IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Близнашки официално пое властта

Постигнахме добри резултати, похвали се Пламен Орешарски

11:06 | 06.08.14 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година. 

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси.

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите.

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
.... и ако Марин Райков остави добри спомени на сериозен, спокоен и умен човек, то за Близнашки, който какво ли и къде ли не облиза, за да го забележат най-сетне някъде и да се облажи и той в политиката с нещо, не е ясно какво точно ще свърши! Речта му поне беше доста объркана, невзрачна и даже тъповата. Не останах с впечатлението, че е наясно какво точно ще прави.... То и може би точно това е целта...??? Нищо чудно това правителство да има конкретни задачи, които няма как да се реализират при наличие на парламент...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Споко, същото ще завари и следващото правителство, и следващото.... хахаха! Ти помниш ли в България някое правителство някога да е заявило, че заварва подредена и работеща държава? Всяко ново правителство започва всичко отначало, защото това преди него е съсипало държавата... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Цитат : "В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година."Хаа .... че то същото важи и за настоящата ситуация .... особено енергетикаТА в колапс и ДЪЛбоката институц. КРИЗА !!И как така Успехи ? Къде са ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хехе... СДС изневиделица се сдоби с правителство - за кратко, но от сърце (президентско)! Верно, с премиер - червен ренегат, но карай... а ич? Иначе ако чакат от избори да пипнат власт, ще има да чакат... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
lordrad
преди 9 години
Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.-Нагло парче излезе Плашипутарски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 9 години
е ти пък.. чакай малко поне до изборите. След това пак ше викаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
SS-23
преди 9 години
# ОСТАВКА на американското правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
melon
преди 9 години
"Постигнахме добри резултати, похвали се Пламен Орешарски " - в личен план съм убеден, че сте постигнали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още