IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудни времена за българския туризъм

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина

08:12 | 13.08.14 г. 40
<p>
	2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. Снимка: freeimages.com

Неблагоприятните прогнози за резултатите от летния ни туристически сезон се прехвърлят от настоящия към следващия. Вече не говорим за отлив на туристи и спад на приходи това лято, а хоризонтът стига Лято 2015. Около това мнение се обединяват експерти в туристическия бранш, които Investor.bg потърси за коментар след поредицата от неблагоприятни фактори, които помрачиха високите очаквания за успешен летен сезон.

А причините са ясни - вълната от фалити на руски туроператори, девалвацията на руската валута заради кризата в Украйна и санкциите срещу Москва, спадът в изходящия туризъм на руски и украински туристи като цяло. Тези фактори вещаят отсега спад в летния сезон и през 2015 година, твърдят експертите.

Поредицата от фалити на седем руски туроператора в рамките на месец в разгара на летния сезон, наводненията и лошите климатични условия у нас наред с политическата и икономическа криза ще дадат негативен отзвук не само на настоящия, но и на следващия летен сезон. Прогнозата за Investor.bg е на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и на председателя на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков.

Негативните прогнозни данни за туризма идват от очакванията сривът на руския изходящ туризъм да продължи заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата. "Виждаме, че санкциите срещу Москва всеки ден придобиват нови измерения. Очевидно е, че икономическата ситуация в Русия и Украйна няма да се подобри, а това ще се отрази негативно и на българския туризъм", каза Байков.

"Заради фалита на руските туроператори се очаква да изгубим между 15 и 20 хил. туристи", заяви той. Ако приемем, че един туристически пакет е около 250 евро, лесно може да се направи сметка за финансовото изражение на загубите, допълва той.

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар, и според Румен Драганов. По данни на Института за анализи и оценки в туризма настоящият летен сезон ще приключи със спад на приходите общо от 12% и намаление на руските туристи с 10 на сто. Той смята, че българският туристически сектор ще продължи да усеща последиците от фалитите на туроператорите и девалвацията на рублата и през лятото догодина.

Лятото на следващата година се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. "Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни", коментира експертът.

Тази година по всичко личи, че руските туристи са свили бюджетите си, каза още Драганов. "Те пазаруват по-малко, заделят за допълнителни услуги и забавления по-малко. За съжаление, фалитите на руски туроператори ще продължат, а туристите ще стават все по-малко платежоспособни", допълва експертът. По негови думи това лято за първи път от 20 години по Черноморието имаме 10-процентови отстъпки в разгара на сезона.

"През Лято 2014 за първи път влизаме в активния сезон със спад на приходите. А това веднага ще се отрази на фиска, държавната хазна ще получи по-малко от туризъм тази година", каза Румен Драганов. Той припомни, че летният туризъм осигурява над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лева годишно.

По негови оценки преминаваме през труден туристически сезон, въпреки че броят на туристите се очаква да е с 2% по-висок.

Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аз не давам акъл, нашите далавераджии явно знаят по добре как се прави бизнес, също и като простите сервитиорки, как да вземат повече бакшиш, като разбиеш сметката всеки да си плати отделно, щото много работа им е да разбиват сметката и ги мързи остаа с 2лв. вместо с 8лв. бакшо, но от там кат се тръгне, та ногоре по стъпалата до бамбашка крадците с хотелите и те я карат на същия хал, боли ме шапката, те ше губят туристи не аз, както имаше една поговорка - златен клас вирей, прос народ живей, манталитета е проблема при нас, просто това ако не се промени, нищо няма да се промени още 500г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Сега, къде съм намерил квартирка, моля да не коментираш. И твоето както и моето мнение е чисто субективно , на база някакви места на съответното място, които лично сме посетили и така си вадим изводи за дестинацията. Самото название Малякия иде да покаже, че не си обективен. Севрна Гърция има всичко, от наша работа презастрояване, до абсолютно диви села. В Италия имах честта да посетя Лидо ди там какво беше , абсолютен Слънчев Бряг, може да има и хубави места, не съм познавач. Капри става, но не е това което се говори. Факт е, че самите Италианци ходят в Хърватска. Ако си вадиш изводите за Хърватска на база Дубровник, то аз коментирам места като Црез, Пула и т.н. Хърватска генерално е мястото за яхтинг и кемпер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
не помня да е имало лесна година за тия ревачи.всяка година едно и също - рев. но някакви действия за вдигане качеството на обслужването не си спомням да видях.педалкии, налягайте дебелите *** и бачкайте иначе скоро ще си спите сами по хотелите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 2
mnz
преди 9 години
Може би е донякъде до вкуса на човек. В Турция се набляга повече на месото, което поне на мен не ми допада. В Гърция има повече вегетариански неща, по това си падам, не съм вегетарианец, но не обичам да се тъпча с месо.Истината е, че дори хляба там няма нищо общо с нашенското нещо което ни се продава тук за хляб. Просто е истински хляб, а не брашно с добавки, подобрители и т.н. химии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 1
ert
преди 9 години
Нашето черноморие отдавна не е нещо, което да си струва за почивка. Реално, у нас разбирането за морски туризъм е заменено от курортено-пиянски туризъм, т.е. едни тълпи се шляят из едни сбутани и пренаселени курорти и като няма какво да правят се наливат с алкохоол менте. А вечер на дискотеките.В нормалните дестинации като Гърция например не е така. Първо, че човек има какво да прави и какво да обикаля като отиде на почивка. Второ, че е ШИРОКО, а не сбълскано и претъпкано. Има какво да правиш, не ти се налага да се наливаш като прасе. Яденето също е коренно различно, ол инклузивите са сравнително рядко срещани, не като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Е с нивото на храната в Гърция над Турция ИЗТЪРЧА сериозно. Останалото е горе долу така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Грую, респект за патриотизма обаче ... леко си се объркал. България няма чисто природни дадености да се срявнява с Гърция. Просто там има 3000 км крайбрежие, тук - 400, Хърватска има също огромно крайбрежие и стотици острови, ние имаме остров света Елена, накрая, ония имат средиземно и адриетическо море- отворени лазурно сини морета, ние имаме черно море, затворено от Босфора в което цяла Европа, половин Русия плюс държави като Турция, Армения и др. си излива л***ата и няма къде да идат.Единстевно имаме хубаво пясъчно дъно, което те нямат.Италия и Испания изобщо не са в играта, зле е там, и те нямат тази природа, но Гърция и Хърватска... извинявай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 1
mnz
преди 9 години
Най-евтино е в Турция, Гърция е една идея нагоре, Слънчев бряг е още една идея по-скъпо. Западна Европа не коментирам, не съм ходил. Предпочитам с колата по-наблизо, по-удобно е има къде да си сложиш багажа, а и по-лесно обикаляш местните забележителности като имаш транспорт.Относно храната обаче, мога да кажа, че тази на Слънчев бряг е няколко идеи, дори цяло качество, най-ниско като качество и вкус. Турция предлага храна на много по-добро ниво над нас, а Гърция още едно ниво нагоре. Просто няма място за сравнение.П.П. Запаси се с лекарства за разстройство, почти сигурно няма да ти останат зян. Диаростад е добро лекарство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 2
Ghostenin
преди 9 години
Не става дума за западна европа, там е значително по-скъпо, но и стандарта на хората е друг. В сравнение с една Гърция и Турция обаче родните курорти са сравними по цени, но по качество и чистота отстъпват многократно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 3
Ghostenin
преди 9 години
Истината е, че българите лека полека поумняваме и си даваме сметка, че нашето Черноморие е мръсно, презастроено и скъпо. Навсякъде ти гледат джоба, цените до небето, а отношението все едно си длъжен да им плащаш, защото видиш ли сезона бил лош.Може да е гадно, но не 10%, а 30% спад им пожелавам догодина, а и следващата...пък дано накрая разберат, че българите сме им основните клиенти и започнат да мислят и за нас, а не само да ни скубят като пилци и да си мислят, че сме толкова глупави и не виждаме как се прави в една Гърция или една Турция...Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още