IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламите във Facebook стават скъпи за средното съсловие

Растящата популярност на страницата е нож с две остриета, защото така спада стойността ѝ като маркетингов инструмент

10:59 | 11.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Анжела Алън е помогнала на сина си Алек чрез реклама във Facebook да намери работа, като гледане на деца, местене и др. <em>Снимка: архив Ройтерс &nbsp;</em></p>

Анжела Алън е помогнала на сина си Алек чрез реклама във Facebook да намери работа, като гледане на деца, местене и др. Снимка: архив Ройтерс  

Рекламното пространство във Facebook става все по-оскъдно и по-скъпо. Малките и средните предприятия все по-често не могат да си позволят лукса да пускат обяви във Facebook, а много от тях смятат, че рекламата в социалната мрежа така или иначе не си струва, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Когато през миналия месец Facebook представи своите най-нови тримесечни данни, стана ясно, че дисплейната реклама е средно със 123% по-скъпа в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Рекламните импресии, т.е. броят на рекламите, които са били видени на страниците на Facebook, намаляват с 25 на сто, докато приходите от продажби на реклами нарастват с около 67% до 2,68 млрд. долара, заявиха от компанията.

Facebook обяснява, че рекламодателите постигат добри резултати с рекламите си. „Цената на една реклама е обвързана със стойността, която се получава като резултат от нея", казва Дейв Уенър, главен финансов директор на Facebook. „Ние продължаваме да работим, за да подобрим това рекламно пространство и да ангажираме по-добре публиката".

Някои собственици на малки предприятия обаче виждат това развитие по по-малко позитивен начин. Скокът на цените е "добре за данните за продажбите на Facebook, но недостъпен за малкия бизнес с ограничен бюджет за реклама", казва Нейтън Латка, главен изпълнителен директор на Heyo.com. Неговата компания предлага приложения, с които други компании могат да създават обяви за Facebook. 

За някои може наистина да е вярно, че рекламите във Facebook са станали по-ценни, но много малки и средни предприятия са в неизгодно положение, тъй като те нямат нито финансови, нито човешки ресурси, за да развиват успешна социална медийна кампания, а впоследствие и да се грижат за нея и да я подобряват.

През 2010 г. предприемачът Том Бурожи започва да купува рекламно пространство в най-десния край на страницата на Facebook, за да насърчи продажбите на своите слушалки iHeadBones. През 2012 г. той е харчил по 50 долара на месец за рекламите. Той експериментира с различни текстове и подбира онези от тях, които са доставили най-много кликвания.

Той поръчал рекламите да се появяват на страниците на Facebook на хората, които са посочили, че с удоволствие правят джогинг и пешеходен туризъм - целева група, която е също толкова привлекателна за производители на спортни стоки, както и за производителите на портативни джаджи. През 2013 г. "цената на клик" на рекламите му се е увеличила четири пъти до два долара, показват сметките му. Обемът на рекламните импресии, кликвания и продажби от Facebook потребители обаче спада с 60, 50 и съответно 75 на сто, казва той.

През септември миналата година той пуска последната си реклама за Facebook. Въпреки това той продължава да рекламира в Google, за чиито услуги той плаща 325 долара на месец. "Потребителите, които идват от Google, генерират значително повече приходи", казва той.

Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
biserz
преди 9 години
Един от вицовете за ФБ от 2012 г. Попитали "радио Ереван": Как да правим пари чрез ФБ?- Изтрийте профила си и започнете да работите...Донякъде е вярно...Просто FB може да е изключително полезен, ако компанията успешно комбинира offline с online WOM (word-of-mouth), но това означава и аналитичен потенциал, който не е за малките. Само за статистиката - около 80% от продажбите са повлияни от WOM. Проблемът за ниския CTR, който посочват в Jounal, е добре известен. Другият е, че до ден-днешен онлайн продажбите са далеч под очакванията (на някои) - в най-развитите онлайн пазари като UK и US са ~10%. ФБ обаче има огромен потенциал - да не забравяме с какви данни за потребителите и възможности за обработка разполага. Там ексхибиционистите си казват всичко...а който е запознат със социалните мрежи (имам предвид математическия анализ на социални мрежи) и Еdge Rank (който вече не е Edge Rank) ще се сети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
x3m
преди 9 години
Upstards от долината бичат venture капитали като за световно... По-нататък щели да избият. Същата ситуация като с yahoo през периода 98-2001. От треската за злато най-много са спечелили търговците на лопати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още