IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна хипотеза ли е режим на тока през зимата?

Имаме свръхпроизводство на електричество, но инвестициите в мрежата от години са ограничени, коментира експерт

08:10 | 14.08.14 г. 39
<p>
	Инвестициите в енергийната ни мрежа са ограничени от години. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Инвестициите в енергийната ни мрежа са ограничени от години. Снимка: ЕК

България от години има свърхпроизводство на ток – инсталираните мощности са към 14 хил. МВтч, а в пиковите моменти потреблението е около 7 хил. МВтч. На тази база режим на тока е малко вероятен, категорични са енергийните ни експерти.

От години обаче са притискани инвестициите на електроразпределителните дружества и въпросът за състоянието на мрежата вече буди основания за притеснения. Досега ЕРП-тата успяваха да компенсират орязаните инвестиции чрез икономии от технологично признатите разходи, коментира за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. 

Спестените средства се инвестираха отново, но с одита, който извърши ДКЕВР през пролетта, тази практика беше санкционирана, припомни икономистът.

Проблем ще се окажат и сериозните дефицити в енергетиката. С ценовото си решение от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не намери решение на натрупаните дефицити в системата, а дори създаде нови, смята Стайков.

Припомняме, че от комисията наредиха на НЕК да преговаря за намаляването на цената на изкупуването на енергия от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, както и от производителите от възобновяеми източници. Без реален резултат от разговори между страните регулаторът заложи по-ниски разходи на държавната компания, свързани с изкупуването на електричество.

При това положение дълговете на НЕК, която е единственият обществен доставчик на електрическа енергия за регулирания пазар, продължават да растат. Това също е предпоставка за възникването на проблеми с доставката на електричество.

Режим на тока не е непременно планиран, уточни Стайков. Той посочи, че през зимата може да се получи така, че да има повишена аварийност по мрежата заради ограничените инвестиции, а самите ЕРП-та да нямат необходимите оперативни средства заради дефицитите в системата. Така може и да се стигне до момент, в който авариите няма да могат бързо да бъдат отстранявани.  При такъв сценарий дружествата могат и да въведат режим, докато отстранят повредата, коментира икономистът.

„В момента доста сценарии са възможни, защото не се отпускат достатъчно пари на компаниите“, допълни още той.

Според него производителите на електричество не могат да се възползват и от свободния пазар на електричество, където да компенсират липсите на средства.

„Три дружества заемат над 90% от продажбите на свободния пазар – АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК“, обясни експертът и уточни, че ВЕИ-секторът, както и т.нар. „американски централи“, не са на този пазар. За него обаче дори и някои производители да спрат да работят – това няма да се отрази сериозно, заради свръхпроизводството на електричество.

Увеличение на цената на тока от 1 октомври би помогнало на системата, но зависи как точно ще бъде направено, прогнозира още Стайков. Той припомни, че през последните две години ДКЕВР е увеличавала само цената на електричеството, продавано от НЕК. Едно подобно решение след 2 месеца няма да донесе решения, допълни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 0
TIM
преди 9 години
А преди да имаш революция, трябва да имаш просвещение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
TIM
преди 9 години
А тез референдуми ще трябва ги съгласуваш първо с Г-н Маккейн...Г-н Барозо Г-н Юнкер, Г-н Камерън, Г-жа Меркел и чак тогава с куп други особи като Президент, парламент, премиер. Всичко друго е революция, а материал за това няма! В селска държава са въжможни само селски бунтове.Селянина, не се бори за идеали и ценност, в неговат борба за оцеляване няма нищо революционно. Господарите и власта само ще си сменят лицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
vlado157
преди 9 години
Ако ГЕРБ ООД дойде на власт със сигурност ще има режим.Спомнете си като сложиха огромна такса на износа на еленергия и практически го блокираха.Това значи централите да спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
Ако продължаваме да избираме червени, депесе и разните бареци,рефоматори, сидераци и другите Десе протежета, най-големи маскари, не режим на тока, а и пежим на пенсиите ще има, два часа има два няма и един месец ще има един няма, добре, че само година се задържаха, иначе щеше да е един месец има два няма и само една банка обраха и само с два милиарда ни задлъжниха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
Mu/\eH
преди 9 години
Поне във Варна тази зима ще бъде тежка и без да постъпва тока. Това лято туристическия сезон е толкова слаб, че все още никой не е заделил пари да изкара идващата зима.. Какво поскъпване, какъв режим на тока, какви пет лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
Това и имам в предвид . Не че няма да поскъпне тока при това състояние , но поне цената на тока ще си изпълнява всичките функции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... освобождаване цената на тока ... ----Зачудих се, как може да се тълкува термина освобождаване, в една среда със системни ...хъм злоупотреби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Аз съм напълно съгласен, но да се махнат дотациите за ВЕИ, да се махне износа на безценица от АЕЦ Козлодуй... и да бъде истинска пазарна икономика... защото в момента не е. В момента имаме свръх производство на ток... и се готвят пак да му дигат цената. Уж сме капитализъм... а се правят по големи дотации, отколкото през "развития социализъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
В Бг работят само простите ФУНДАМЕНТАЛНИ правила . Лечението - освобождаване цената на тока и който ша фалира да фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Грешно си ме разбрал: аз също съм категоричен, че повишение (дори и минимално) ще е непосилно за голяма част от хората и ще е удар по бизнеса. Тезата ми е, че проблема се корени в злоупотреби, безконтролност, откровени престъпления в сектора и тези порочни явления ще са налице до момента в който не започнат да се наказват адекватно. Т.е. ние проблемите ще ги влачим и ще се задълбочават до тогава докато не започнат да се издават ефективни присъди. След налагане на ефективен контрол над сектора, следващата стъпка е стратегия, която да решава проблемите с цената, които могат да се решат, няма смисъл да се приемат документи, ако гарантирано няма да се спазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още