IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 26 млн. лв. ще струват изборите през октомври

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет

16:37 | 11.08.14 г. 3
Близо 26 млн. лв. ще струват изборите през октомври

Предсрочните парламентарни избори на 5 октомври ще струват на данъкоплатците 25,9 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Както изисква Изборният кодекс, днес служебното правителство е приело план-сметката за разходите при подготовката и произвеждането на предсрочните избори.

На Централната избирателна комисия (ЦИК) и на Министерския съвет за изборите ще бъдат предоставени съответно по 4,43 млн. лв. и 15,605 млн. лв.

Средствата за ЦИК са за възнаграждения на членовете й и за осигурителни вноски на заетите по граждански договори (200 000 лв.), за материално-техническо осигуряване на дейността на комисията (180 000 лв.), за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин с резултатите (2,7 млн. лв.), за медийни пакети за партиите, коалициите и инициативните комитети (900 000 лв.) и за разяснителна кампания (450 000 лв.).

Предвидените средства по бюджета на МС са за възнаграждения на членовете на районните и на секционните избирателни комисии (9,645 млн. лв.), за логистично осигуряване на изборния процес от администрациите на централно и местно ниво (4 млн. лв.), за отпечатване на хартиените бюлетини, в т. ч. таксата за финансов контрол (1,6 млн. лв.) и за осигуряване на устройства за машинно гласуване, за програмно осигуряване, съхранение и техническа поддръжка, включително консумативи (360 000 лв.).

За изготвяне и отпечатване на изборните списъци дирекция „ГРАО” на регионалното министерство ще получи 882 000 лв.

За охрана по бюджета на МВР са планирани 3 млн. лв. Разходите на МВнР, в т. ч. за организацията на международен пресцентър, са разчетени на 1,2 млн. лв., а на министерствата на отбраната и на образованието и науката – съответно 60 хил. лв. и 15 хил. лв.

В план-сметката са включени и разходите на БНР (200 хил. лв.), БНТ (502 хил. лв.), БТА (50 хил. лв.) и Сметната палата (30 хил. лв.).

Правителството възложи на министър-председателя да координира подготовката на изборите за народни представители.

Проф. Георги Близнашки ще отговаря за изработването, доставката и съхранението на бюлетините в координация с

ЦИК. В неговите отговорности влиза и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване, изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

За целта той ще ползва помощта на междуведомствена работна група, чийто състав и задачи ще бъдат определени с негова заповед.

За подготовката и произвеждането на изборите в чужбина отговаря министърът на външните работи.

Освен да внесе проекта на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, на министъра на финансите е възложено да представи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Взетите решения са приети неприсъствено, уточняват от МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Рекох, че може да сме си във взаимна полза: хем обществото Ше разбере точния "резултат" , да кажем ... на половин цена ;)) , хем и на батко някой леФ Ше му дойде добре (не че е нещо кой знае какво) - но все пак зима идва и докато чакаме американския газ, кой знай какво шЕ стане с тока, може и да не стигнат и тия *** дето Ше зема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"Близо 26 млн. лв. ще струват изборите през октомври "-----------------За далеч по-скромна сума съм готов да ви кажа, кой ще назначат американците ... даже като бонус, мога да го направя много преди октомври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още