IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боев: Нямаме притеснения, че може да се стигне до режим на тока

От 1 октомври цената на тока може да бъде променена, но с какви параметри ще стане ясно след месец, обяви председателят на ДКЕВР

16:11 | 11.08.14 г. 3
Боев: Нямаме притеснения, че може да се стигне до режим на тока

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев не очаква да се стигне до режим на тока през зимните месеци. Нямаме притеснения, че може да се стигне до режим на тока, заяви той пред журналисти.

"Нашите експерти, както и информацията, с която разполагаме, не показва по никакъв начин да има режим на тока", обясни той в коментар на предупрежденията на вицепремиера Екатерина Захариева, че дефицитите в системата на енергетиката могат да доведат до режим на тока през зимата.

От 1 октомври ще има нова цена на електричеството, но все още е рано да се каже с какви параметри ще се измени тя, коментира още Боев. Той посочи, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още няма отговор от Европейската комисия относно писмото със съмнения за нерегламентирана държавна помощ по отношение на дългосрочните договори с ВЕИ производители и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и Контурглобал ТЕЦ Марица Изток 3.

ДКЕВР обаче очаква отговора на Брюксел относно жалбите, за да може да вземе "акуратно решение" на създалата се ситуация, обясни Боев. Най-вероятно към средата на септември ще стане ясно как ще се промени цената на електричеството.

"Не трябва да се лъжем, нова цена трябва да има от 1 октомври. Какъв ще е нейният размер и какво ще е нейното евентуално увеличение, ще можем да разберем някъде в началото или по-скоро в средата на септември", заяви Боев.

Той уточни, че ако указанията на ЕК са в посока на предложенията от ДКЕВР, а именно предоговаряне на цената на изкупуваната енергия по дългосрочните договори, цената може и да не бъде увеличена.

Боян Боев няма информация дали Националната електрическа компания (НЕК) изпълнява нарежданията на ДКЕВР и преговаря с двете топлоцентрали.

Той коментира и идеята за въвеждането на Енергиен борд с думите, че тази нова институция не би следвало да оказва никакво влияние върху Комисията, която е независим регулаторен орган. Той обаче призна, че няма информация как би изглеждал подобен съвет и не е търсено мнението на ДКЕВР по тази идея.

По отношение на отменената "такса ВЕИ" Боев каза, че по сметките на ДКЕВР са събрани 80 млн. лева. Припомняме, че от началото на годината беше събирана такса в размер на 20% върху приходите на производителите на електричество от възобновяеми източници, която важеше само за соларните и вятърните централи. Средствата са събрани за първото полугодие, а Върховният административен съд отмени събирането на тази такса.

"Решението не е ретроактивно и парите няма да бъдат връщани", уточни Боев.

Той коментира, че 80-те млн. лева са в бюджетната сметка на ДКЕВР, не са блокирани и регулаторът очаква указания от Министерството на финансите какво да прави с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
По традиция в тази страна нещата се случват в "12 без 5" !И традицията ПРОДЪЛЖАВА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nikola66
преди 9 години
А аз се притеснявам, че дори и при режим на тока този няма да си подаде оставката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Детето се прибира в къщи и казва на майка си: Мамо, удари ме едно дърво по главата!Майката отговаря: Не така директно бе сине, имам слабо сърце! Ще ми го кажеш по-заобиколко!Тогава детето отговаря: Мамо, едно дърво мина от тука, после от тука и ме удари по главата!И въпросния господин - ще има промяна, но с какви параметри ще стане ясно след месец.Значи след месец ще ни удари дървото!Сега вече ми е много по-спокойно и ще понеса всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още