IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Крим трябва да е символ на мощна и единна нова Русия

Ще направим всичко възможно украинският конфликт да приключи възможно най-скоро, посочи руският президент

17:47 | 14.08.14 г. 14
Путин: Крим трябва да е символ на мощна и единна нова Русия

Русия не трябва да се дистанцира от външния свят въпреки влошаването в отношенията между Изтока и Запада по повод кризата в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от CNBC.

Коментара си руският държавен глава направи по време на посещение в Крим, който по-рано тази година бе анексиран от Русия. Вследствие на хода отношенията на Кремъл със Запада достигнаха най-тежкия си разрив от края на Студената война насам заради предполагаемата подкрепа за проруските бунтовници, които се борят с проевропейските власти в източната част на бившата съветска република.

Дипломатическото напрежение и европейските страхове за сигурността се засилиха през миналата седмица, след като Путин забрани вноса на повечето хранителни продукти от САЩ и ЕС.

"Тези санкции не са просто отговор. Това, на първо място, са мерки за подпомагане на нашите производители. Те също така трябва да помогнат и на страните и производителите, които искат да си сътрудничат с Русия и са готови за това сътрудничество", допълни той.

Украйна осъди посещението на Путин в Крим. Страната отказва да признае официално присъединяването на стратегическия Черноморски полуостров с население от близо 2 млн. предимно рускоговорящи жители.

Путин пък отхвърли протестите на Украйна и посочи, че Крим трябва да се превърне в символ на мощната и единна нова руска държава.

Руснаците трябва да се консолидират като общество "не за целите на водене на война, не и за да влязат в конфликти или противоречия, а за тежка работа – в името на Русия и за Русия", изтъкна Путин.

Той добави, че Русия "ще направи всичко..., за да се уверите, че украинският конфликт ще приключи възможно най-скоро".

Според руския президент Украйна се е потопила в "кървав хаос, в братоубийствен конфликт". Въпреки това той не посочи как Кремъл ще помогне на украинските власти за постигането на мирно споразумение с бунтовниците или за оправянето на отношенията със Запада.

Изявлението на държавния глава изпрати рублата до 9-дневен връх спрямо долара, тъй като инвеститорите го разтълкуваха като сигнал, че Путин предпочита конфликтът в Украйна да не ескалира.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 5
moderebov
преди 9 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/krim-iska-moskva-da-go-izkliuchi-ot-ruskite-sankcii-sreshtu-ukraina,178250/#comment-newestЕй-го символа. На руската немощ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 9
deant
преди 9 години
Егати доводите изкара. Ми твоя си работа. някой са стъпили здраво на земята и ги страх от Путин, други пак са стъпили и ги е страх от Обама. Всеки сам си преценява. Това показват и равния брой плюс и минус на коментара ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 15
Momchil_Matev
преди 9 години
Ами нека да има валутна война - какво от това! Никой не се връща от фронта осакатен и всички си седим на диваните, пием бира и псуваме лошото време! В Средновековието не са имали такъв рахат, а на нас ни е априори и пак искаме да го развалим!И да - точно защото сме стъпили здраво на земята, не може никой да бъде сигурен дали този човек утре няма да реши да прати войска в Украйна.Времето ще покаже кой крив, кой прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 6
Momchil_Matev
преди 9 години
Да не си я извадил сам тази дунавска пасмина, дето иначе ти е дала религия и азбука, бе! И апропо - от чиста проба добри намерения? Хайде холан - аман от лаици! Я попрочети за плана им за православна държава на Балканите, пряко подчинена/полувасална на Русия, с гръцки княз за "шапка" и тогава пак бълвай!А Априлското въстание? А Левски? А останалите?Нееее - те са искали да ни освободят, а ние сме се дърпали и сме викали - не, с турците ни е хубаво!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 9
deant
преди 9 години
война има от доста години, и тя не е с военни средства. валутната война на САЩ срещу останалия сват тече от доста време. други аналогии със ВСВ няма смисъл да правим. Само фантасти могат да помислят, че Русия ще тръгне да завладява европа по военен път.. Надявам се тука сме стъпали малко здраво на земята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 9 години
И Хитлер и Сталин са били велики държавници... С единия от тях може да бъде направена особено близка аналогия - изправя държавата на крака, прави я икономически тигър, анексира цяла съседна страна, както и цяла област от друга съседна страна, а впоследствие нахлува в Полша, давайки старт на Втората световна война.Путин в момента е изправил държавата на крака и е на ниво анексиране на области...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Както е тръгнало Крим ще стане символ на единна, изолирана и отслабена Русия. А мощността е в други неща и все още в други хора, които не са руснаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 9 години
хах странно балансирани са отзивите от коментара ми 12+ и 12- засега. Явно показва как трайно е разбито обществото ни. Нищо нямам и против двете мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 24
deant
преди 9 години
За благодарност, че не сме воювали срещу тях... ---егати едностранния поглед... а дали не е било за наказание, че сме се съюзили с хитлер, който е избил милиони от собствения им народ? Аз ако бях щях да съм доста вбесен, имайки впредвид, че тази дунавска пасмина съм извадил от 500 годишно иго? *** нищо, ние сме били победители във ВСВ... малко след като сменихме страните нали? Във войната такива хич не ги обичат, без оглед на доводите... Доводът "ми ние искахме да спестим жертви" звучи малко нагло след като всички са дали жертви с хиляди, не вярвам да е било с кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още