IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски военни превозни средства са прекосили границата с Украйна

Малко вероятно е да става дума за руска инвазия, но е доказателство, че руски войски действат на украинска територия, пише британският Guardian

11:17 | 15.08.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руски военен конвой в близост до границата с Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руски военен конвой в близост до границата с Украйна. Снимка: Ройтерс

Руски военни превозни средства са били забелязани от журналисти по време на проникването им на украинска територия. Както съобщават британските вестници The Guardian и The Telegraph, конвой от 23 бронетранспортьора, танкове и други превозни средства за доставки е пресякъл границата на съседната страна късно в четвъртък вечер.

На всички превозни средства е имало прикрепени символи на руската армия. Десетки бронирани транспортни средства все още чакат на руска територия на границата. Инцидентът е станал в район, контролиран от проруските сепаратисти в източната част на Украйна. 

Както съобщава Guardian, армейският конвой е изчакал на руска страна да се свечери, след което се е възползвал от тъмнината и по черен път през пролука в граничната ограда е навлязъл в украинска територия. Според вестника е малко вероятно това да представлява мащабна руска инвазия, но е неопровержимо доказателство на отдавнашните твърдения на Украйна, че руски войски действат от нейната страна на границата, отбелязва вестникът.

Инцидентът е станал близо до руския град Донецк, който се намира на около 200 километра от украинския Донецк. Сепаратистката крепост Луганск е само на десетина километра от случилото се на границата.

Луганск е цел и на хуманитарна колона на украинското правителство. Както съобщават властите в Киев, 26 превозни средства от Харков са стигнали във вечерните часове до град Старобелск. Служители на Червения кръст проследяват конвоя. Като цяло до този момент Киев е изпратил 75 камиона с 800 тона хуманитарни запаси в зоната на бедствието.

Засега не е ясно дали движещият се вече трети ден руски конвой с помощи ще може да премине границата. Тази помощ е спорна, тъй като проевропейското правителство в Киев разглежда Русия като агресор. Москва отхвърли обвиненията, че конвоят може да съдържа оръжия за проруските сепаратисти, докато Западът обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна.

Самият руски конвой вече се намира на границата. Украински граничари са преминали границата с Русия и са започнали да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ, съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на украинските гранични служби.

 

Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република. 

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Прочее, за конвоите: Конвоите съпровождат и охраняват стратегически материални доставки и е естествено тези, които го правят, да са въоръжени. Пред очите ми, на разстояние само 20-25 км и време от 20 мин., ограбваха ДВА различни влака /историята се развива в закавказието/, като само при първия имаше само един /ЕДИН! / чичко - охранител с АК 47, ама той гърмеше във въздуха, щото грабеха жени и деца, по деца не се стреля...В МИРНО ВРЕМЕ. А сега, там е война, мародери и т.н. се вихрят...И пак, ето, колко дни по-късно, като се огледаш, още няма изведени доказателства. Както питаха руснаците, да не би украинската артилерия, "разбила и унищожила колоната" при положение, че няма /ОЩЕ!/ координати, да е стреляла гьотере? ...Сигурно. По призраци. Ама следи от ...каквото и да е, призраците не оставят.Да не говорим, че още не се знае, къде е било.МИСТЕРИЯ ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Дохтуре, трябва ли да се притесняваме, ако спреш да ни четеш? Няма ли по-полезни занимания за Великия Ти Ум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
Черкезов
преди 9 години
Спрете да преписвате заглавията от някакви зависими медии... това не е журналистика и ще престана да ви чета ако продължавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 17 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
На тяхно място, стига да не беше съшито с бели конци всичко, не бих се чудил и бих шамаросал лошите руснаци с демонстрацията на толкова страхотни снимки. Баш когато се сваля аеропланът, с всичко-всико-всичко.А рекламата продава.Чудя се, толкова ли не желаят да ни продадат своята версия янките, или така са я оплескали...А фотомонтажи - хеле пък, целеви - че и бой със светлинни мечове в ILM ще им спретнат за има-няма милионче в зелено.Момците от пентагона, може и за без пари, щом е за Каузата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 21 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Този видял, онзи казал...И никакви документални потвърждения.сигурно, в тъмното, не са успели да монтират правилно снимките...Иначе, последните сто години всяка война е започвала с провокация от заинтересованите и, доколкото ми е известно, провокаторите са носили символика на целевата /за атакуване/ страна. Щатите уж имаха снимки от сателит - руснаците на 4-тия ден от катастрофата с Боинг-а си показаха записите от радарите, както и сателитните снимки, щатите току копират украински от ютуб но, свои от сателита, който уж всичко заснел, така и не показаха.Та...Пропускам ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
не съм споко:) Много съм по близо до атеизма отколкото до славянството, така, че религиозните приказки не ме трогват. Иначе това което казах, мисля ясно си пролича, че е ирония и имах намерения да покажа просто как ни промиват мозъците с такъв образ на путин, който е си е съвсем човек. Винаги съм се мъчил да гледам по-обективно, но на тези медийни излияния на които ставаме свидетели последните дни не мога да се сдържа. Затова говоря с ирония, за изтока и запада.Това ми е и отговора към Спящия Бик. Надявам се, че щом си човек отвътре можеш да си правиш обективни изводи. Аз съм служил в нашата армия и мога да кажа, че ако сега от НАТО ни накарат да воюваме с някой ... ще сме жив зян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
"...Путин, който има рога, опашка, раздвоен език и е чифтокопитен"--Да не си от лагера на тези дето приказват че е ангел небесен, има цели 4 крила и е с най-голЕм ореол от всички останали жители на земята затова е единствения достоен за титлата защитник на правдата и православието.Ти да не си влязъл в славянския батальон от красната армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
Гледал съм - и много американски, и много руски съм гледал. Освен това съм обучаван да воювам срещу НАТО. И зъбките им знам и на едните, и на другите. Затова не съм лесен за манипулиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Викаш руските фашисти са най-добрите фашисти на света и те не са маша на богатите, а на тъпанарите, търтеите и мизерниците.Точно тъй е, да зна'йш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 6
kane
преди 9 години
Абе след толкова години напъни Фашизмъ ще тури ръка на тази огромна територия и ресурси на Русияето за това е цялата борбаСАЩ не съществува като страна, тя е просто маска и маша в рецете на свръх богатите на светаВ Украйна Ексон мобил имат огромен интерес за фракинга и всичко започва от там а и от една война много пари могат да се извадят, нали!Жалко за хората които живеят и страдат там ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още