IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов осветлява големите енергийни проекти

В енергийния борд ще влязат представители на пазарните участници и експерти от международните институции, заяви новият икономически министър

13:13 | 06.08.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойнев и Щонов при &quot;предаването на щафетата&quot;. Снимка: МИЕ</p>

Стойнев и Щонов при "предаването на щафетата". Снимка: МИЕ

Новият министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще предостави пълната информация за случващото се в двата сектора и за големите енергийни проекти, като "Южен поток" и седмия блок на АЕЦ "Козлодуй". Първо обаче екипът на Щонов ще се запознае със ситуацията в секторите енергетика и икономика, стана ясно по време на символичното предаване на властта във ведомството.

Щонов подкрепя идеята за енергиен борд и посочи, че в него ще влязат представители на всички участници на пазара, както и експерти от международни институции, сред които Европейската комисия и Световната банка. „Трябват комплексни решения и всяка от страните да направи компромис, за да излезем от кризата", посочи още той във връзка със ситуацията в енергетиката.

Друг приоритет, посочен от новия министър, са малките и средните предприятия и осигуряването на средства за тях по европейските програми. „Средствата от Европа не трябва да бъдат бавени, защото са много важни за развитието на икономиката“, поясни Щонов и обеща системи, които да помогнат усвояването на средствата от ЕС. 

Пет насоки за работата на своя наследник даде отиващият си енергиен министър Драгомир Стойнев. Един от наследените проблеми е производството на енергия от възобновяеми източници, коментира Стойнев и посочи, че и самата Европейска комисия вече променя стратегията и помощта си за ВЕИ-производители.

Припомняме, че българският конституционен съд отмени таксата върху приходите на ВЕИ-производителите. „Дано миньорите не пострадат от това решение“, коментира вече бившият министър.

Работата по големите енергийни проекти също ще трябва да бъде продължена от Щонов. „Те не са нито руски, нито американски, а са български и трябва да погледнем на тях през призмата на националния интерес", посочи Стойнев. По думите му работата по тези проекти може да продължи със съдействието на Европейската комисия. „Това са нови технологии, работни места. Силно се надявам, че съвместно с ЕК работата по тези проекти ще продължи”, каза още Драгомир Стойнев.

Същевременно той препоръча на своя наследник да работи внимателно с външни консултанти, визирайки идеята за създаването на Енергиен борд. „Моят съвет е да внимавате с външните консултанти, защото, когато стъпих в длъжност, идваха и при мен. Имаше идеи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се разформирова, а това означа, че трябва да приватизираме всички дружества. Моето лично мнение е, че не трябва да бъде така“, каза Стойнев.

Бившият вече министър отправи и препоръки за стабилизиране на държавните дружества. Стойнев даде за пример Националната електрическа компания, при която процесът на оздравяване е започнал. Към края на 2013 година планираните загуби както за НЕК, така и за други дружества са били многократно намалени, уточни още Стойнев.

По думите му служебният министър трябва да обърне внимание и на усвояването на европейските средства. "Аз съм първият министър, който спира мярка по оперативна програма, защото имаше нерегламентирани действия", отчете Стойнев и допълни, че по случая текат следствени действия. Със спирането на мярката обаче е била спасена цялата програма "Конкурентоспособност", отбеляза отиващият си министър.

Стойнев връчи и проекта за нова енергийна стратегия, изготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Документът беше готов, но заради политическата нестабилност не можа да бъде обсъден и приет от Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Didkata
преди 9 години
Васил беше шеф на офиса на Маккинзи в София, след това на АТ Кърни. Че разбира, разбира. Какъв е политик ще го видим. Но пък и за 3 месеца няма как да постигне чудеса от храброст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Момчето изглежда свястно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
стига юпита, стига еничари, стига калинки...всички се пробват на наш гръб и резултатът е на лице
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 9 години
Далеч от това съм да адвокатствам някого, но просто отбелязвам, че трябва да се вземат предвид всички факти от дадена биография, а не само последната му месторабота. Все пак е и магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT), както и в Университета на Пенсилвания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Аз ако трябваше да избирам измежду маркетинговите директори, може би щях да взема този на Булсатком - все пак имат 30% от пазара, а тръгнаха от далеч по-трудни позиции :) Близу от 1+1 направиха 1.5, ама както и да е де :) За 3 месеца всичко може, в сравнение с магистърката по белия орел е направо класа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
vzhekoff
преди 9 години
Един, дето е управлявал най-големите сделки по сливанията :) се връща да стане маркетингов директор на Близу :))))) Прочее, годините от 2010 до 2014 едва ли са най-силните на Близу :))) Сливания, реформи, а абонатите падат. Качеството на услугата също. Колкото до електронното инженерство - разликата между него и енергетиката е колкото от напрежението по ел.преносната мрежа до това на ядрото на процесорите - 3-5 порядъка ! Така или иначе за министър в служебно правителство за 3 месеца може явно да се назначава всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
Hahoto
преди 9 години
Това CV трябва да ни навежда на една друга тенденция, явно предстояща в енергетиката, а тя е този министър да подготви приватизацията на държавните дружества в енергетиката, а с постъпленията да се запълни големия дефицит в системата.Също така той наистина може да вдигне тока двойно, за да може следващия редовно избран министър, да се вживява в ролята на спасител на народа и да намали примерно наполовина. Ще поживеем ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 9 години
Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив.Възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT).До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областтана енергетиката и технологиите и като консултант по управленскивъпроси. Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на "Бел Атлантик" и GTE. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.От 2010 г. до 4 август 2014 г. заема поста Директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".Владее английски език. Женен, с две деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
А дано стане... ама силно се съмнявам.Обикновено в България подобни гръмки изявления са всъщност призив към тези дето са се облажили покрай "неосветлените неща" да кацнат и да споделят от откраднатото иначе лошо им се пише. Последните кацат, споделят и всичко си остава по старому.Да видим сега този служебен масонски парашутист какво изобщо ще осветли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Ти какво искаш да кажеш, че човек с професионален опит и квалификация в областта на пожарното дело, не може да ръководи цяла държава? ... може и ще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още