IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лв. неизпълнение на приходите очакват митниците в края на годината

Ваньо Танов ще промени подхода за избор на кадрите, за да спре негативната тенденция

16:38 | 14.08.14 г. 6
1 млрд. лв. неизпълнение на приходите очакват митниците в края на годината

Агенция „Митници“ ще отбележи около 1 млрд. лв. неизпълнение на приходите към края на годината, заяви на пресконференция директорът на приходната агенция Ваньо Танов.

Както Investor.bg писа по-рано днес, към юли събираемостта на приходите в Агенция „Митници“ изостава с близо 500 млн. лв. спрямо планираното за тази бюджетна година. От началото на годината са събрани 4,354 млрд. лв., показват данни на митническата служба.

Дни след завръщането си на поста Танов разкритикува работата на Агенцията в периода след освобождаването му преди близо година.

Той коментира, че част от неизпълнението на приходите се дължи на грешно планиране – например било заложено Агенцията да събере 52% от ДДС, тоест повече от НАП. Преотстъпването на част от акциза с ваучерите за горива за фермерите също не било отчетено при съставянето на бюджета, даде пример Танов.

Планирането на приходната част според него е само част от проблема. Новият директор заяви, че когато се е запознавал с работата на Агенцията, е видял по три различни справки за едни и същи теми, като така са били манипулирани данните – една справка за финансовото министерство, друга – за митниците и трета – за Министерския съвет.

Той определи назначението си като завръщане в „блатото“. „Защо се върнах в блатото? Който и да дойде, сега сме на нивата от 2012 г.“, коментира Танов.

Той даде на журналистите справка, според която приходите, събрани от Агенцията от 2010 до 2013 г., растат с около 10 – 11% годишно.

Танов отправи критики и към досегашната кадрова политика. Той заяви, че докато е бил директор на митниците, назначенията са ставали само с конкурси, а през последната година изискването било заобикаляно. „В мобилните групи за проверка има служител с присъда, а оплакванията на фирмите за рекет растат“, даде пример той.

За да бъде намалено неизпълнението на приходите, Танов ще промени подхода към кадрите. На среща с премиера той ще иска и промени в нормативната уредба.

Танов коментира още, че поради предстоящото съставяне на Бюджет 2015 е изключително важно да бъде стабилизирана Агенцията. Той очаква евентуално подобрение при приходите да бъде отчетено най-рано през октомври.

Директорът на митниците отправи още упреци към предишното ръководство – за състоянието на системата за анализ на риска, за разформироването на звеното за проверки с рентген и демотивацията на състава.

Ваньо Танов за пореден път коментира случая с Мишо Бирата. Той заяви, че проверката в пивоварната „Леденика“ е била планирана месец преди това, а по принцип лицензите се отнемат, за да се приведат предприятията в съответствие, а не за да бъдат затворени. Танов показа два протокола от проверката – един оригинален и един фалшифициран, като е дописано, че някой е възпрепятствал проверката.

Прословутият разговор между него и Бойко Борисов по думите му е сглобен, като са използвани реплики и от други разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Както по-долу посочих, Ало Ваньо е майстор на контрабандата. Човекът чистосърдечно си признава, че до края на годината просто ще откраднат 1 милиард от контрабанда. Не вярвам да е толкова срамежлив, та да работи само с цигарки. Тук трябва да и *** и БЕЛО, и горива и т.н. ТИЯ от нищо не се гнусят. Видяхме Барека с няколко милиона какво направи. А тия ще пердашат с милиард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Излиза, че ако за първите седем месеца неизпълнението е 500 млн., само за пет месеца новото ръководство ще направи още толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
serafima
преди 9 години
Нима не виждате как ви заработват с полуистини? Предизборно включиха и участника в разговора за Мишо бирата. Само това да беше и двамата трябва да си подадат оставките (Боко и Ваньо). И като ви "наблъскат" едни бомбастични числа извадени от контекстна и несравнени с менали години какво разбирате от това? Че Орешарски е лош. Лош е за Боко, защото теистово се бори за началник на държавата. Ще глесаме сеири оттук нататък, но за съжаление на наш гръб. Влезте в сайта на МФ и проверете (доколкото има такива числа) каква е ситуацията. Не казвам, че е била добра при предишното правителство и съм далече от мисълта да го защитавам. Аз съм срещу евтината обработка на наивните хора. С митниците при всички правителства сигуацията е затлачена. Там има много по-големи причини и мераци, за да не се оправя събираемостта на приходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
След комунистите винаги е потоп:(--------------------------------------------------Мен , ако питаш, в това отношение имат още доста да учат, от някой момчета на УолСтрийт, ... ония наистина са корифеи ;)) Още повече , че и те имат уклон към комунизЪма, особено като дойде ред да се покриват гоооооолеми загуби ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
aldy
преди 9 години
Ало, Ваньо, ако те бяха тикнали в затвора по заслуги, сега другите щяха да внимават повече. Но щом ти се пишеш за ЕДИНСТВЕН, който знае какво и как да прави в митниците, а заедно с Дянков увеличихте КОНТРАБАНДАТА на цигари тъкмо ДВА пъти, значи пак се каниш да крадеш за любимата ОПГ ГРОБ. Да напомня за цигарките, по оабщодостъпни данни: Дянков вдигна акциза, но акцизните цигари от 22 млрд през 2009г. паднаха до 11 млрд къса, през 2012г. а гърбавите обясняваха, че пушачите били намалели НАПОЛОВИНА. Да де, ама наполовина намаляха АКЦИЗНИТЕ пушачи. Останалите минаха към вашите КОНТРАБАНДНИ цигарки. Защото е известно по света, че по време на кризи пушачите НИКОГА не са намалявали.Затова *** така ви благославят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
melon
преди 9 години
След комунистите винаги е потоп:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още