IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Служебните министри трябва да са свръххора, за да изпълнят всички приоритети

Очакванията на обществото би трябвало да са свързани преди всичко с провеждането на следващите избори, смята председателят на БСК

14:54 | 07.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дончев: Служебните министри трябва да са свръххора, за да изпълнят всички приоритети

Служебните министри трябва да са свръххора, за да могат да реализират дори и много малка част от посочените от тях приоритети, каза председателят на УС на Българската стопанска камара Сашо Дончев пред БНР.

“Очакванията на обществото би трябвало да са свързани преди всичко с провеждането на следващи избори в рамките на закона. Едва ли ще им стигне времето за всичко останало“, добави той.

Припомняме, че днес служебният кабинет публикува няколко страници с приоритети, които смята да изпълни.

По темата за актуализацията на бюджета председателят на БСК каза, че всъщност е важно да се отговори на въпроса защо това се налага, къде са парите и за какво са изхарчени.

Във връзка с очакванията на бизнеса към служебното правителство Дончев препоръча да бъдат преразгледани част от  подзаконовите нормативни актове.

Председателят на БСК даде пример, че за наводненията във Варна и Мизия има виновни хора -  длъжностни лица, овластени с някакви подзаконовите нормативни актове. "Нека това да вземат и да преразгледат", поиска той и предложи това да стане съвместно с работодателските организации.

Дончев смята, че съдът трябва да решава случаите, когато работодатели бавят възнаграждения. „Всички, които не плащат заплати и осигуровки, или пък не се интересуват от безопасните условия на труд, са приятели на властта. Иначе не биха могли да живеят“, заяви той.

По отношение на ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) Дончев смята, че случилото се с банката е еманация на събитията от последните 25 години. „Имаме пример как нагло, пред цялото общество, могат да бъдат използвани важни държавни институции за решаване на лични отношения. Това е безобразие. Това е възможно да се случва, не защото държавата е лоша сама по себе си или политиците са лоши, а защото няма гражданско общество“, смята той.

Сашо Дончев коментира още, че изборите няма да променят ситуацията в страната. „Нищо не се решава през партиите, гражданското общество е инструментът. Гражданите трябва да събудим, а не политиците“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Без всякакви резерви се отнасяв към избора на социалния министър Йордан Христосков. И в случая въобще не е важно ляв или десен е - той е професионалист, може би най-добрия в страната в тази област. Той не е като някои от любимците на властта, които се смятат за дялани камъни - Кристалина Георгиева, М. Кунева и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Според прецедента ни с оптимистична комсомолска нагласа те са свръххора. Прочетете отново речта му при представянето им та 5 август. Тогава каза и поръча с апломб толкова много и амбициозни задачи! На другия ден отразителите му се спихнаха и Близашки (съжалявам, така ще го наричам, имам си основания) започна ситно-ситно да изрежда належащите задачи в съкратен и смирен вид. Главно без реваншизъм и без далечни перспективи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още