IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разкри условията, при които разреши на България помощ за банковата система

До два месеца след отпускане на помощта държавата трябва да излезе с план за преструктуриране или ликвидация на подкрепените трезори

16:02 | 13.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК разкри условията, при които разреши на България помощ за банковата система

Европейската комисия (ЕК) публикува писмото си до България от 29 юни, с което дава разрешение държавата да осигури помощ за банковата система в размер на 3,3 млрд. лв. Още на следващия ден – 30 юни – бе проведен извънреден аукцион за 5-месечни държавни ценни книжа с обща номинална стойност 1,23 млрд. лв.

В писмото, подписано от вицепрезидента на ЕК Хоакин Алмуния, се посочва именно 5-месечният срок на помощта, която се състои в предоставянето на „временни депозити на банки в България при навременен и ефективен начин“.

В документа не се споменават конкретни банки, но в края на юни напрежението около Корпоративна търговска банка АД и Първа инвестиционна банка АД бе най-високо. Предположенията са, че държавата е депозирала цялата сума именно в ПИБ.

България поиска разрешение да приложи финансовата схема „в отговор на ликвидната криза в българския финансов сектор с цел запазване стабилността на финансовата система“. Според описанието на помощта България може да депозира средства в „кредитни институции, които се нуждаят само от ликвидна подкрепа, а не изпитват капиталов недостиг“.

В прессъобщението на МФ от 1 юли, с което се оповестява проведеният търг за продажба на 5-месечните ДЦК, се казва, че с набраните 1,23 млрд. лв. „правителството осигурява първия транш от ликвидния буфер, насочен срещу спекулативните банкови атаки“.

Ако сумата е предоставена на ПИБ, то изникват въпросите – набрана ли е изобщо пълната сума от 3,3 млрд. лв., възползвала ли се е друга банка, кога ще бъде и изобщо ще има ли втори транш, ако това е бил първият, и какво е предназначението на останалите 2,07 млрд. лв., ако такива са осигурени?

В съвместно писмо до ЕК служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров изчисляват, че 1,636 млрд. лв. би бил недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, ако трябва да се покрият всички гарантирани депозити в КТБ и ТБ Виктория. Правителството имаше намерения да осигури и тези средства от пазарите.

Едно от условията, под които ЕК разрешава на българското правителство да осигури ликвидна помощ, е „депозираните средства да бъдат предоставени срещу възнаграждение, което да бъде поне на пазарното ниво, наблюдавано през едномесечния период преди държавната намеса, и със същия срок“.

Освен това „България поема ангажимента да предостави на ЕК индивидуални планове за преструктуриране или ликвидация на банките, възползвали се от мерките, в рамките на два месеца след намесата“, гласи още писмото на ЕК. В такъв случай, ако действително само ПИБ е получила финансовата подкрепа, то до края на август или началото на септември трезорът ще трябва да излезе с план за преструктуриране на дейността.

Банка, получила държавната помощ, не може да извършва придобивания, обратни покупки на собствени акции, дивидентни или купонови плащания, докато не върне средствата в пълния им размер. Кредитната институция не бива да използва подкрепата с рекламни цели. Това са другите изисквания, които ЕК излага на преден план в писмото до българското правителство.

Към 15:30 часа на БФБ акциите на ПИБ поевтиняват с 4,8% до 3,20 лв. за брой. От началото на годината тяхната стойност се увеличава с 31%.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Не съм категоричен,но доколкото разбрах от писанията по случая,ЕК "разреши" отпускането от БНБ сумата от 4,3 млд лева,за спасяването на КТБ.Това "разреши" не би трябвало да означава "отпусна", а рзавързване на ръцете на БНБ,да си осигури тези пари,както намери за добре,включително и "напечатването" им,без да се съобразява с действието на "валутния борд",с други думи,без евро покритие.Какво означава това,нека всеки сам си го обясни.ВАЖНОТО Е БАНКАТА ДА БЪДЕ СПАСЕНА,А НЯМА БАНКА,КОЯТО ДА НЕ Е ЕВРЕЙСКА(ПРЯКО,ИЛИ КОСВЕНО),ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТАКА НАРЕЧЕНАТА "БНБ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Така. И сега излиза че Банките получват помощи от държавата т.е. данъците на хората, но хората не получават никаква помощ, нашпример при изплащане на собствените си заеми. Е честно ли е държавата да подпомага с парите на данъкоплатеца, милионерите, докато народа мер в недоимък ?http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
polki
преди 9 години
ЕК отпусна на България 3.3 млрд. лв. от които 1.2 млрд. лв. бяха дадени в подкрепа на ***. Останаха 2,1 млрд. лв. които и до ден днешен стоят в БНБ. КТБ нямаше да имат нужда от пари в наличност, ако държавните дружества не бяха изтеглили 600-700 млн. лв. за една седмица по указание на министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Целта беше да се унищожи КТБ, а не да и се помага - това вече го разбраха хората не само в България, но дори и в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
avramcho
преди 9 години
щом ще свалят административно Уихвите по депозитите - това е Добра новина паразитизмът свърши , идва активното участиене става ясно и там ли ще се чака шест месеца-преди да им дадат гарантираните до 100000 Е депозити ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Когато от КТБ са поискали ликвидна "подкрепа" .... вече е било започнало разследването срещу тях. Така беше съобщено ... поне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Всъщност, ти от къде знаеш че държавата е наляла пари в ***? А че можеше да се подкрепи и КТБ, можеше, НО то ако искаха да я подкрепят, нямаше да я бутнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
Без да заставам на страната на който и да било и без да имам пари в нито една банка притежавана от българин бих задал някои въпроси.Защо за *** реагираха по този начин а за КТБ не? И някой провери ли кредитите на *** преди да налее държавни (наши) пари в нея? И с какво собствениците на *** са по-мили на БНБ в сравнение с тези на КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Всъщност, дали изобщо е оказана някаква ликвидна подкрепа на *** аз не бих се обзаложил. Натиск имаше в петък, когато банката затвори поради изчерпване на ликвидност, но до този момент нямаше ликвидна подкрепа. В понеделник напрежение почти нямаше. Имаше по 10тина човека пред офисите, а *** каза, че има още ликвидни инструменти, но трябва време да се обърнат в кеш. Дали всъщност този милиард е депозирани в *** или с него (или част) са изкупени обратно ДЦК държани от *** и къде изобщо са тези милиард и 200 ИЗОБЩО не е ясно и това е сериозен въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Пак се хвърлят някакви кьор фишеци. Ако е малка дума и много мирише. Ако е депозирано в ***, ако излезе че трябва да се възстановят всички гарантирани депозити в КТБ ( а тая сметка малко крива, щото ФГВ има 2М КТБ има 1 М в ценни книжа, а общо депозити за 5.5М, та.. колко да са гарантираните)Изобщо от много "ако" ама основно от БНБ идва напоследък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
tyu
преди 9 години
Абе това "оманец" да не означава будала, който се чуди къде да си хвърли парите? Хептен на базик ги взехте тези оманци, като няма кой да пълни дупки в избушени "институции", дайте те да наливат в дупката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още