опит като инвестиционен банкер.

Мирослав Ненков ще поеме здравеопазването. Той е началник на отделение във ВМА.

Йордан Бакалов става служебен министър на вътрешните работи. Той е експерт по национална сигурност и дългогодишен парламентарист.

Бившият шеф на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов ще бъде служебен министър на финансите.

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е била в управителния съвет на Агенцията “Пътна инфраструктура”.

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката до момента бе секретар на президента по връзки с гражданското общество.

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната. Бившият зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов ръководи Института по информационни технологии в сигурността към БАН и беше шеф на агенция в НАТО.

Даниел Митов става служебен министър на външните работи. Той е бивш зам.-председател на ДСБ.

Мартин Иванов ще е служебен министър на културата. Той е доктор в Института по история на БАН.

Тройната олимпийска медалистка Евгения Раданова поема Министерството на младежта и спорта.

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните, досега е заемал различни позиции във фонд “Земеделие”.

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите тръгва като експерт в министерството.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 9 години
"че няма да се променя нищо"Радослава, точно този човек искаше (до преди месец) тотална промяна на политическата система. Сега вече май не иска .......И такова тежко и компетентно мнение не знам дали може да се дава от човек нямащ 35 години.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
Radoslava
преди 9 години
Браво на президента ни г-н Плевнелиев за успешния и перспективен избор на служебен премиер. И предния път изборът беше добър на г-н Райков, и сега е дори още по-успешен. Г-н Близнашки се е доказал с годините като авторитет, още при Тодор Живков беше съветник, т.е. има голям опит.Добре е, че се декларира политика на стабилитет и прозрачност, да сме спокойни, всеки да знае че и утре ще работи както днес, че няма да се променя нищо и да гледаме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още