IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предупреждава за актуализация на цената на тока на всеки три месеца

Дефицитът в системата без преразглеждане на дългосрочните договори е 250 млн. лева на тримесечие

16:56 | 15.08.14 г. 5
ДКЕВР предупреждава за актуализация на цената на тока на всеки три месеца

Може да се наложи актуализиране цената на електричеството на всеки три месеца, за да не се трупат нови дефицити в Националната електрическа компания, предупреждават от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в своя отчет по изпълнението на мерките, препоръчани от Световната банка през май 2013 година.

Тримесечната актуализация на цената ще се наложи, ако не бъде реализирана идеята за предоговаряне на цената за изкупуване на електричеството от AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ „Марица Изток” 3, както и от производителите на ток от възобновяеми източници.

Предложението за преразглеждането на цените на тока в дългосрочните договори за изкупуване беше посочено от експертите от Световната банка през миналата година като начин за компенсиране на дефицитите в системата.

От енергийния регулатор посочват, че в изпълнение на тази препоръка са изпратили писма до Европейската комисия с искане да се произнесе дали сключените дългосрочни договори не представляват нерегламентирана държавна помощ за тези производители. Експертите от ДКЕВР са открили и правен прецедент в тази насока – относно отпускане на държавна помощ в Полша и Унгария.

Ако в крайна сметка това предоговаряне не бъде постигнато, дефицитите в системата ще бъдат около 250 млн. лева на тримесечие, изчисляват още от ДКЕВР. Това ще наложи и преразглеждане на цената на тока на тримесечие, а не както досега – веднъж годишно.

В случай обаче, че бъдат изпълнени нарежданията на НЕК и договорите бъдат преразгледани, то платежният баланс на НЕК ще бъде облекчен с около 1 млрд. лева годишно. Ефект ще има и за енергийната система като цяло, и за крайните потребители, посочват още от регулатора.

От Комисията признават, че от март 2013 година досега цената, на която продава НЕК на регулирания пазар, е увеличена с 45% - от 78,48 лева до 114,10 лева за мегаватчас. Припомняме обаче, че в същото време от ДКЕВР на три пъти намалиха крайните цени за потребителите и обясниха това с открити резерви в системата.

По отношение на ВЕИ-производителите ДКЕВР вече е започнал проверка на сектора, става ясно още от съобщението. Експертите посочват, че България отдавна е изпълнила препоръките на Европейската комисия за производството на енергия от възобновяеми източници.

Според доклада на регулатора от ЕК са посочили, че в страната трябва да работят соларни централи с мощност от 303 МВт, а към 2012 година в страната са въведени в експлоатация 908 МВт соларни мощности. В последните две години от ДКЕВР определят нулева година за присъединяване на нови слънчеви централи.

Вече са намалени и преференциалните цени за изкупуване на електричеството, произвеждано от ВЕИ-централите

Няколко проверки бяха извършени и по отношение на работата на трите електроразпределителни дружества на пазара. Одитът за дейността от 2008 до 2012 година показва, че и трите дружества за извършили общо 2 690 различни, но идентични и за трите компании нарушения.

ДКЕВР е направила и предложения за законодателни промени във връзка с изводите от доклада на Световната банка. Направен е и петгодишен план за погасяване на дефицитите в НЕК, както и редица мерки, които са стимулирали износа на електричество от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
bstoyano
преди 9 години
Бомбите, заложени от орешарски, започват да гърмят една по една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Благодарим ти дакевр!Ще стачкуваме на всеки 3 месеца, докато затворите излишните мощности, а те са 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Xman1
преди 9 години
Защо на всеки 3 месеца... всеки месец трябва с по 10% да се увеличава цената... ако така си мислите, че ще решите проблемите, сте пълни ***... нещата ще станат още по зле след увеличенията. Още по голяма ще стане дупката в бюджета на НЕК. Увеличавайте, хайде... явно си мислите, че народа е много забогатял през последните години... продължавайте да вЕрвате на фалшивата статистика и да се самозалъгвате... забогатЕваме... забогатЕваме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
emos
преди 9 години
Обичам Ви.Когато се намалява нещо в тая държава дето другите я рисуват като *** е намаление.Когато обаче се увеличава и то многократно е актуализация,корекция,компенсация но никога увеличение.ОБИЧАМ ВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
emos
преди 9 години
Обичам Ви.Когато се намалява нещо в тая държава дето другите я рисуват като *** е намаление.Когато обаче се увеличава и то многократно е актуализация,корекция,компенсация но никога увеличение.ОБИЧАМ ВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още